Çin faiz koridoruna geçiyor
Çin Merkez Bankası borçlanma maliyetlerini yönlendirebilmek için bir bant oluşturmanın yollarını arayacağını kaydetti.
Çin, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin son 25 yılın en yavaş büyümesinden toparlanabilmesine yardımcı olmak için piyasa bazlı faiz göstergelerini amaçlıyor.
Çin Merkez Bankası (PBOC), çeyrek dönem para politikası raporunda, faizleri idare edebilmek için br faiz koridoru oluşturma konusunu değerlendireceğini kaydetti. PBOC, Kasım ayında küçük bankalar için kısa vadeli borçlanma maliyetlerini düşürerek, Hazır Borç Verme İmkanı'nı tavan ve bankaların fazla rezervlerine uyguladığı faizi ise taban olarak belirmeye doğru ilerledi.
DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
PBOC, halen Çin ekonomisine yönelik aşağı yönlü baskılar görmesi ile birlikte, uygun zamanda ince ayar yapabilecek temkinli para politikasını devam ettireceğini bir kez daha vurguladı.
Çin'de Ay Takvimi Yeni Yıl tatili başlamadan önce resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, PBOC; ayrıca, ekonominin yeniden yapılandırılmasına destek sağlamak için "hedefli zorunlu karşılık oranı indirimi" tedbirlerini de uygulamayı düşündüğünü ifade etti. PBOC'a göre, bankaların zorunlu karşılık oranlarına uygulanan geniş tabanlı bir indirim, yuanın değer kaybı üzerindeki baskıyı artırabilir ve bu da sermaye çıkışlarını ve rezervlerdeki azalmayı güçlendirebilir.
Çin'in son 25 yılın en yavaş büyümesini gerçekleştirmesi ile birlikte, PBOC, Kasım 2014'ten bu yana, en sonuncusu Ekim ayında olan ve gösterge faizinin yüzde 4.35' ile rekor seviyeye düşürüldüğü altı faiz indirimi gerçekleştirdi. Politika yapıcılar ayrıca büyük bankalar için zorunlu karşılık oranını da düşütfü. PBOC, 2013'te, bankacılık sistemine fon sağlamanın bir aracı olarak, Hazır Borç Verme İmkanı'nı uygulamaya aldı. Bunu, bazı bankalara düşük maliyetli likidite sağlamayı amaçlayan 2014'teki Orta Vadeli Borç Verme İmkanı izledi.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN