Çin 1 trilyon dolarlık 'kaçış' sonrası ne yapacak?

28.01.2016 - 09:15 | Son Güncelleme :
Çin 1 trilyon dolarlık 'kaçış' sonrası ne yapacak? | Ekonomi Haberleri

Yatırımcılar, Çin'li yetkililerin geçen yılki 1 trilyon dolarlık çıkışın ardından nasıl bir tutum takınacaklarına bakıyor.

Geçen yıl, Çinli politika yapıcılar 1 trilyon dolara kadar yükselen sermaye çıkışlarını izledi. Şimdi ise, küresel yatırımcıların akıllarında, Devlet Başkanı Xi Jinping'in ekonomi takımının bu konuda tam olarak ne yapacağı sorusu var.

bloomberght'nin haberine göre; seçeneklerden biri, 10 trilyon doların üzerinde bir büyüklüğe ulaşmış ekonomiyi yeni ve kapsamlı sermaye kontrollerinden oluşan bir set ile çevirmek. Bunun ekonomik karşılığı camın kırılıp alarm düğmesine basılması ve bazı ciddi insanlar bu yöntemin kullanılması taraftarı. Bunlardan biri, geçen hafta Davos'ta Çin'in para çıkışlarını durdurmak için sermaye kontrolleri getirmesi gerektiğini söyleyerek toplantı salonlarında dikkatleri üzerine çeken Japonya Merkez Bankası Guvernörü Haruhiko Kuroda oldu.

Haberin Devamı

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Çin son dönemde talep etmediği halde tavsiyelerle karşılaşıyor. Aralarında Japonya'nın da olduğu ticaret ortakları ve emtia üreticileri, Çin'in yüksek hızda ihracat ekonomisinden, hizmetler ve tüketici harcamalarının yönlendirdiği daha sürdürülebilir bir ekonomiye dönüşme çabaları içinde önemli bir yer kaplıyor.

Ancak bu dönüşüm kolay değil. Çin 1990'dan bu yana en yavaş büyümesini gerçekleştiriyor ve Şanghay Ve Shenzhen'deki lokal hisse senedi piyasaları Ocak ayında, 1.8 trilyon dolarlık erimeye yol açan yoğun ve yeni bir satış dalgasıyla karşılaştı.Para akışlarına zaten katı kuralar koyan yetkililer için, bu sorunlara yönelik hızlı bir tedavi yok.

Bank of China International USA'nin eski başkanı ve bağımsız Çin analisti Andrew Collier, "Çin'in yapabileceği fazla bir şey yok, tüm dış ticareti durdurmak dışında" dedi.

Haberin Devamı

Çin'de sermaye göçü ayrıca, ülke dışında daha iyi yatırım fırsatlarının olduğunun da bir göstergesi, en azından aşırıya kaçmadığı sürece. Ancak bu o kadar da kötü bir şey değil. Geçen yıl, Çinli şirketler yabancı şirket alımları için 61 milyar dolarlık rekor düzeyde harcama yaptı ve önümüzdeki yıllar için inovasyon konusunda adım attı. Bu ay, Haier Group Corp., General Electric Co.'nun en ürünleri işini 4.5 milyar dolara satın almak için, Şanghay piyasasında işlem gören birimini kullanacağını duyurdu.

Ancak diğer şekildeki sermaye çıkışları çok hoş karşılanmıyor. Süregelen çıkışlar deflasyonist baskıları artırırken, büyümeyi aşağı çekiyor ve gayrimenkulden hisse senetlerine, varlık fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.