Chhıbber: Bazı Durumlar Endişe Verici
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Chhıbber: Tüketici Kredilerinin Bu Kadar Hızla Artması Ve Ciddi Risk Analizi Yapılamaması Endişeye Sebep Olacak Bir Konudur -Enflasyonu Düşürme Programının Bankacılık Sektörüne Ciddi Tehditler Getirdiğini De Unutmamak Lazım -Bankacılık Sistemi Bugün Çok Zor Bir Durumdan Geçiyor -Asya Krizinde Ve Latin Amerika`Da Görülen İflas Halinde Olan Şirketleri Kurtararak, İstihdam Sorunu Yaratmama Uygulaması Acıyı Artırmaktan Başka İşe Yaramadı
İSTANBUL (A.A) - 20.11.2000 - Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, bankacılık sektöründe tüketici kredilerinin bu kadar hızla artması ve ciddi risk analizi yapılamamasının endişeye sebep olacak bir konu olduğunu bildirdi. Finans-Diyalog Konferans Heyeti tarafından düzenlenen Türk Bankacılığında ve Sermaye Piyasalarında Yeni Eğilimler konulu toplantıda konuşan Chhibber, Türkiye`de bankacılık sektöründe büyük reformlara başlandığını kaydederek, bankaların, ekonomik sistemin sinir sistemini oluşturduğunu hatırlattı. Türkiye`nin dinamik, hızla gelişen ve pazara dönük bankacılık sektörünün, yüksek ve istikrarlı bir büyümeyi sağlayabileceğini dile getiren Chhibber, geçmişte bu potansiyelin çok kısıtlı olarak kullanılabildiğini ve sektörün makroekonomik dengesizliklerden ve çarpık finansal ortamdan olumsuz yönde etkilendiğini anlattı.
HÜKÜMETE KUTLAMA;
Sektörde sorunların 1980`li yıllarda, ekonomik stabilite olmadan ve ciddi finansal sistemler oluşturulmadan liberalizasyona geçilmesiyle başladığını belirten Chhibber, hükümeti, sektöre ve özellikle kamu bankalarına yönelik düzenleme çalışmalarından ötürü kutladı. Fona devredilen bankaların sahiplerine karşı başlatılan yasal işlemlerin de denetim kurumunun ne kadar ciddi olduğunu gösterdiğini vurgulayan Chhibber, geçen yıl Eylül ayından itibaren bankacılık ve finans sektöründeki sorunlara ciddi şekilde el atıldığını söyledi. Chhibber, Kamu bankalarının özelleştirilmesi elbette çok zor bir görev ama uzun yıllar hiçbirşey yapılmadan beklenmesine karşın en azından süreç başladı dedi.
SEKTÖRE YÖNELİK TEHDİT VE RİSKLER;
Enflasyonu düşürme programının bankacılık sektörüne ciddi tehditler getirdiğinin de unutulmaması gerektiğini belirten Chhibber, Bankacılık sistemi bugün çok zor bir durumdan geçiyor. Yeni sistem içinde rekabet gücünü kazanıncaya kadar çok zorlanacağını bildiğimiz bazı bankalara elbette, uzun vadeli finansman projeleri bulmakta yardımcı olmak gerekir dedi. Chhibber, hazine bonolarından artık kar edemeyen bankaların daha çok tüketici kredilerine yöneldiklerine işaret ederek, Tüketici kredilerinin bu kadar hızla artması, ciddi risk analizi yapılamaması endişeye sebep olacak bir konudur dedi.
ŞİRKET KURTARMA ACIYI ARTIRDI;
Asya krizinde ve Güney Amerika`da görülen, iflas halinde olan kuruluş ve şirketleri kurtararak, istihdam sorunu yaratmama uygulamasının, acıyı artırmaktan başka bir işe yaramadığını ve kaçınılmaz şekilde yeniden yapılanmayı gerektirdiğini de anlatan Chhibber, Kayıpları artırıyor, bütün bu hataların faturası da vergi ödeyenlere çıkıyor diye konuştu. Kamu bankalarında yeniden yapılanmanın mutlaka bir hedefi olması gerektiğini vurgulayan Chhibber,
Emlakbank bir ipotek bankası olarak gelişebilir. Türkiye`nin buna ihtiyacı var. Ziraat Bankası daha küçük bir Ziraat Bankası olabilir, bunlar örneklerdir dedi. Chhibber, reformların kararlı bir şekilde uygulanmasının Türk ekonomisine ve Türk bankacılık sektörüne büyük yararları olacağını de dile getirerek, Bazı yol kazaları geçirilebilir ama Türkiye`deki bankacılık sektörü sistem içindeki bankaların sayısı ile değil, mali aracılığın kuvveti ile ölçülür diye konuştu. Toplantıyı düzenleyen Finans-Diyalog Konferans Heyeti Başkanı Yavuz Canevi de konuşmasında, bankaların sadece finans sektörünün değil, ekonominin de yumuşak karnı olduğuna dikkat çekti. Canevi, sektördeki gelişmeleri iyi değerlendirmek gerektiğini söyledi. Yavuz Canevi ayrıca, Cumhuriyet`in 100. yılına kadar devam edecek toplam 23 adet forum düzenleme kararı aldıklarını bildirdi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN