"Bu yıl büyüme yüzde 4'e yakın gelebilir"
Başbakan Yardımcısı Canikli, "Bu yıl büyüme yüzde 4'e yakın gelebilir; Temmuz'da çift haneli enflasyondan kurtuluruz; yüzde 7.5 yılsonu enflasyonu kuvvetle muhtemel" dedi.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, yılsonu büyüme rakamının yüzde 4'e yakın gelebileceğini, Türkiye'nin Temmuz'da çift haneli enflasyondan da kurtularak, 2017'yi büyük ihtimalle yüzde 7.5'la enflasyonla kapatacağını söyledi.
Canikli Reuters'a verdiği söyleşide, büyüme rakamlarıyla ilgili soru üzerine, "Ben (büyümeden) hâlâ ümitliyim. 2016'da büyüme yüzde 3'e yakın olur. Ama bu yılın ilk çeyreği çok iyi gelecek. Bu canlanma verilere de yansıyor. İlk üç ayda yüzde 3.5'a yakın bir rakam bekliyoruz" diye konuştu.
Hükümetin hazırladığı Orta Vadeli Program'da büyüme 2016 için yüzde 3.2 iken, 2017 için yüzde 4.4 seviyesinde bulunuyor.
"2017'nin tamamına baktığımızda büyüme rakamının yüzde 4'ün üzerinde olacağını görüyoruz. İstihdam verileri de göstergelerden bir tanesi" diyen Canikli, "İstihdam seferberliği ile bu yıl şu ana kadar 300,000'in üzerinde istihdam var. Toplum yararına istihdamla birlikte 500,000 oldu bu rakam. Bunun işsizlik rakamlarına olumlu anlamda yansıması birkaç ay sonra gerçekleşecek."
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bu yıl başlattığı istihdam seferberliği kapsamında toplam 2 milyon yeni istihdam sağlanması hedefleniyor.
2017 ENFLASYONU YÜZDE 7.5 OLABİLİR
Dolar/TL'de dalga boyunun düştüğünü ve son zamanlarda dar bir bantta hareket ettiğini vurgulayan Canikli, "Bu hareket enflasyona büyük oranda yansıdı. TCMB'ye göre kurdaki dalgalanmanın enflasyona etkisi yüzde 15. Ama bana göre bu yüzde 8'i geçmez" ifadesini kullandı.
Canikli şöyle devam etti:
"Temmuz'dan itibaren çift haneli enflasyondan kurtuluruz diye düşünüyorum. Yılın sonunda rakamın yüzde 7.5'a düşürülmesi kuvvetle muhtemeldir."
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayı TÜFE rakamlarındaki yıllık artışı yüzde 10.13 olarak açıklamıştı. Böylece enflasyon beş yıl sonra ilk kez çift haneyi görmüştü.
TCMB'nin yılsonu enflasyon hedefiyse yüzde 8 seviyesinde.
Canikli, banka kredileriyle ilgili olarak da, "Geçen yıl kredilerdeki artış hızı negatifteydi. Tekrar yükselişe geçtik. Yılsonunu yüzde 10'un üzerinde artışla kaparız. Biz daha önceki dönemlerin aksine krediyi tahrik etmek istiyoruz" dedi.
KOBİ'lere sağlanan kredilerde bankaların hiçbir riskinin bulunmadığını da vurgulayan Canikli, "250 milyar liralık KGF destekli kredi bankacılıkta da rahatlama sağlayacak. Çünkü takibe düşme ihtimali çok düşük" ifadesini kullandı.
TVF'YE ABD, AVRUPA VE UZAKDOĞU'DAN İLGİ VAR
Türkiye'nin ekonomik büyümesine katkı sağlamak ve büyük projelere kaynak yaratmak amacıyla geçen yıl Ağustos'ta kurulan Türkiye Varlık Fonu'ndaki varlıkların ipotek olarak gösterilmeyeceğini kaydeden Canikli, şunları söyledi:
"TVF'ye devredilen kuruluşları teminat ve ipotek göstererek kredi temini gibi bir durumumuz asla sözkonusu değil. TVF'deki kuruluşlar sadece varlık fonunun aktifinde değerleriyle görünecek. Bilanço ve varlıklarının değerleri karşılığı kaynak sağlanacak. Yönetimlerine müdahale etmeyeceğiz. İşsizlik Fonu gibi plase edilmiş kaynaklara da dokunmayacağız."
Geçen yıl Ağustos ayında kurulan TVF, Şubat'ta bazı büyük kamu şirketlerini devralmıştı.
Fona yabancı ilgisi konusunda da Canikli, "Görüşmeler Körfez ülkelerinin yanısıra, ABD ve Avrupa'daki bazı ülkelerle de sürüyor. Onların ilgisi var. Uzakdoğu'dan da TVF'ye ciddi bir ilgi sözkonusu. Bu yıl ilk imza atarız diye düşünüyorum" diye konuştu.
TVF Başkanı Mehmet Bostan geçtiğimiz ay Reuters'a verdiği söyleşide, "Biri Avrupa'dan olmak üzere üç ülke fonu ile iyi niyet anlaşması imzalamak üzereyiz" demişti.
BELİRSİZLİKLER AZALMASIYLA DIŞ TİCARET İVME KAZANACAK
Türkiye'nin en kârlı pazarları olan Suriye ve Irak'ta normalleşmeye gidişin avantajının 2017'de görüleceğini söyleyen söyleyen Canikli, "Dış ilişkilerimizde belirsizlikler azalıyor. Irak ve Suriye'de gideceğimiz ciddi alan var. Rusya ile de ticaretimiz düzelecek, çünkü bugün yaşanan tartışmaların ciddi tehdidi yok. İran'la riskler azaldı. AB ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesi de buraya yapılan ihracata ivme kazandıracak" dedi.
Canikli 'FETÖ' ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle yönetimlerine kayyum atanan inşaat şirketlerinin konutlarına yatırım yapan vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla çalıştıklarına da dikkat çekti.
Fİ-YAPI ve Dumankaya'yı örnek gösteren Canikli, "Bu şirketlere ait tespit ettiğimiz bazı gayrimenkulleri satacağız. Duran anlaşmaları da çözüp, bu konutları hak sahiplerine vereceğiz. Tek bir mağduriyet olmayacak" diye konuştu.
Geçtiğimiz yıl Temmuz ayındaki darbe girişiminin ardından, hükümet darbe girişiminin arkasında bulunduğunu açıkladığı 'FETÖ' ile bağlantısı olduğu şüphesiyle bazı şirketlere el koymuş ve başlarına kayyum atamıştı.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN