Broadband`le 10 kat hızlı

22.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

İnternet`in gelişiminin önündeki en büyük sorun, ‘‘hız’’dı. İnternet`e erişim hızı, telefon hatları üzerinden bir türlü artırılamıyor, İnternet üzerinden yapılacağı söylenen, vaadedilen hiçbir şey yapılamıyordu.

Nihayet İnternet hız sorununu çözüyor. Şimdi Amerika ve Avrupa`da evlerden de broadband kullanılıyor; İnternet`e erişim 10 kat hızlanıyor.


BROADBAND NEDİR?

Bugüne kadar İnternet`e modemler aracılığıyla, telefon hatları üzerinden erişiyorduk. Modemler, bilgi iletirken bilgisayarların dijital sinyallerini telefon hatlarıyla iletilebilir ses sinyallerine dönüştürüyor, bilgi alırken de tam tersini yaparak ses sinyallerini dijital sinyaller haline getiriyordu.

Modemler aracılığıyla, önce 2.4, sonra 9.6; ardından 14.4 ve 28.8; derken 33.6 ve bugünlerde 56 Kbps hızla İnternet`e erişebiliyoruz. Ama bu hızlar yetmiyor. İnternet`te yapabileceğimiz pek çok şeyi, bu hız sorunu nedeniyle yapamıyoruz.

Broadband, tek başına bir teknoloji değil. Daha çok, yüksek hızda veri transferi teknolojisinin genel adı olarak kullanılıyor. Bu teknolojiler, üç farklı şekilde görünüyor: ADSL, kablolu ve uydulu.

Üçü de farklı tekniklerle çalışıyor, üçü de İnternet`e erişim hızını 10 kat artırıyor.
En iyi bilinen boradband seçeneği, ADSL (Asynchronous Digital Subscriber Line). ADSL ile yine varolan telefon hattınızı kullanıyorsunuz ama aynı hat üzerinden bilgisayarınızın veri transfer etme hızı modemlere göre tam 10 kat artıyor. Amerika ve İngiltere`de yerel Telekom şirketleri bu hizmeti artık veriyor.

Uydu teknolojili İnternet`e erişim ise, diğer ikisinden oldukça farklı bir yapıda çalışıyor. Sizin ilk isteğiniz, erişmek istediğiniz adres bilgisi yine telefon hatları üzerinden iletiliyor, ama istediğiniz sitenin size geri dönüşü, uydu aracılığıyla yapılıyor. Bu yolla, İnternet ortamındaki verilerin bilgisayarınıza yüklenme hızı artırılmış oluyor.

Dünyada broadband teknolojisi giderek yaygınlaşırken, İnternet`e daha hızlı erişebilenler için özel hizmetler de devreye girmeye başladı. Örneğin, Microsoft, İnternet`e hızlı erişebilenler için www.windowsmedia.com adresinden çok özel yayınlar yapıyor. Boradband teknolojisi ile İnternet`e erişebilenler, bu siteden film seyredebiliyor.

BROADBAND:

Türk Telekom`un yapısı nedeniyle şimdilik Türk ISP`leri broadband teknolojisiyle bizleri İnternet`e eriştiremiyor. Ama çok yakında bize de geleceği varsayılan bu teknolojiyle bakın neleri daha kolay yapabileceğiz:

Bilgisayarımıza hiç yazılım satın almayacak, İnternet üzerinden yazılımlar kiralayarak kolayca kullanabileceğiz. (Bunlara ASP hizmetleri deniyor.)
İnternet üzerinden kesintisiz, tv kadar kaliteli film izleyebilecek, radyodan daha kaliteli ses dinleyebileceğiz. (Bunları şimdi de yapabiliyoruz ama sadece kısa süreli. Çünkü veri transfer hızı, bunları kesintisiz ve kaliteli biçimde yapmamıza engel oluyor.)

- İndirme işlemleri (download) için harcadığımız süre, 10 kat azalacak.
- İnternet üzerinden video konferans, artık kolaylıkla yapılabilecek.
- Karşılıklı oyun oynamak çok ama çok daha kolay, hızlı ve keyifli olacak.
- Bu hız devriminin İnternet`te ne gibi dönüşümlere yol açağı ise bilinemiyor.


UZMAN GÖRÜŞÜ: TÜRKİYE’DE ŞİMDİLİK YOK:

Doğan Online (DOL) Kurumsal Hizmetler Direktörü Sevgi Üstündağ, en yaygın broadband uygulaması DSL ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

‘‘DSL (Digital Subscriber Line) teknolojisi son yıllarda dünyada yaygınlaşan, özellikle Amerika`da evlere kadar girmiş bir bağlantı teknolojisidir. Teknoloji mevcut telefonlar için kullanılan bakır teller üzerinden yüksek hızda veri aktarımını sağlamaktadır. DSL teknolojisi; telefon şirketlerinin dünya çapında kurulmuş yaklaşık 750 milyon bakır tel yatırımını, düşük maliyetle yüksek hızlara çevirilmesini sağlamaktadır. DSL bağlantısının en yaygın olarak kullanılan iki çeşidi vardır : ADSL - SDSL Türkiye`de ADSL omurgasını TTNet kurmuştur. TTNet bünyesinde 80 şehirde, 140 adet ADSL POP ve bu POP`larda da 4290 adet port vardır. Bu POP`lar ISP`ler tarafından sanal POP olarak kiralanabileceklerdir. Bu amaçla TTNet`in ADSL tarifesinin yakın zamanda netleşeceğini bekliyoruz. DOL (Doğan Online) Kurumsal Hizmetler olarak biz, özellikle organize sanayi bölgelerinin yoğunlaştığı yerlere DSL POP (point of presence) kurma çalışmalarını başlattık.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.