Borsada Bilanço Karamsarlığı
Aracı Kurum Yöneticileri Derneği Başkanı Bedii Ensari, düşük kârlı bilançoların olduğu bir piyasanın canlı olamayacağını, özel sektörün ekonomideki kaynaklardan yeterince yararlanamadığını vurguladı.
Aracı Kurum Yöneticileri Derneği Başkanı Bedii Ensari, kamunun toplam kaynakların çoğunu kullanması nedeniyle, özel sektörün ekonomideki kaynaklardan yeterince faydalanamadığını ifade etti. Yetersiz kaynakların faizlerin aşırı yükselmesine neden olacağını kaydeden Ensari, kıt ve pahalı kaynak sorununun özel sektörün yatırım yapmasını engelleyeceğini vurguladı. Pahalı ve kıt kaynak nedeniyle yatırım yapamayan şirketlerin karlılıklarının azaldığına dikkat çeken Ensari, kısa vadeli amaçlar için de olsa kullanılan fonların yüksek faizli olmasının finansman giderlerinin yüksek olmasına neden olduğunu ifade etti. Finansman giderlerinin yüksekliği nedeniyle şirket karlarının azaldığını ve sürekli zam nedeniyle enflasyonun da beslendiğini vurgulayan Ensari, Düşük karlı bilançoların olduğu bir piyasanın canlı ve beklentili olmasına imkan yok ve de tasarrufları yeterince bu piyasaya çekemez dedi.
FAZİLER BORSAYI ENGELLİYOR;
Herhangi bir riski olmayan ve reel getirisi oldukça yüksek hazine bonoları olduğu sürece, tasarruf sahiplerinin getirisi belirsiz ve oldukça riskli sermaye piyasası araçlarına yatırım yapmayı tercih etmeyeceğini vurgulayan Ensari, sermaye piyasası araçlarının yüksek faizler nedeniyle yatırım alternatifi olmayacağını kaydetti. Bu anlamda sermaye piyasasının enlasyondan olumsuz etkilendiğini belirten Ensari, enflasyonla sermaye piyasası arasında ters yönlü bir ilişki bulunduğuna işaret etti. Enflasyon düştükçe sermaye piyasasının geliştiğini ve büyüdüğünü ifade eden Ensari, şirketlerin finansman ihtiyaçları için borçlanma politikası yerine halka açılmayı tercih etmesi gerektiğini vurguladı. Halka açılma geliriyle şirketlerin yatırımlarını ve işletme ihtiyaçlarını finanse edebileceğini belirten Ensari, böylece enflasyonu besleyen zam gereğinin de ortadan kalkabileceğine dikkat çekti. Ensari, Bu enflasyon hızını azaltacak. Aynı durum devlet için de geçerli. KİT`ler hızla özelleştirilir ve bunların ihtiyaçlarının giderilmesi için borçlanma gereği azalacağı için faizler düşecek ve bu da enflasyonu azaltacaktır. Bugünkü durumda dahi enflasyon düşerse bu içten en fazla sermaye piyasası kazançlı çıkacaktır dedi.
ENFLASYON LOBİSİ;
Bugüne kadar yapılan çalışmalarda enflasyonun ana belirleyici sebebinin kamu harcamaları olduğunu ortaya çıkardığını belirten Ensari, kamu harcamalarının altyapı yatırımı olması ve üretime yönelik olmamasının kamu dengesinin sürekli açık vermesine neden olduğunu kaydetti. Sürekli açık veren kamu dengesinin sürekli borçlanmayı gerektirdiğini, bunun da borçlanma faizlerinin yukarı çekilmesine meydan verdiğini belirten Ensari, Yüksek faizden borçlanan kamu ekonomide mevcut tüm kaynakları kullanmaya başlayınca özel sektörün kullanabileceği kyanak kalmayacağı gibi bulunan kaynakların da pahalı olmasına yol açıyor. Aslında `kamu harcaması, enflasyon, borçlanma, yüksek faiz` sarmalı kısır bir döngüdür. Bu sarmal ekonominin tüm kesimlerinin erimesine, yıpranmasına yol açar ama yaratılan bir enflasyon lobisi de bu durumdan aşarı yararlanan tek kesim olur dedi.
YENİ YÖNETİM GÜNDEMİ YOGUN;
Beddi Ensari, yeni seçilecek olan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)`nun, sermaye piyasalarının teknoloji, idari ve hukuki açıdan gelişmesi ve gelişmiş sermaye piyasalarına tam entegre olması bakımından bugüne kadar yapılanlarla yetinmemesi ve bunları anlamlı bir şekilde aşması gerektiğini vurguladı. Ensari, Yeni yönetim TOBB, Türkiye Sermaye Piyasaları Aracı Kuruluşlar Birliği, İMKB, Merkezi Kayıt Kuruluşu ve buna bağlı Tedrici Tasfiye, Yatırımcıları Koruma Fonu için Takasbank ile çok sıkı bir diyalog içinde olması gerekiyor. Bu kurumların görüş ve önerilerinden mutlaka yararlanmalıdır dedi. Geçmişte diyalog zemininde birçok düzeyli toplantı yapıldığını ancak önemli ana konularda istenilen ilerlemenin kaydedilemediğini belirten Ensari, 4487 sayılı yasa ile kurulması öngörülen, Merkezi Kayıt Kuruluşu, Yatırımcıları Koruma Fonu, Tedrici Tasfiye, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği, Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu`nun hayata geçmek için yönetmeliklerini beklediklerini vurguladı. (FİNANSAL FORUM)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN