Bononun Yüzüne Bakan Yok
Bankaların tek derdi para bulmak olunca bono piyasası adeta durdu. Eskiden günlük 1.5 2 katrilyon liralık işlemin geçtiği piyasadaki dünkü işlem hacmi yaklaşık 200 trilyon lira oldu.
Yabancıların dövize yönelmeleriyle birlikte bonoda yaşanan yoğun satışla adım atılan likidite krizinin üçüncü haftasında bono piyasası tamamen gözden düştü. TL ve döviz ihtiyaçlarını karşılamak için likidite yaratmak peşinde koşan bankalar bono piyasasına dönüp bakmayınca daha önce günlük 1.5, 2 katrilyon liralık işlem hacmi, 200 trilyon liralara kadar geriledi. Bu arada işlem hacminin çok kısıtlı olduğu 20 Haziran vadeli kağıtlarda gün içinde bileşikler yüzde 105.6`dan kapandı.
Dün bono faizlerinin çok geniş bir marjda gidip geldiğini ve işlem hacminin oldukça düşük olduğunu belirten Kent Bank`tan Arzu Yıldırım mayıs ayından beri 09.30 ile 16.30 arasında kotasyon giren piyasa yapıcısı bankaların da gecelik faizlerde yaşanan olağanüstü durum nedeniyle kendiliğinden kalktığının altını çizdi. Yıldırım, Artık hepimiz likidite için çalışıyoruz. O nedenle bono piyasasında kimse işlem yapmıyor dedi.Bu arada gün içerisinde 20 Haziran vadeli kağıtların yüzde 105.06`ları gördüğü gözlenirken, uzmanlar kimsenin bugünlerde bono taşıma riski üstlenmek istemediklerini ifade ediyorlar.
Bu arada bankacıların bono piyasasında faizlerin seyrine yönelik beklentileri kötümser görünüyor. IMF`nin acil yardım kredisi piyasa girse bile kriz öncesi faizlerin görülmesi için en az 2 ay beklenmesi gerektiğini ifade eden bankacılar, Aslında bugünkü ortamda 2001 yılına yönelik tahmin yürütmek oldukça zor. Ancak yüzde 40`lı oranları görmek için şubat ayını beklemek gerek şeklinde değerlendirmede bulunuyorlar.
PARANIN KAYNAĞI FON BANKALARI;
Gecelik faizlerin yüzde 2000`lerden dün ortalama yüzde 268`lere gerilemesinde piyasaya önceki akşam giren, kaynağı belirsiz para etkili oldu. Önceki akşam piyasaya giren ve mahiyeti anlaşılamayan 950 trilyon liranın büyük bölümünün Fon`daki bankalara aktarılan 735 milyon dolar olduğu ifade ediliyor. Merkez Bankası bilançosu üzerinde inceleme yapan Kentbank Fon Yönetim Müdürü Cumhur Gülensoy`a göre Merkez`in 500 trilyon liralık bir repo fazlası bulunuyor. Gülersoy, açıktan yapılan 500 trilyon lira ile önceki gün BDDK için Hazine tarafından yapılan 735 milyon dolarlık bono ihracının rakam olarak hemen hemen bire bir tuttuğuna işaret ederek, TL`ye çevirdiğimizde 490 trilyon lira gibi bir para elde ediliyor. Kanımca bu kağıtların karşılığında 500 trilyonluk bir repo yapılmış dedi.
Önceki gün Merkez Bankası`nın 1 katrilyon 180 trilyon lira APİ yaptığını anımsatan Gülensoy, bunun 715 trilyon lirası için kamu hesaplarından çıktığı yönünde açıklama yapıldığını kalan 950 trilyon liranın ise kaynağının belirtilmediğini ifade ederek şunları söyledi: Merkez Bankası bilançosuna baktığımızda net iç varlık hedefinin 715 trilyon aşılmış olduğunu görüyoruz. İncelediğimizde ise 219 trilyon bankalara nakit kredi açılmış. Bu uzun süredir sıfır idi. Yine 759 trilyon da kamuya nakit kredi açılmış . Artı bir de 500 trilyon lira repo yapılmış görünüyor. Bunları topladığımıda 1.7 katrilyon ediyor. Yani önceki gün APİ ile verilen paranın dağılımı böylece ortaya konulmuş oluyor. Osmanlı Bankası Hazine Direktörü Levent Güven de Önceki akşam piyasaya giren paranın Fon kapsamındaki bankalardan olduğunu tahmin ediyoruz. Girdiği andan itibaren piyasa gevşedi dedi. (YENİ BİNYIL)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN