Birlikler rüştünü ispat peşinde
Birliklere özerklik tanıyan 4572 sayılı yasada sona yaklaşılıyor. 16 Haziran tarihinde kabul edilen yasada birlik ana sözleşmesi 4 ay içinde yürürlüğe girer başlıklı yasa maddesinde verilen süre bugün (16 Ekim Pazartesi) dolarken İzmir`de bir araya gelen 11 birlik temsilcisi ana sözleşme taslağına son şeklini verdi. 86 maddelik taslakta bakanlığın müdahalesine neden olabilecek unsurları ayıklayan 11 birlik temsilcisi oy birliği ile imza altına aldıkları metni yönetim kurullarında karar altına alarak bakanlığa ulaştırdı. İzmir`de yapılan toplantıya mazeret bildirerek katılmayan birliklerin değişiklikler üzerinde mutabakat bildirdikleri belirtiliyor. Ayrıca, özerlik yasası ile oluşturulan 7 kişilik yeniden yapılandırma kurulunda birlikleri temsil edecek olan Marmara Birlik Başkanı Kamuran Yılanlı`nın önümüzdeki günlerde bakanlık yetkilileri ile bir araya gelerek taslak üzerinde birliklerin duyarlılığını bir kez daha dile getireceği ifade ediliyor.
TASLAK SON ŞEKLİNİ ALDI;
Ana sözleşme taslağını görüşmek üzere Kamuran Yılanlı başkanlığında Ankara`da bir araya gelen birlik temsilcileri, taslağa son şeklini ise İzmir`de verdi. Çağrılı 16 birlik arasında yer alan Güneydoğu Birlik, Çukobirlik, Fiskobirlik, Taskobirlik İzmir toplantısına mazeret belirterek katılmadı. Trakya Birlik, Marmara Birlik, Tariş, Gülbirlik, Ant Birlik, Tiftik Birlik, Kayısı Birlik, Koza Birlik ise toplantıya katılarak 86 maddelik taslak metinde yapılması gereken değişiklikleri tartıştı. `Ana sözleşme metni birliklerin görüşleri alınarak hazırlanır` ve değişiklikler yüzde 51`lik oran dikkate alınarak yapılır yasa maddesine uygun olarak taslağı 16 birliğe gönderen Sanayi ve Ticaret Bakanlığı`na ayrı ayrı görüş dile getirmek istemeyen birlik temsilcileri, değişiklik önerilerini kağıda dökerek taslağa son şeklini verdiler.
86 maddelik taslaktaki değişikliğin 10 madde ile sınırlı tutulduğu ve değişikliğin bakanlığın birlikler üzerinde talimat vermesine yol açabilecek, baskı ve yaptırım uygulayabileceği maddeler dikkate alınarak yapıldığı belirtiliyor.
Ancak meclis başkanlık seçimleri ve sırada bekleyen yasaların birlik ana sözleşmesinin Bakanlar Kurulu`nda ve Türkiye Büyük Millet Meclisi`nde kabulünün gecikebileceğine dikkat çekiliyor. Bu durumdan başlıca rahatsızlığı duyan birlik temsilcileri belirsizliğe yol açan bu gelişmenin sona erdirilerek özerklik yasasının tam anlamıyla hayata geçirilmesini istiyor. (FİNANSAL FORUM)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN