Bej Kitap: Ilımlı büyüme sürüyor

05.03.2015 - 09:27 | Son Güncelleme :

ABD MB, Bej Kitap olarak bilenen mevcut ekonomik koşullar açıklamasını yayımladı

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf490b601c04688fbd3263.jpg">

ABD Merkez Bankası, Ocak ayından Şubat ayı ortasına kadar olan dönem için Bej Kitap olarak bilenen mevcut ekonomik koşullar açıklamasını yayımladı

ABD Merkez Bankası Ocak ayından Şubat ayı ortasına kadar olan dönem için Bej Kitap olarak bilenen mevcut ekonomik koşullar açıklamasını yayımladı. Raporda, ABD ekonomisindeki ılımlı büyümenin sürdüğüne dikkat çekildi. ABD ekonomisindeki iyileşmeye, tüketici harcamalarında artış, imalat sanayindeki büyüme ve şirketlerin satışlarla ilgili iyimser beklentileri katkı sağladı. Fed raporuna göre ABD ekonomisi büyümeyi sürdürürken, güçlenen dolar ve düşen petrol fiyatları bazı bölgeleri olumsuz etkiledi.

ABD Merkez Bankası (Fed), ekonominin büyümeye ülke genelinde devam ettiğini, ancak güçlenen doların ve düşen petrol fiyatlarının bazı bölgeleri olumsuz etkilediğini açıkladı.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Fed'in iş dünyasının nabzını tuttuğu araştırması Bej Kitapın ocak başından şubat ortasına kadarki dönemi kapsayan mart sayısı bugün yayımlandı. Fed'in 12 şubesinin görev alanlarındaki ekonomik aktivitelerle ilgili bilgilerin yer aldığı araştırma, 6 bölgenin ölçülü oranda büyümekte olduğunu ortaya koydu. Ekonomik aktivitenin Philadelphia, Cleveland ve Kansas City bölgelerinde sınırlı olarak arttığı bilgisine yer verilen rapora göre, Richmond bölgesinde ise yavaşlama görüldü.

Raporda, tüketici harcamalarının birçok bölgede yükseldiği ve iş yerlerinin yakın gelecekteki satışlar hakkında iyimser olduğu ifade edildi. Sanayi üretimi ve bankacılık sektörünün de iyileşme gösterdiğini kaydeden rapor, buna karşın tarımsal şartların ise olumsuz hava şartlarıyla kötüleştiğine işaret etti.

Raporda ayrıca, iş gücü piyasasında yaşanan olumlu gelişmelerin tüm bölgelerde hissedilmesine karşın, ücret artışının sadece kalifiye elemanlarla sınırlı kaldığı ifade edildi.

Petrol ve doğal gaz sondaj çalışmalarının da düşen enerji fiyatları nedeniyle gerilediğini ortaya koyan Bej Kitap'ta dikkati çeken başka bir nokta ise aralarında Boston, Cleveland, Chicago, Minneapolis, San Francisco ve Dallas'ın yer aldığı 6 bölgenin, güçlenen dolardan olumsuz etkilendikleri dile getirildi.

Rapora göre, doların diğer para birimleri karşısında değer kazanması, ABD'nin sanayi ve tarım ürünlerine yönelik ihracatının yanı sıra turizm faaliyetlerine de zarar verdi.

bloomberght.com'un haberine göre; Bej Kitap'ta yer alan veri ve analizler, Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi tarafından kullanılıyor. Komitenin bir sonraki toplantısı, 17-18 Mart tarihlerinde yapılacak. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, söz konusu toplantının ardından basın toplantısı düzenleyerek, alınan kararları değerlendirecek.

Bej Kitap'ta ABD ekonomisindeki gelişmeler şöyle özetlendi:

On iki Fed bölgesinden gelen raporlar, ekonomik faaliyetin Ocak ayından Şubat ortasına kadar çoğu bölgede ve sektörde genişlemeyi sürdürdüğüne işaret ediyor. Altı bölge, bir önceki raporlama periyodundan bu yana yerel ekonominin ılımlı hızda genişleme gösterdiğini belirtti. Philadelphia ve Cleveland’da ekonomik aktivite az miktarda yükseliş kaydederken Kansas City’de hafif bir artış görüldü. Dallas bir önceki döneme göre benzer bir hızda büyüme gösterirken, Richmond’da büyüme yavaşladı. Boston iş kontratlarının bu periyotta hareketli olduğunu belirtti.

Tüketici harcamaları çoğu bölgede artış gösterirken, kontratlar genel olarak yakın vadedeki satışlar ile ilgili iyimser seyretti. Seyahat ve turizm de ayrıca yükseliş gösterdi. İmalat sanayi genel olarak tüm bölgelerde yükseliş kaydetti ancak oranlar değişiklik gösteriyor. Finansal olmayan hizmetler ılımlı bir büyüme kaydetti. Konut satışları bölgelerin çoğunda artarken, konut inşaatları ile ilgili veriler karışık seyretti. Ticari gayrimenkul piyasası koşulları istikrarlı seyri korudu ve gelişme gösterdi. Bankacılık koşulları genel olarak iyileşti ve kredi kalitesi büyük oranda değişiklik göstermedi. Tarım koşulları kötüleşirken, petrol ve doğal gaz sondaj çalışmaları geriledi.

İstihdam bölgeler genelinde istikrarlı seyri korudu veya arttı. Çoğu sektörde istihdam artışı görüldü. Ücret baskıları orta düzeyde seyretti. Ücretler hafif artış gösterdi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.