Bazı Bankaların Yok Olması Gerekiyor

30.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Dünyanın sayılı bankacılık gurularından biri olarak kabul edilen İngiltere Bankalar Birliği Başkanı Andrew Buxton, ‘‘Türkiye`de bazı bankaların hakikaten yok olması gerekiyor’’ dedi.


BARCLAYS Bank eski Başkanı, İngiltere Bankalar Birliği Başkanı, İngiltere Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Akbank Yönetim Kurulu Danışmanı Andrew Buxton, Türkiye`de devletin bilançosu zayıf bankalara karşı tavır alması gerektiğini belirterek, ‘‘Türkiye`de finansal hizmetlerin yaygınlaştırılması ve genişletilmesi için birleşmeler olacak, bazı bankalar yok olacak. Bazılarının hakikaten yok olması gerekiyor’’ dedi. Avrupa`nın bankacılık gurularından biri olarak kabul edilen Andrew Buxton, Akbank ve Sabancı Üniversitesi sponsorluğunda düzenlenen ‘‘Yeni Binyılda Bankacılığın E-Ticaret`teki Önemi’’ başlıklı bir konferans verdi. Buxton konferansta yaptığı konuşmada, bankıcılık sektöründe son zamanlarda en göze çarpan hususun hali hazırda cereyan etmekte olan banka birleşmeleri olduğunu söyledi. Tüm dünyada yaşanan banka birleşmelerinin daha çok aynı ülke içinde olduğuna değinen Buxton, ‘‘Türkiye ekonomisinde ve benzer ekonomilerde birleşme eğiliminin bankaları belli bir konuma getirme amacıyla dünyaya açılma arayışı içine sokmaktansa kendi yerel piyasalarına ve bölgede doğal olarak bağlantı içinde oldukları piyasalara odaklanmak şeklinde yönlendireceğini tahmin ediyorum’’ dedi.


Buxton, uluslarası bankacığılın yanlızca ödemeler gibi işlemlerle sınırlı tutulmazsa rekabet edebilmek için büyük miktarda sermaye gerektiğini belirterek şunları söyledi: ‘‘Barclay`s, Chase ya da Deutsche gibi bankalar tek başlarına ele alındıklarında Türkiye`deki tüm bankacılık sektörünün büyüklüğünü aştıkları görülür. Türkiye piyasasında gelecekte birleşmeler olacağını düşünüyorum. Çünkü dünyadaki pek çok ekonomi gereğinden fazla kapasiteye neden olan çok fazla sayıda bankaya sahiptir. Bunun sonucunda bazı bankalar iş yapmakta zorlandıkları için daha büyük riskler almaya yönelecek ve bu da birleşmelere yol açacaktır.’’


DEVLET BATAN BANKALARDAKİ MUDİYİ KORUMASIN;

BİR ülkenin ekonomisindeki en önemli sektör olan bankacılığın düzenleme ve güçlü bir düzenleyici merciin devlet tarafından desteklenmesinin büyük bir önem taşıdığını söyleyen İngiltere Bankalar Birliği Başkanı Andrew Buxton şöyle konuştu:
‘‘Devletin zayıf bankalara karşı tavır alması gerekir. Her ülkede bir bankanın tasfiyesi durumunda küçük mudileri koruyacak bir sisteme ihtiyaç duyulur, çünkü küçük mudilerin ne finansın ayrıntılarını ne de paralarını yatırdıkları kuruluşların risk yönetimlerini yakından izlemeleri beklenemez. Ama böyle bir planlama büyük mudileri değil, sadece küçük mudileri hedeflemeli ve bence devletin yüksek risk taşıyan bankalara para yatıran büyük mudileri korumak konusunda herhangi bir yükümlülüğü yok. Büyük bir bankanın ciddi bir sorun yaşaması durumunda da devletin müdahale etmesini gerektirecek durumlar olabilir.Ama bu durumlarda bile ne hissedarlar ne de büyük mudiler devlet deseteğinden yararlanmamalı. Türkiye kötü yönetilen ve gereksiz bir şekilde desteklenen bankalar yüzünden devletin ve dolayısıyla halkın çok büyük maliyetler ödediği bir ülke. Ama bunu yapan tek Türkiye değil.’’


ANDREW BUXTON KİMDİR?

1999 yılında Barclays Bank PLC Başkanı ikine emekliye ayrılan Andrew Buxton, Winchester College ve Oxford Üniversitesinde siyaset, felsefe ve ekonomi öğrenemi gördükten sonra 1963 yılında Barclays`e girdi. Önce Barclays`in Kurumsal faaliyetler bölümünün başına geçen Buxton 1993 yılında bankanın başkanı oldu. Bank of England Mahkemesinin üyesi olan Buxton, ayrıca İngiliz Bankacılar Birliği`nin üyesi olarak çalışmakta ve hem İngiltere içinde hem de dışında çeşitli şirketlerin yönetim kurullarında yer almaktadır. Aynı zamanda Barclays Group`ta Ortadoğu faaliyetleri konusunda danışmanlık yapan Buxton, Imperial College of Science, Technology and Medicine`de Dekanlık görevini yürütüyor. (HÜRRİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.233 Değişim: -1,73% Hacim : 92.159 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.171 19.11.2024 Yüksek 9.443
Açılış: 9.431
34,4647 Değişim: -0,05%
Düşük 34,3550 20.11.2024 Yüksek 34,5328
Açılış: 34,4818
36,5654 Değişim: -0,02%
Düşük 36,4889 20.11.2024 Yüksek 36,6645
Açılış: 36,5732
2.923,80 Değişim: 0,12%
Düşük 2.907,87 20.11.2024 Yüksek 2.930,41
Açılış: 2.920,16
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.