Başkentgaz'ın talep toplama tarihi belli oldu

31.05.2021 - 17:22 | Son Güncelleme :
Başkentgaz'ın talep toplama tarihi belli oldu | Ekonomi Haberleri

Başkentgaz'ın 1.7 milyar TL büyüklükteki halka arzında talep 3-4 Haziran'da toplanacak.

Türkiye'nin abone sayısı olarak ikinci büyük doğalgaz dağıtım şebekesini işleten Başkent Doğalgaz Dağıtım GYO'nun halka arzı için 3-4 Haziran'da talep toplanacak. Şirketin halka arzı tamamlandığında 2018 yılından bu yana yapılan ikinci büyük halka arz olacak.

Başkentgaz yöneticileri, halka arz öncesi düzenlenen basın toplantısında şirketin düşük borçluluk seviyesine dikkat çekerken, dağıtılabilir kârının yüzde 100'ünü üç yıldır dağıttığına, temettü politikasının bu şekilde devam etmesini planladıklarını belirttiler.

Haberin Devamı

Hisse başına 9.72 liradan yapılacak halka arzda, şirketin tek hissedarı Torunlar Enerji'ye ait 175 milyon lira nominal değerli hisse satılacak, böylece şirketin yüzde 25'i borsaya açılmış olacak. Ortak satışı ile yapılacağı için şirkete sermaye girişi sağlamayacak olan halka arz 1.7 milyar lira büyüklüğüyle Türkiye'de son büyük halka arzların yapıldığı 2018'den bu yana yapılan ikincü büyük halka arz olacak.

Başkentgaz'ın sahibi Torunlar Grubu'nun CFO'su İsmail Kazanç, şirketin enerji hukuki düzenlemelerle belirlenmiş öngörülebilir nakit akışı elde ettiğini ve abonelerden tahsilat kabiliyetinin yüksek olduğunu ifade ederken, Ankara'nın hanelerin küçüldüğü ancak hane sayısının arttığı az sayıda merkezden biri olduğuna dikkat çekti.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Şirketin 781 milyon lira finansal borcuna karşılık elinde 2.7 milyar lira nakit parası olduğuna dikkat çeken Kazanç, şirketin öngörülebilir geliri sayesinde düzenli temettü dağıtabilir bir şirket olduğunu ifade etti.

"Güçlü finansallarımıza dayanarak takip eden yıllarda da temettü dağıtma alışkanlığımızı sürdüreceğimiz kanaatindeyiz" diyen Kazanç şirketin üç yıldır dağıtılabilir kârın tamamını temettü olarak dağıttığını belirtti.

Haberin Devamı

Başkentgaz'ın satış gelirleri 2020 yılında yüzde 24 artışla 5 milyar lira olurken, net kârı yüzde 28 artışla 533 milyon lira oldu. Şirketin kârlılığının bir göstergesi olan FAVÖK 2018-2020 döneminde her yıl yüzde 18.9 artarken, geçen yıl 735 milyon liraya çıktı. FAVÖK marjı 0.7 puan düşüşle yüzde 14.6 oldu.

HALKA ARZIN yüzde 40'I TORUNLAR GRUBU VE ÇALIŞANLARA TAHSİSLİ

Geçen yıl ve bu yıl borsaya açılan şirketlerden farklı olarak halka arz edilecek hisselerin yüzde 40'ı Torunlar Grubu şirketlerine ve çalışanlara tahsis edilecek. Diğer şirketlerde bu oranlar birkaç puanı geçmiyordu.

Halk arzın yüzde 36'sı bireysel yatırımcılara, yüzde 18 yurtiçi kurumsal, yüzde 6'sı yurtdışı kurumsal yatırımcılara ayrılacak.

Türkiye'deki 2018 ortası-2019 yılındaki kur kriziyle durma noktasına gelen halka arzlar geçen yıl tekrar başladı. Daha çok küçük ve orta ölçekli şirketlerin borsaya açıldığı bu dönemde bireysel yatırımcıların bazen halka arzın 50 katına varan talebi halka arzların itici gücünü oluşturuyordu.

Kurumsal yatırımcılar bireysele kıyasla halk arzlara daha az ilgi gösterirken, kurumsal talebin büyük bölümü de yabancı değil yurtiçi kurumsal yatırımcılardan geliyordu.

Son aylarda daha büyük şirketlerin halka arz edilmesiyle birlikte uzmanlar bireysel yatırımcıların talebinin yeterli olup olmayacağını yakından izliyorlar.

Bu yılın başından bu yana yapılan halka arzların büyüklüğü 7 milyar lirayı aşarken SPK'dan sadece geçen hafta onay alan ve bu hafta gerçekleşeceği tahmin edilen dört şirketin toplam halka arz büyüklüğü 2.7 milyar lirayı aşacak.

Basın toplantısına katılan Garanti BBVA Yatırım Genel Müdürü Utku Ergüder de, son aylarda yapılan halka yeni arz edilen hisselerdeki kayıplar, gelen taleplere dağıtım gibi sıkıntılar nedeniyle bireysel yatırımcıların halka arzlara ilgisinin hafiflediğini belirtti.

Ergüder, şirketin iskontolu halka arz fiyatı ve halka arzın yüzde 40'ının Torunlar Grubu'na tahsis edilmesi ile şirkete ilgiyi canlı tutacaklarını olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Ergüder, yatırımcı ilgisinin geçen yıl veya bu yılın başındaki kadar yüksek olmadığını ama "güçlü olacağını" öngördüklerini ifade ederek, "En önemli gösterge, (şirket) özelleştirmede 1.16 milyar dolara alındı, 270 milyon dolar yatırım yapıldı. Ama halka arzda doğru iskontolarla 800 milyon dolardan halka arz ediyoruz. Bu çok uygun bir değerleme" dedi.

Başkentgaz'daki paylarını satan Torunlar Enerji ayrıca 510 milyon TL'lik bir fon ile hisseleri halka arz fiyatından bir ay boyunca geri alarak fiyatı destekleyecek. Şirketin hisseleri BASGZ koduyla 10 Haziran'da işlem görmeye başlayacak.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.