Başarı, hedefleri aştı
Faiz oranlarındaki düşüş ve yabancı para açık pozisyonlarının önemli oranda gerilemesiyle bankacılık sektörünün karlılık performansı temmuz-eylül döneminde iyileşti
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından yayımlanan Bankacılık Sektörü Değerlendirme Raporu`nda (Eylül 2001), temmuz-eylül döneminde, uygulanan ekonomik program çerçevesinde maliye ve para politikalarına ilişkin performans kriterlerinde, hedeflerin üzerinde bir başarı sağlandı. Bu yılın 3. çeyreğinde, ekonomik aktivitede daralma devam ederken, mevsimsel etkilerden arındırılmış aylık fiyat artış hızlarının, hedeflerin üzerinde kaldığı vurgulandı. Rapora göre, bu dönemde cari işlemler dengesi fazla verme eğilimini sürdürdü ve sermaye hareketleri dengesindeki çıkışlar önemli ölçüde yavaşladı. BDDK, faiz oranlarındaki düşüş ve yabancı para açık pozisyonların önemli oranda gerilemesiyle bankacılık sektörünün karlılık performansında iyileşme kaydedildiğini bildirdi. Rapor ana hatlarıyla şöyle:
Faiz oranları, temmuz ayı başında bazı yapısal reformlardaki gecikmeler ve
1 Eylül`de ABD`ye yönelik terörist saldırılar sonrasındaki geçici yükselmeler dışında, dönemin genelinde düşüş eğilimi gösterdi.
Bankacılık sisteminin 23 Kasım itibariyle bilanço içi açık pozisyon miktarı,
1 milyar 625 milyon dolar. Sistemin net genel pozisyon açığı ise 443 milyon dolar. Bankaların 28 Eylül itibarıyla bilanço içi açık pozisyon miktarı 1 milyar 932 milyon dolardı. Aynı tarihte sistemin net pozisyon açığı ise 695 milyon dolardı.
Fon bankaları hariç tutulduğunda, sektör yılın ilk yarısındaki 381 milyon dolar olan zararını, dokuz aylık dönemde 697 milyon dolar kara çevirmeyi başardı. Fon bankaları dahil edildiğinde haziran ayı itibariyle 4 milyar dolar olan zarar, eylül sonunda 3.3 milyar dolara geriledi.
Haziran-eylül döneminde, toplam aktifler içinde kamu bankalarının payı yüzde 26.3`ten yüzde 27.2`ye, özel bankaların payı yüzde 51.1`den yüzde 53.6`ya çıkarken, Fon bankalarının payı yüzde 15.5`ten 11.7`ye düştü.
Toplam aktifler içinde aktif toplamına göre ilk 5 bankanın payı yüzde 47.6`ya çıktı. Haziran ayında bu oran yüzde 41.8 düzeyindeydi. İlk 5 bankanın toplam krediler içindeki payı yüzde 41.9`dan 44.8`e, toplam mevduat içindeki payı da yüzde 48.7`den yüzde 53.4`e çıktı.
Eylül ayı itibariyle haziran ayına göre banka sayısında ve istihdamdaki daralma devam ederken, banka sayısı 68`e, personel sayısı da 147 bin 453`e, şube sayısı da 7 bin 321`e indi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN