Bankazedeler için yeni perde!

15.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bankalar arasında ortaklık görüşmeleri, fondaki bankaların satışı, kamu bankalarının rehabilitasyonu derken sektörde hareketlilik devam ediyor. Ancak görünüm normal ve gidişat iyi. Peki ya zedeler? Hatırlatalım: El konularak fona devredilen bankaların küçük hissedarları aylardır bekliyor. Bankalar fona, halka açık olan hisseler de Hazine`ye devredilmişti. Zaman zaman biz de dile getirmiştik; o dönemde bazı hissedarlar dava açmış, bazıları da kaderlerine boyun eğip beklemeye başlamışlardı...


Önceki hafta zedeler için neler yapılabileceği tekrar gündeme geldi. Köşe yazarları görüşlerini dile getirirken, ilgili bürokratlar da elimizden geleni yapıyoruz mesajını verdiler. Zedeler heyecanlandı ama arkasından bir gelişme yaşanmadı.
Son olarak fona devredilen Demirbank da dahil toplam 36 bin bankazede var. Türkiye`de 36 bin kişi, faaliyetine devam eden ama yönetimi değişen üç bankanın hissedarları oldukları için mağdur durumda. Bu bankaları satın alacaklara, yatırımcının elindeki hisse senetlerinin de bedellerini ödeyerek satın almak üzere çağrıda bulunma yükümlülüğü getirilebilir şeklinde yorumlar ilginç. (Bu halka açık şirketlerde rutin bir uygulamadır.)

Avukat Murat Esen, bunun sadece bir olasılık olduğunu söylüyor ve devam ediyor: Eğer yapılan el konulma haklı ve yasal ise o zaman neden yatırımcıya ödemeyi bankayı alanlar yapıyor? Yok eğer çağrı yükümlülüğü getirilirse, bu şekilde yatırımcının mülkiyet hakkı tanınmış olduğundan, el koyma kararı yasalara aykırı olmuyor mu? Bu çelişkili durumun bir şekilde çözüme kavuşturulması gerekir.


`DEMİRBANKZEDELER` İÇİN SON GÜNLER:

Mevcut duruma baktığımızda Esbank ve Yaşarbank için dava açanlar küçük hissedar sayısının çok az olduğunu görüyoruz. Davaların birkaç ay içinde sona ermesi bekleniyor. Ondan sonra ise temyiz süreci başlayacak. Tabii bu davaların sonuçları dava açmayanlar için de örnek teşkil edecek. Ama dava açanlar zararlarına ilişkin taleplerini saklı tutuyorlar ve daha sonra dava açacak olanların zararlarının telafisi konusunda belirsizlik yaşanacak. Demirbank`a gelince. Bankaya aralık ayı başında el konulmuştu. El konma gerekçesi diğerlerinden farklıydı. Şartlar değiştiği için geri verileceğine dair bazı gazetelerde haberler çıktı. Ama resmi bir açıklama yok. Küçük hissedarlar çin Danıştay`a dava açma süresi 60 gün. Yani her şey düzelecek diyenler bekleyebilir ama, sürenin sona ermekte olduğunu hatırlatmakta da fayda var.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.