Bankalar net faiz geliri üzerinden ceza istiyor
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6df6601c04688fbe1e9d.jpg">Kredi faizlerinde ortak hareket ettikleri gerekçesiyle Rekabet Kurumu karşısına çıkacak olan bankalar, ceza alırlarsa net faiz geliri üzerinden hesaplanmasını istiyor. Düzenleme ise toplam gelirden cezaya işaret ediyor
ımg>KADİFE ŞAHİN / Milliyet
Kasım ayında kredi ve mevduat faizlerinde ortak hareket ettikleri gerekçesiyle Rekabet Kurumu tarafından haklarında inceleme başlatılan bankalar, bu ay Rekabet Kurumu üyeleri karşısında sözlü savunma verecekler.
Yazılı savunmaları alınan ve 25 Şubat’ta Rekabet Kurumu’nda sözlü savunma verecek olan bankalar, cezaları kesinleşirse ödeyecekleri tutarların bilançolarındaki net faiz gelirleri üzerinden hesaplanmasını istiyor.
Ancak yasal düzenleme bankaların bu talebini karşılamıyor.
Yasal düzenlemeye göre Rekabet Kurumu, bankaları faizleri belirlemede uyumlu hareket ettikleri yönünde suçlu bulursa, net faiz geliri üzerinden değil, bilonçolarındaki toplam gelirleri üzerinden cezalandıracak.
Yasal düzenlemenin değiştirilmemesi halinde bankalar büyük para cezaları gelmesi bekleniyor.
Rekabet Kurumu Kurban Bayramı öncesinde bankaların tüketiciye verilen faizlerde rekabete uymayarak, tüketici aleyhine ortak hareket ettikleri için inceleme başlatmıştı. Rekabet Kurumu, bankalara gönderdiği yazılı uyarı ile hepsinden tek tek yazılı savunma almıştı. Bu ayın son haftasında ise Ankara’da sözlü savunmalarını isteyecek.
Martta kesinleşecek
Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, daha önce yaptığı açıklamada 12 banka hakkında açılan soruşturmanın 2013 yılının Mart ayında tamamlanabileceğini belirtmişti.
Rekabet Kurulu, 2 Kasım 2011 tarihli toplantısında Akbank, Finans Bank, HSBC Bank, ING Bank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Garanti Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ve Ziraat Bankası ile Garanti Ödeme Sistemleri AŞ ile Garanti Konut Finansmanı Danışmanlık AŞ hakkında soruşturma açılmasına karar vermişti.
Soruşturma, söz konusu eylemlerin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliği kararlarına ilişkin 4’üncü maddesinde yasaklanmış olan davranışları gerçekleştirip gerçekleştirmediklerinin tespiti amacıyla yürütülüyor.
Rekabet Kanunu’nun 4’üncü maddesi, başta karteller olmak üzere teşebbüsler arasındaki rekabeti kısıtlayıcı anlaşmaları, uyumlu eylemleri ve teşebbüs birliklerinin bu nitelikteki karar ve davranışlarını yasaklıyor.
Rekabet Kurulu’nca yürütülen soruşturmaların süreleri, her bir dosyanın niteliği, ilgili teşebbüslerin süreç içerisinde Kurul ile işbirliğinde bulunma dereceleri ve teşebbüslerin savunma haklarını kullanma süreleri gibi unsurlara bağlı olarak değişiyor.
Bankalardan şikayetçi olanlar dilekçe verecek
Türkiye’de faaliyet gösteren 12 banka hakkında Rekabet Kurulu’nda gerçekleştirilecek olan sözlü savunmalara bankalardan şikayetçi kişiler de katılabilecekler.
Rekabet Kurumu’nun internet sitesinden yapılan duyuruya göre, Akbank, Denizbank, Finans Bank, HSBC Bank, ING Bank, Türk Ekonomi Bankası, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Garanti Ödeme Sistemleri AŞ ve Garanti Konut Finansmanı Danışmanlık AŞ hakkında yürütülen soruşturma sözlü savunma toplantısı, 25 Şubat 2013 Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak.
Toplantıya katılmak isteyen şikayetçilerin, “Rekabet Kurulu Nezdinde Yapılan Sözlü Savunma Toplantıları Hakkında Tebliğ” uyarınca, soruşturma ile ilgili menfaat ilişkilerini ortaya koyan bilgi ve belgeleri içeren dilekçeyle 15 Şubat 2013 Cuma günü mesai saati sonuna kadar Rekabet Kurumuna başvurmaları gerekiyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN