Bankacılığa Avrupa Standardı
Bankacılık sektöründe batık kredilere yol açan yetersiz değerlendirmeye dayalı kredilendirme sona eriyor. Geri dönmeyen kredi problemini ortadan kaldırmak ve daha şeffaf bankacılık sistemi oluşturmak için risk yönetiminde uluslararası standartlara geçmeyi hedefleyen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`nun (BDDK) konuya ilişkin düzenlemeleri yıl sonuna kadar yürürlüğe girecek. Risk yönetiminde Avrupa Birliği`ne bağlı BASEL Komitesi`nin standartlarının devreye girmesiyle verilen kredilerin daha sağlıklı olacağı ve donuk kredilerin azalacağı belirtiliyor. Sektörü bilgilendirmek amacıyla Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği adına çalışma grubu oluşturdukları ve rapor hazırlıklarına başladıklarını belirten Osmanlı Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cüneyt Sezgin, Yeni dönemde kredi hacmi iki-üç kat artacak. Sistemin daha yüksek riskler alması ise kaçınılmaz olacak. Yeni standartlar ise bu noktada daha etkin ve verimli bir bankacılık yapılmasını mümkün kılacak. Sektör tehlikelerle daha rahat başedebilecek dedi.
KREDİ RİSK YÖNETİMİ;
Kredi kalitesindeki zayıflık ve yetersiz kredi risk yönetimi banka iflasları ve bankacılık krizlerine yol açan en önemli faktörler arasında yer alıyor. Enflasyonun yüzde 10`lara düşürüleceği 2001 yılında ise kredi hacminin artacağı ve kredi risk yönetiminin önem kazanacağı gerçeğinden yola çıkan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu bu konuda uluslararası standartları devreye sokmaya hazırlanıyor. Bankacılık sistemini iyileştirmek amacıyla Hazine tarafından hazırlanan daha sonra Bankalar Birliği`ne gönderilen Bankaların iç denetim sistemleri ile risk kontrol ve yönetim sistemlerinin kurulmasına ilişkin yönetmelik şu anda BDDK`nın gündeminde. Söz konusu yönetmeliğe son şeklinin verilip yıl sonuna kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle önce bankalar kendi bünyelerinde `Risk Yönetim` birimlerini kurup iç denetim yapacaklar. Daha sonra da BDDK bu denetimin iyi yapılıp yapılmadığını kontrol ederek denetleyici görevini üstlenecek.
TÜSİAD DA RAPOR HAZIRLIYOR;
Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği TÜSİAD da `Risk Yönetimi` konusunda bir çalışma grubu kurdu. Sektörü bilgilendirmek amacıyla rapor hazırlıklarına başlayan grubun başkanlığını ise Osmanlı Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cüneyt
Sezgin yürütüyor. Uluslararası bankacılık standartlarına uyum açısından Risk Yönetimi yönetmeliğinin çıkarılmasını son derece olumlu bir adım olarak niteleyen Sezgin, konunun önemini şöyle açıkladı: BDDK tarafından son şeklinin verilmesini beklediğimiz düzenlemeler bankacılar için risk yönetimini zorunlu hale getirecek. Sektör bu konuda yavaş yavaş bilinçlenmeye başladı. Banka bünyesinde Risk Yönetim Birimleri kuruluyor. Osmanlı Bankası olarak biz de geçen yıl kurduk. Türk bankacılık sisteminin yeniden yapılanacağı, yüksek faizli Hazine bonosu alışverişinin sona ereceği, bankaların çok daha dar marjlarla, çok daha fazla risk alarak çalışacağı yeni dönemde kıt olan kaynakların daha verimli kullanılmasının önemi artacak. Önümüzdeki dönemde kredi hacminde ciddi artışlar olacak. Kredilerin aktifler içindeki payı yüzde 27`lere düşmüştü. 2000 li yıllarda bu oranın yüzde 50`ye çıkacağını tahmin ediyorum. Dolayısıyla bankaların daha yüksek riskler alması kaçınılmaz olacak. Bunun için risk yönetimini öğrenmemiz gerekiyor
SEKTÖRE NELER GETİRECEK?
Osmanlı Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cüneyt Sezgin, Risk Yönetim yönetmeliğinin bankacılık sektöründe etkinliği ve verimliliği artıracağını vurgulayarak sağlayacağı faydaları şöyle sıraladı:
-Riskler ölçülecek. Bankaların ne kadar bir riskle çalıştığının ortaya konulması ve buna bağlı olarak kaynakların daha etkin kullanımı mümkün olacak.
-Donuk krediler azalacak. Verilen krediler daha sağlıklı olacak. Batık krediler sıfırlanacak.
-İç denetim standartları getirilecek.
-Daha şeffaf bir bankacılık yapılabilecek.
-Küçük tasarrufçular, yatırımcılar ve yabancı sermayenin sektöre olan güveni artacak.
ULUSLARARASI RİSK YÖNETİMİ STANSARTLARI;
Avrupa Birliği Bankacılık Gözetim ve Denetim Komitesi BASEL`e göre bankacılık sektörü piyasa riski, kredi riski ve operasyonel risklerle karşı karşıya bulunuyor. Çağdaş anlamda risk yönetimi de bir bankanın risklerini iyi tanımlaması, doğru ve zamanında ölçmesi, sürekli izlemesi ve fiyatlama da dahil olmak üzere bu konudaki karar sürecine en geniş veri tabanını sağlaması konusunda yürütülen faaliyetleri kapsıyor. Uluslararası standartlara göre, bankaların kategorik değerlendirmeler yerine bağımsız denetim kuruluşlarının bireysel derecelendirmeleri ile değerlendirilmesi ilke olarak kabul edilmiş. Bu derecelendirmede ise en ayırt edici faktör olarak bankanın risk yönetimi konusundaki beceri, doğruluk ve şeffaflık düzeyi kabul ediliyor. BASEL`in ayrıca bankacılık sektörünün muhasebe politikaları, uygulamaları, kredi risk yönetimi, kredi riskleri, kredi kalitesi ve gelirler konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesini öngören çeşitli tavsiyeleri de bulunuyor:
-Bir bankanın kamuoyuna sunulan yıllık finansal raporları bankanın büyüklüğü ve faaliyetlerinin yapısına uygun olarak düzenlenmeli.
-Bir banka taşıdığı kredi risklerinin hesaplanmasında dikkate aldığı muhasebe politikaları, uygulamaları konusunda kamuoyunu bilgilendirmeli.
-Bir banka özel ve genel karşılıkların ayrılmasında uygulanan muhasebe yöntem ve teknikler hakkında kamuoyunu bilgilendirmeli ve kullandığı temel varsayımları açıklamalıdır.
-Bir banka faaliyetleri dolayısıyla taşıdığı kredi risklerinin yapısı ile ilgili bilgiyi kamuoyuna sunmalı ve bu risklerin nasıl ortaya çıktığını tanımlamalıdır.
-Bir banka kredi risk yönetimi fonksiyonunun yapısı ve örgütlenmesi hakkında kamuoyunu bilgilendirmeli.
-Tahsili gecikmiş alacakları ve verimsizleşen aktiflerinin yönetiminde kullandığı teknik ve yöntemler hakkında kamuoyunu bilgilendirmelidir.
-Bir banka faaliyet alanlarına göre kullandırdığı krediler hakkında kamuoyunu bilgilendirmelidir. Mevcut kredi riskleri ve gelecekteki muhtemel riskler hakkında bilgi vermelidir. (DÜNYA)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN