Babacan tüm kesimlerden tam destek aldı

04.09.2014 - 09:25 | Son Güncelleme :

Babacan’ın inşaat sektöründeki sıkıntılara dikkat çekerek sanayinin ekonomideki payının arttırılması yönündeki açıklamalarına destek geldi

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5589601c04688fbd8440.jpg">

Babacan’ın inşaat sektöründeki sıkıntılara dikkat çekerek sanayinin ekonomideki payının arttırılması yönündeki açıklamalarına destek geldi. Sanayiciler, açıklamadan heyecan duyduklarını söylerken, inşaatçılar da “Biz sanayiden ayrı değiliz, söylenenler olumlu” dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın Türkiye’de artan dikey yapılaşmanın rantı artırarak, kolay ve hızlı para kazanmanın önünü açtığı ve bu durumun da ekonomide sanayinin payının giderek azalmasına neden olduğu yönündeki açıklamaları, başta inşaat sektörü ve sanayiciler olmak üzere iş dünyasından muhalefete kadar tüm kesimlerden tam destek aldı. Sanayiciler, ekonomide sanayinin payınının azaldığına yıllardar dikkat çektikleini, inşaatçılar da, birçok yan sanayi sektörünü ciddi şekilde destekleyen inşaatı sanayiden ayırmanın mümkün olmadığını vurguladı. Muhalefet partileri ise, Babacan’ın açıklamalarını gecikmiş de olsa doğru açıklamalar olarak değerlendirdi.

Hurriyet.com.tr'den Hülya Güler'in haberine göre; İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, Babacan’ın açıklamalarının son derece olumlu olduğunu söyledi. Sanayinin ekonomideki payının artırılması gerektiğinin söylenmesinin bile kendilerini heyecanlandırdığını kaydeden Bahçıvan şöyle konuştu: “Türkiye’nin yeni bir sanayi heyecanı hikayesine ihtiyacı var. Biz ekonomi yönetimi ile teşhiste mutabakat sağladıktan sonra, çözüm için de mutabakat içinde olmayı istiyoruz. Türkiye son zamanda siyasi tartışmalarla epey zaman kaybetti. 2023 hedefleri dahil kalkınma hedefimiz için bizim katma değerli ürünler üreten, yüksek teknoloji, ihracat ve istihdam odaklı bir sanayiyi tüm ülkeye yaygınlaştırmamız şart.”

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Sanayiden ayıramıyoruz

İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım da, Babacan’ın söylediklerinin inşaat sektörünün aleyhine olmadığını aksine sektör için son derece olumlu olduğunun altını çizdi. İnşaat sektörünün son yıllarda Türkiye’nin büyümesinde lokomotif rolü üstlendiğini, bunu bozacak bir uygulamanın geleceğini düşünmediğini de vurgulayan Durbakayım şunları söyledi: “İnşaat sektörü sanayi ile son derece entegre bir sektör. Biz birçok yan sanayi ile iç içeyiz. Bizi sanayiden ayrı düşünmek doğru değil. Ayrıca mütekabiliyetin getirilmesinden sonra, yabancıya satışlarımız ciddi şekilde arttı. Bu anlamda da en yüksek katma değerle, ihracat yapan bir sektör gibiyiz. Dolayısıyla ben Sayın Babacan’ın söylediklerini, inşaat sektörüne disiplin getirecek önemli açıklamalar olarak görüyorum. Bizim sektörün daha disiplinli, planlı, programlı ve kayıtiçinde olması için olumlu gelişmelere yol açar. Yatay veya dikey yapılaşma tartışması ise, Türkiye’de bir master plan olmamasından kaynaklanıyor. Tarihi değerler ve çevre faktörü göz önüne alınacak bir master plan yapılırsa tartışmalar sona erer.”

Babacan ne demişti

“İmar mevzuatındaki problemler nedeniyle Türkiye’de dikey yapılaşma arttı. Biz sadece sanayimizin önününü açmak değil diğer taraftaki aksaklıları da gidermek zonundayız ki sermaye ‘orayı mı buraya mı giderim’ kararını daha sağlıklı verebilsin. Aksil halde üretmeden çok lüks binalar yapan taşa toprağa para harcayan bir ekonomi oluruz.”

CHP: Geç de olsa ‘U’ dönüşü olumlu

CHP Milletvekili Umut Oran, Babacan’ın CHP’nin yıllardır gündeme getirdiği sakıncaları dile getirmesinin sevindirici olduğunu belirterek “Ama sadece söylem değil eyleme de geçmeli” yorumunu yaptı.

MHP: Türk usulü mortgage krizi

MHP Milletvekili Mehmet Günal ise, Hükümet programını eleştirerek, “Yeni Türkiey’nin yeni ekonomi programında hiçbirşey yeni değil. Ali Babacan, sanayinin önemi ve inşaat sektöründeki sıkıntılar konusunda, bizim 12 yıldır söylediklerimizi biraz daha utangaç ifadelerle söyleşi oldu. Bizim ekonomi programımızın adı zaten ‘Üreten Ekonomi’. Ali Babacan’ın söyledikleri doğru ama eksik ve gecikmiş açıklamalar. Sanayiden uzaklaşan Türkiye, tüketim ve lüks konut satışı pompalanarak büyümüş gibi gösteriliyor. Bu çarpık düzenin bu şekilde devam etmesi halinde Türk usülü bir mortgage krizi yaşamamızdan endişe ediyorum. Türk usulü diyorum çünkü Türkiye’de verilen konut kredilerinin ödenmesinde yaşanacak sıkıntılar beraberinde bir bankacılık krizi de getirebilir ki bu bizi son derece zorlar. Bunun önüne geçmek için acil olarak üretim, ihracat ve yatırım seferberliği başlatmalıyız.“

MHP: Doğru ama gecikmiş açıklama

MHP Milletvekili Mehmet Günal ise, “Babacan, bizim 12 yıldır söylediklerimizi biraz daha utangaç ifadelerle söyledi.  Babacan’ın söyledikleri doğru ama eksik ve gecikmiş açıklamalar” dedi.

Rant gelirine ek vergi gelsin

RANT konusunda açıklama yapan Nazmi Durbakayım, “Bir yerde kamu yararı da gözetilerek imarda fazla inşaat alanı verilmişse, o zaman orası için fazla vergilendirmeye gidilebilir. Böylece ülke kalkınmasına da katkı sağlanır” diye konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.