Babacan: Faiz artışı da ekonomiyi büyütür
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Türkiye’de hukuk ve yargı alanlarında sıkıntı olduğunu vurguladı
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5b92601c04688fbda763.jpg">
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Merkez Bankası’nın faiz oranlarını arttırmasının eğer Türkiye’ye güveni arttırmaya katkı sağlıyorsa büyümeye de katkı sağlayacağını dile getirdi.
ımg>Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Türkiye’de hukuk ve yargı alanlarında sıkıntı olduğunu vurgulayarak, “2003 yılından bu yana halkımıza her yıl devlet hizmetlerinden memnuniyeti soruyoruz. Yargı, şu anda maalesef halkımızın memnuniyet göstergelerinde son sıralardadır. Kurumlara güvene baktığımızda yargı yine son sırada çıkıyor. Bu Türkiye’nin demokrasisi, toplumsal adaleti ve ekonomisi açısından önemli bir risk alanıdır. Türkiye’nin gerçek anlamda hukuk devleti olabilmesi için bundan sonra atılacak adımlar hayati önem taşıyor. Bunları yaparsak Türkiye birinci sınıf bir demokrasi ve gelişmiş bir ülke olabilir. Aksi halde arzu ettiğimiz birinci sınıfa ulaşamayız” dedi.
BÜYÜMEYİ DESTEKLİYORSA
Konuşmasının ardından, Euromoney Conferences Yükselen Piyasalar Direktörü Richard Banks’in sorularını yanıtlayan Babacan, toparlanmanın iyi olması durumunda ihracatın kuvvetlenmeye devam edeceğini ve böylece büyümenin de güçlü olacağını ancak iç tüketimden gelen büyüme konusunda çok dikkatli olunması gerektiğini kaydetti. merkez bankası’nın faiz oranlarını artırmasının enflasyon üzerinde etkisinin olup olmadığına yönelik soruyu Babacan şöyle yanıtladı: “Türkiye’de Merkez Bankası olsun, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) olsun, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) olsun, bütün kurumlar kendi politikalarına güvenle yaklaşmalı ve uygulayacakları politikalar Türkiye’deki güvenin artmasına yönelik olmalı. Eğer uygulanan politikalar güvenin artmasına katkı sağlıyorsa, bu iyi bir sonuç verecektir. Bazen bu bir faiz artışı dahi olsa, eğer güveni artırmaya katkı sağlıyorsa, sonuçta büyümeye de katkı sağlayacaktır. Burada para politikası ve diğer politikalar açısından bu bağlantı önemli.”
ÖZEL SEKTÖRDE ALARM YOK
Ali Babacan, şirketlerin borçluluğunun yarattığı risklere ilişkin soruya ise özel sektör borçluluğunu izlediklerini ancak alarm durumunun bulunmadığını söyledi. Tüm siyasi gürültüye rağmen yabancı sermaye girişlerinin bulunduğuna dikkati çeken Babacan, ancak bunun finansal ihtiyaçların hepsini karşılamaya yeterli olmadığını ve dolayısıyla özel sektörün borçlanmaya ihtiyaç duyduğunu aktardı.
Turkcell’de biz adım atarız
SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, “31 Mart 2015’e kadar Turkcell’in ortakları genel kurulu toplayıp yönetim kurulu üyelerini seçmezlerse, genel kurulun da ticaret kanunundan kaynaklanan yetkileri, SPK’ya intikal edecek. Yaklaşık 10 ay daha bekleyeceğiz. Eğer ortaklar kendi iradeleriyle adım atmazsa, bu adımı biz atacağız” dedi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN