Avrupa'yı bekleyen 4 büyük sorun !

05.10.2016 - 10:19 | Son Güncelleme :
Avrupa'yı bekleyen 4 büyük sorun ! | Ekonomi Haberleri

Deutsche Bank'ta yaşananların yanı sıra Avrupa'yı kaygılandıran 3 büyük sorun daha var.

Deutsche Bank’ta yaşanan sorunlar geçen hafta küresel piyasalara şok dalgaları gönderirken, kıtanın ekonomideki fay hatları da bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

Marketwatch’da yer alan haberde, Deutsche Bank’ın yanı sıra Brexit süreci, İtalya’da yapılacak olan anayasa referandumu gibi maddelerin euro bölgesindeki siyasi ve ekonomik bağları kemirebileceğine dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

Montreal merkezli Pavilion’dan analistler, 2009 ila 2012 yılları arasında Avrupa’da sarsıntı yaratan sorunların (periferide yetersiz rekabet, ülke borçlarının sürdürülebilirliğiyle ilgili soru işaretleri, zayıf büyüme potansiyeli)  temelden çözülmediğine, yalnızca Avrupa Merkez Bankası’nın agresif politikalarıyla baskılandığına dikkat çekiyorlar.

Avrupa Merkez Bankası’nın ve diğer global para politikacılarının ekonomiyi kaldıraçlamak için gereken ellerindeki cephanenin gittikçe tükendiğine dikkat çekiliyor.

İşte Avrupa’yı ve yatırımcıları kaygılandıran belli başlı sorunlar:

1) Deutsche Bank

Almanya’nın en büyük yatırım bankası mercek altında. Her ne kadar pek çok analist Deutsche Bank olayının 2008 yılında Lehman Brothers’ın çöküşü gibi büyük bir sarsıntı yaratacağına inanmasa da, Deutsche Bank multi trilyon dolarlık türevler nedeniyle ciddi sistemik bir risk olarak görülüyor.

2)  İtalya’da anayasa referandumu

İtalyanlar anayasa reformlarını oylamak üzere 4 Aralık’ta sandığa gidecekler. Başbakan Mattteo Renzi sandıktan ‘hayır’ çıkması halinde istifa edeceğini daha önce açıklamıştı.

Brexit’e ve Donald Trump’ın yükselmesine yol açan popülist dalganın ülkede komedyen Beppe Grillo’nun kurduğu euro karşıtı 5 Yıldız Hareketi’ni iktidara getirmesinden çekiniliyor. “Hayır” oyu İtalya’nın AB’den çıkacağı anlamına gelmiyor ancak ülkede tırmanışa geçen AB karşıtlığı endişe yaratıyor.

Haberin Devamı

3) ‘Zor’ Brexit

Mali piyasalar ve ekonomik veriler İngiltere’de 23 Haziran’daki referandum sonucundan çok fazla etkilenmediler. Bunun nedeni, belki de çıkışa doğru gereken adımların henüz atılmamış olmasıydı. Ancak İngiltere Başbakanı Theresa May’in geçen pazar günü, Brexit’in çıkış sürecinin mart ayı sonu itibariyle başlayacak olmasını söylemesi atmosferi değiştirdi.

Ayrıca May’in AB ülkelerinden İngiltere’ye göçmen akışını durdurma kararından vazgeçmeyeceğinin işaretini vermesi de, İngiltere ekonomisi açısından olumsuz bir durum olarak yorumlanıyor. AB’nin geri kalan 27 üyesi İngiltere’nin mülteci alımını durdurması halinde ülkenin Avrupa tek pazarına erişimine izin vermemeyi düşünüyor.

4) AMB için bir sonraki adım ne?

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) agresif teşvik paketleri kıtada tüketici kredilerinin büyümesine yol açarken, şirket bonolarının satın alınması da kurumlara verilen kredi maliyetini düşürdü.  Bu da tüketici harcamalarını artırdı.

Ancak kaygılar giderilmiş değil. Sanayi üretimi, verim artışı ve ücret artışı ivme kaybediyor, bu arada Banka’nın satın alınabilir varlık seçenekleri de azalıyor.

Analistler  Avrupa konusunda her ne kadar pozitif olsalar da, politika üretenlerin bu zorluklara karşı formül geliştirmesini istiyorlar. En büyük sorunun ise İtalya ve AMB’nin parasal gevşeme programını uzatma ihtiyacı olduğuna dikkat çekiyorlar. (Fortune Türkiye)


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.