Avrupa Komisyonu'ndan Türkiye'ye tavsiye
Avrupa Komisyonu, enflasyonun düşürülmesi için para politikasının sıkılaştırılmasını ve sadeleştirilmesini tavsiye etti.
Avrupa Komisyonu, AB ile Türkiye'nin de aralarında bulunduğu aday ülkeler arasında bu ülkelerin uygulayacağı ekonomik reformlara ilişkin "ortak kararların" kabul edildiğini açıklarken, bu ortak kararlar çerçevesinde Türkiye'ye enflasyonun düşürülmesi için para politikasının sıkılaştırılması ve sadeleştirilmesi tavsiye edildiğini duyurdu.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Reuters'ın haberine göre; Avrupa Komisyonu tarafından konuya ilişkin yayımlanan bilgi notunda 2016'da tüm genişleme ülkelerinin 2016-2018 dönemini kapsayan yıllık ikinci ekonomik reform programlarını sunduğu ve bu programlara ilişkin yapılan değerlendirmeler sonucunda dün yedi genişleme ortağının tamamı ve AB arasında, bakanlar düzeyinde, ülkeye özel politika rehberlerine ilişkin Ortak Kararlar"ın kabul edildiği belirtildi.
Kabul edilen ortak kararlar çerçevesinde "ülkelere özel tavsiyeler"in de sıralandığı bilgi notunda Türkiye'nin bütçe açığının azaltılması yoluyla da dâhil olmak üzere, yurt içi tasarrufları arttırmaya davet edildiği belirtildi. Türkiye'ye yönelik diğer tavsiyeler şöyle devam etti:
"Yüksek enflasyonu düşürmek için faiz oranları dâhil olmak üzere, para politikası sıkılaştırılmalı ve para politikasına ilişkin kurallar enflasyon hedeflemesinin şeffaflığını ve güvenilirliğini arttırmak için sadeleştirilmelidir."
Raporda yapısal reformlar alanında Türkiye'nin "yatırımcı güveninin yeniden tesisine yardımcı olmak, araştırma ve geliştirmeyi desteklemek ve kayıt dışı istihdam ile mücadele etmek için hukukun üstünlüğünü ve yargıyı güçlendirmeye yönelik adımlar atma noktasında" kararlılık ifade ettiğine de dikkat çekildi.
AB Komisyonu tarafından yayımlanan bilgi notunda aday ülkeler olarak Arnavutluk, Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Türkiye; aday adayı ülkeler olarak Bosna-Hersek ve Kosova hakkında bilgiler ve tavsiyeler yer aldı.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN