Artık birleşme zamanı

05.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Fondaki bankalara büyük grupların orta ölçekli bankaları talip oldu. Eğer banka alabilirlerse bu kulvarda da rekabet yoğunlaşacak. Rekabetin birleşmelerle devam etmesi bekleniyor.

Beklerken epey heyecan yaratmıştı. Ha bugün ha yarın derken talipler açıklandı. Çok spekülasyon yapılmıştı ama görüldü ki büyükler, fondaki bankalarla pek de ilgilenmiyorlardı. Evet... önceki hafta TMSF`nin açıkladığı beklenen liste fondaki bankalar için talip olanların listesiydi. Ve bu listede yer alan bankaların önemli bir kısmı büyük gruplarının orta ölçekli bankalarıydı. Onlar bugüne kadar sessiz sedasız pek fazla ön plana çıkmadan faaliyetlerini yürütüyor, küçük ve orta ölçekli bankalar kulvarında yine sessiz sedasız yarışlarını sürdürüyorlardı. Ama artık yeniden yapılanan sektörde bir adım öne çıkmak için harekete geçen bu bankaların kendi kulvarlarında rekabet üstünlüğü sağlamaya çalışacakları belirtiliyor.


NİSANDA BITECEK:

Satışa çıkarılan sekiz bankadan sadece dördüne talip çıktı. Bank Ekspres`le beş, Esbank`la dört, İnterbank ve Türkbank`la iki yatırımcı ilgilendiğini açıkladı. Potansiyel alıcılar şimdi inceleme dönemindeler. İlgilendikler bankaların mali ve iştirak yapısını inceleyen alıcılar 6 Nisan`a kadar tekliflerini hazırlayarak fona bildirecekler. Nisan ayının sonunda ise bankaların yeni sahiplerine devredilmesi bekleniyor. Alıcılar, 2000 yılının sonunda yapılan bir düzenlemeyle banka satın almalarda getirilen vergi indiriminden de yararlanacaklar. Aynı avantaj birleşmelerde de var. Sektörde genel beklenti taliplerin alacakları bankayla birleşeceği yönünde. Grup olarak talip olduğunu açıklayan Koç ve Zorlu Holding`in de bünyelerindeki Koçbank ve Denizbank`la alacakları bankayı birleştirecekleri tahmin ediliyor. Bunun daha ekonomik ve avantaj olacağı, Türkbank`ın ise isim avantajı taşıdığı belirtiliyor.


İKİ BANKAŞAŞIRTTI:

Öte yandan bankacılık çevreleri dışında adı pek bilinmeyen Standard Bank of London ile Kazakistanlı Kazkommertsbank`ın başvurulan dikkat çekici olarak değerlendiriliyor. Kulislerde isimleri hiç geçmeyen bu iki bankanın ilgisi de yorumlara neden oluyor. Türkiye`de büyümeyi hedefleyen Standard Bank`m Türkiye`de bir temsilciliği bulunuyor. Kazkommertsbank ise Kazakistan`da büyük bir banka olarak biliniyor. öte yandan bu banka için başka bir grup adına hareket ettiği şeklinde değerlendirmeler bulunuyor. Gelelim alıcılar cephesine... Bu bankalar, hangi gruplara aittir? Hangi özellikleriyle ön plana çıkıyorlar ve bankayı almaları halinde neler yapacaklar? İşte sonuçlar...


STANDARD BANK LONDON:

Standard Bank London, Londra merkezli bir İngiliz bankası. Ancak banka tümüyle Güney Afrikalı bankacılık fınans ve sigorta grubu Standard Bank Group`a ait. Grup, 1860`da kuruldu. Grup, 1980`lerde Afrika dışındaki ülkelere yayıldı. Grubun sermayesi 3 milyar dolar. 1992 yılında bankanın uluslararası faaliyetleri yeni kurulan bir İngiliz bankası olan Standard Bank London`a konsolide edildi. Bankanın 15`ten fazla şubesi ve temsilcilik ofisi bulunuyor. Bankanın 1,5 yıldır faaliyet gösteren Türkiye temsilciliği ise ağırlıklı olarak ihracat ve ithalatın finansman ve sendikasyon kredileri üzerine yoğunlaşmış durumda. Temsilciliğin yıllık cirosu 500 milyon dolar. Bank Ekspres ve Interbank`a talip olan banka, satın alabilirse Türkiye`de mevduat bankacılığında yoğunlaşmak istiyor.

İlgilendiği banka: Bank Ekspres ve Interbank


KAZKOMMERTSBANK:

1990 yılında, Kazakistan Sovye Sosyalist Cumhuriyeti`nde çeşitli bankacılık faaliyetlerinde bulunmak için Medeu Bank ismiyle kuruldu. Kazaldstan`ın bağımsızlığını kazanmasından sonra adım Kazkommertsbank olarak değiştiren banka, 1991 yılında NBK`den (Kazakistan Merkez Bankası) bankacılık yapma lisansı aldı. 1994 yılında banka, Astana Holding Bank ile birleşti. Bankanın , Kazakistan`da 20 şubesi ile İngiltere Londra`da bir şubesi ve Kırgızistan`m başkenti Bişkek`te bir şubesi bulunuyor. Banka, kurumsal bankacılık, proje finansmanı, bireysel bankacılık alanlarında faaliyet gösteriyor. Banka, aynı zamanda Kazaldstan borsasındaki en büyük oyunculardan biri ve dış işlemlerde de iddialı bir konumda bulunuyor. Bankanın temel stratejisi, büyük ve orta ölçekli Kazak şirketlerine bankacılık hizmetleri ve diğer finans ürünlerini sağlamak, konusunda lider bir konuma gelmek.

llgilendiği banka: Bank Ekspres


DIŞBANK:

1964 yılında Türkiye İş Bankası Bank of America`nın ortak girişimiyle Amerikan Türk Dış Ticaret Bankası adıyla 10 milyon TL sermaye ile kuruldu. 1994 ekim ayında Doğan Şirketler Grubu, Dışbank`ın ana sermayesinden bu durumuna geldi. Banka kurumsal ve bireysel alanda faaliyet gösteriyor. Bankanın son dönemde ağırlık verdiği alan bireysel ve ticari bankacılık. 100`e yakın şubesi bulunan bankanın 2001 yılı itibariyle hedefi 150 şubeye ulaşmak. Bankanın finansal iştirakleri arasında Dış Factoring, Dış Leasing, Dış Yatırım, Dışbank Malta, Dışbank Nederland NV ve Kıbns Türk Dış Ticaret Bankası bulunuyor. Henüz inceleme safhasında olduklarını belirten Genel Müdür Faik Açıkalın, ilgilendikleri bankaların yaygın bir ağa ve iyi bir marka olmasına dikkat ettikleri belirterek, perakende stratejilerine de uygun olması gerektiğini söylüyor.

İlgilendiği bankalar: Esbank, Türkbank


FİNANSBANK:

26 Ekim 1987 tarihinde kuruldu. Fiba Holding`e bağlı olan bankanın eylül 2000 itibariyle aktif büyüklüğü 2 katrilyon 061 trilyon, kan ise 58.6 trilyon lira. Kurulduğu yıllarda kurumsal bankacılıık ve yatırım bankacılığı alanlarında uzmanlaştı, daha sonra şubeleşmeye ağırlık vererek bireysele yöneldi. Bankanın iştirakleri arasında; Fiba Bank, Finans Leasing, Finans Deniz Finansal Kiralama, Girişim Factoring, Fiba Factoring, Finans Yatırım Ortaklığı , Finans Invest, Finans Portföy Yönetimi, Commercial Union Sigorta, Commercial Union Hayat Sigorta, Fiba Holding, Fina Holding, Finans Intemational Holding N.V., FIBAIFSC, Finans Vakfı, Gima, FB Finansbank (Suisse) S.A., Finansbank (Holland) N.V, Ban que du Bosphore, Finansbank (Moscow) Ltd., Finansbank (Romania) SA, Finans Leasing Romania, Finansinvest Romania bulunuyor.

İlgilendiği Bankalar: Bank Ekspres ve Esbank


KOÇ HOLDİNG:

Türkiye`nin en büyük gruplarından biri. Gıdadan perakendeye, tekstilden otomotive pek çok sektörde faaliyet gösteren grubun bankası 1.7 katrilyon liralık aktif büyüklüğe sahip olan Koçbank. Koç Grubu, 1986 yılında Amerikan Express Bank` ın yüzde 51 hissesini satın alarak, Koç Amerikan Bankası`nın kullanılmasını sağladı. Grup, 1992 yılına kadar hisselerini yükselterek, bankayı Koç Grubu`nun iştiraki haline getirdi. 1993 yılında bankanın adı Koçbank olarak değiştirildi. Türkiye genelinde 83 şubesi olan Koçbank bireysel, ticari ve yatırım bankacılığı faaliyetlerini sürdürüyor. Bankanın iştirakleri arasında Koçbank Nederland N.V., Koçlease, Koç Menkul Değerler, Koratrade MTMC Ltd., Koçfaktor ve Koçbank Azerbaycan bulunuyor. Koçbank Genel Müdürü Halil Ergür yaptığı açıklamada talip olunan bankalardan biriyle birleşmenin söz konusu olabileceğini söyledi. 2001 yılında küçük ve orta ölçekli işletmelere ağırlık vermeyi düşünen bankanın bireysel bankacılık alanında da yeni projeleri bulunuyor.
İlgilendiği Bankalar: Bank Ekspres ve Esbank


KÖRFEZBANK:

Doğuş Grubu`nun da aralarında bulunduğu bir grup yatırımcı tarafından kurulan Körfezbank, 1998 yılında tamamen Doğuş Grubu`na geçti. Banka kurumsal bankacılık ağırlıklı çalışıyor. 1999 yılında 54.4 trilyon net kar açıklayan banka, 2000 ilk dokuz ayında 24.7 trilyon lira kar etti. Aktif büyüklüğü 1 katrilyon 157 trilyon lira olan banka yine dokuz aylık dönem itibariyle 131.4 trilyonluk öz kaynağa sahip bulunuyor. Nakit yönetimi, varlık yönetimi ve yurtiçi sermaye piyasalarına dönük yatırım bankacılığına ağırlık veriyor.

İlgilendiği Bankalar: İnterbank ve Esbank


TEKFEN GRUBU:

Ağırlıklı olarak mühendislik faaliyetleriyle tanınan Tekfen Holding`in bankası Tekfenbank. Banka, 1989 yılında kuruldu. Ağırlıklı olarak kurumsal finansman, proje finansmanı, menkul kıymetler ve döviz işlemleri, aktif yönetimi ve yatırım danışmanlığı konularında çalışıyor. Banka, yatırımlar ve projelerin geliştirilmesinde danışmanlık hizmetleri veriyor. Bankanın 2000 yılı ilk dokuz ayındaki kan 1 trilyon, aktif büyüklüğü 50.7 trilyon lira.

İlgilendiği Banka: Bank Ekspres


ZORLU GRUBU:

Tekstil, elektronik, enerji ve fınans gibi sektöründe faaliyet gösteren Zorlu Holding özellikle Vestel`le dikkatleri çekiyor. 1950`li yıllarda tekstille faaliyete başlayan grup, 1994 yılında Vestel`i gruba kattı ve beyaz eşya, elektronik eşya ve bilgi teknolojileri alanında faaliyete başladı. Holding, 1996 ve 1997 yıllannda enerji ve finans sektörlerine yatırım yaptı. Grubun 46 şirketi var. Dış ticaret hacminin ise 1.5 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor. Grubun bankası Denizbank. Banka 1997 yılında özelleştirme yoluyla satın alındı. Eylül 2000 itibariyle bankanın aktif büyüklüğü 592.4 trilyon lira. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı A. Nazif Zorlu, ilgilendikleri Türkbank`ın isminin önemli olduğunu belirterek incelemelerin devam ettiğini söylüyor. Grup, önceki yıl da Türkbank ihalesine katılmış ancak alamamıştı.

İlgilendiği Banka: Türkbank


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.