''Artan gerginliğin faturası turizme çıkıyor''

06.08.2015 - 09:38 | Son Güncelleme :
''Artan gerginliğin faturası turizme çıkıyor'' | Ekonomi Haberleri

Nisan ve Haziran aylarında turizm gelirlerinde yüzde 2, ziyaretçi sayısında yüzde 13'lük bir düşüş yaşandı. RITZ Carlton Genel Müdürü Göktaş, son aylarda yaşanan olumsuz olayların ve artan gerginliğin faturasının turizme çıktığını vurguladı

RITZ-Carlton Genel Müdürü olan Can Göktaş, 26 yıllık turizm deneyimine sahip. İstanbul’un en lüks otellerinde çalışmış bir isim. Divan Oteli’nde bulaşıkçılıkla işe başlayan, hem okullu hem alaylı olan Göktaş, Boğaziçi Üniversitesi Turizm ve Otel Yöneticiliği mezunu. Göktaş, son bir ayda yaşanan olumsuz olayların ve artan gerginliğin faturasının turizme çıktığını söylüyor. ‘Bu yaz böyle geçer ama önümüzdeki 20 ay için taleplerde büyük bir düşüş var. Bir an önce toparlanmazsak durum hiç de iyi olmaz’ diye anlatıyor.  İstanbul’un son yıllarda sahip olduğu turizm potansiyelini değerlendiren Göktaş, ‘İstanbul dünya turizmi için önemli. En çok ziyaret edilen 6’ıncı şehir oldu.  New York, Dubai, Londra, Paris değiliz ama onlara yaklaştık. İstanbul’un yılda 33 milyon ziyaretçi alan Dubai’yi geçmesi kolay. Çünkü bu şehirler arasında organik olmayan tek şehir Dubai. Tüm bu olumlu tablo ne yazık ki son aylarda yaşanan olaylardan etkilenmeye başladı’ diyor. TÜİK rakamlarına göre Nisan-Haziran ayları arasında turizm gelirlerinde yüzde 2’lik düşüş yaşandı, ziyaretçi sayısında da yüzde 13’lük düşüş var.

Haberin Devamı

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

TALEP MISIR’A DÖNEBİLİR 

Hürriyet'ten Elif Ergu'nun haberine göre; Göktaş, son dönemde Mısır ve Yunanistan’da yaşanan kriz ortamının Türkiye’nin yıldızını parlattığını hatırlatarak, şunları söylüyor: ‘Hiç tanıtım yapmasak da bu ortamda özellikle İstanbul yalnızca negatif bir durum olmadığı için insanların gelip zaman geçirmek istedikleri bir yer olmuştu. Mısır örneğinden ele alalım. Mısır’da yaşananlar talebi Yunanistan ve Türkiye’ye çevirdi. Yunanistan’da yaşanan ekonomik kriz de aynı şekilde. Mısır’a bakarsak, yavaş yavaş orada yaşananlar unutulacak talep oraya geri dönecek. İstanbul 12 milyon turiste ulaştı. Bunun için de transit yolcular da var. Dubai’ye 33 milyon insan gidiyor ama orada kalan insan sayısı 10 milyon civarında. Yani çoğu uğruyor Dubai’ye. Brezilya’dan Avusturalya’ya giden orada duruyor. Türkiye yeni havaalanı ile buna talip olacak. Türkiye doğru otel yatırımlarını gelmesi beklenen 50 milyon misafire göre zamana yayarak yapabilirse kazanır. Hem yeni iş olanakları çıkar hem de bu iş sürdürülebilir bir iş olur’

Haberin Devamı

BU DALGA GEÇER

Dünyanın her yerinde her gün olayların yaşandığına da işaret eden Göktaş, ‘Tayland’ta yaşananlar da oradaki turizmi etkiledi. Türkiye’deki bu olumsuz dalga da geçecek. İstanbul Brüksel değil. İş dünyası İstanbul’a gelince işi bitireyim gideyim demiyor, hafta sonuna tamamlayıp daha uzun kalmak istiyor. İstanbul kongreler, uluslararası toplantılar için cazip. Şu günlerde dev şirketlerin, organizasyonların CEO’ları 2016 için İstanbul planlarını erteliyor olabilirler ama yine İstanbul’a döneceklerdir. Türkiye istikrarı ve huzurlu ortamı yakalarsa 2018’de İstanbul yine yükselişe geçer’ diyor.

İSTANBUL 5 YILDIZLI OTELE DOYDU

Can Göktaş, İstanbul’daki planlamanın ileriyi düşünerek yapılması gerektiğinin de altını çiziyor. İstanbul’daki otellerin yüzde 45’inin 5 yıldızlı olduğunu, Londra’da ise bu oranın yüzde 22 olduğunu hatırlatarak, İstanbul’a 5 yıldızlı otelden çok 3-4 yıldızlı otel hatta 2 yıldızlı otel yapılması gerektiğini söylüyor. Dünyanın en zengin sınıfını yakalamanın hiç de kolay olmadığına da dikkat çeken Göktaş, ‘Rusya’nın nüfusunun yüzde 1 çok zengin. O tabakayı yakalamanız çok zor ama bir kesim var Rusya’da o kesim de gezmek için yaşıyor. Kredi alıyorlar gezmek için. Yıl boyunca tatil kredilerini ödüyorlar ve dünyayı geziyorlar. Çin’de gezmeye başlayan çok önemli bir kesim var. Türkiye bu kişiler için de cazip’ diyor.

BULAŞIKCILIKTAN GENEL MÜDÜRLÜĞE

Can Göktaş’ın tüm kariyeri İstanbul’un en önde gelen otellerinde geçmiş. Daha 13 yaşındayken Divan Oteli’ne girdi. Bulaşıkçılıkla işe başladı Göktaş. O günleri anlatırken, ‘Bu ilk işim değildi. Kapalıçarşı’da tezgahtarlık da yapmıştım. Ama aynı zamanda okudum. Etiler Turizm ve Otelcilik Lisesi’ne girdim. Daha sonra da Boğaziçi Turizm ve Otel Yöneticiliği bölümünde okudum. Divan Oteli de benim için de okuldu. O dönemde fazla otel yoktu. Dönemin önden  gelen siyasetçileri, sanatçıları, iş adamları Divan’a gelirdi. Sonra Swissotel’e transfer oldum. Otelin ilk kuruluşunda bulundum. Daha sonra Ritz-Carlton’un kuruluşunda bulundum. 2001 çok zor bir yıldı. 9 yıl Ritz-Carlton’da çalıştıktan sonra Çırağan Palace Kempinski Oteli’ne geçtim. En son Çırağan Palace Kempinski Türkiye ve Güney Avrupa Bölge sorumlusuydum. Ritz-Carlton’dan genel müdürlük teklifi gelince geldim, otelin ilk Türk genel müdürüyüm’ diyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.