Anlaşmasız Brexit’e İngiltere’den ‘hayır’
İngiliz Parlamentosu, Avrupa Birliği’nden (AB) anlaşmasız ayrılmayı her koşulda reddeden teklifi kabul etti.
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması (Brexit) için Başbakan Theresa May’in Brüksel ile üzerinde anlaştığı 585 sayfalık Çekilme Anlaşması’nın iki kez reddeden Avam Kamarası, bu kez de anlaşmasız Brexit’i opsiyon olarak görmediğini ortaya koydu. İngiliz parlamenterler, AB’nin de özenle kaçınmaya çalıştığı anlaşmasız Brexit’i 278’e karşı 321 oyla reddetti. Bu sonuç bugün Brexit için belirlenen 29 Mart tarihinin ertelenmesinin istenip istenmediğinin belirlenmesine yönelik bir oylamanın yolunu açtı.
May, oylamadan sonra yaptığı açıklamada, parlamenterlere kısa süreli, sınırlı ve teknik nitelikli erteleme önerisinde bulunacaklarını söyledi. Bugünkü oylamadan erteleme talebi çıkması halinde İngiltere’nin her şeyden önce Brüksel’den resmi talepte bulunması gerekiyor. İngiltere iç siyasetine yönelik manevralardan bıkan ve gelişmelerin gerçekçi olmadığı görüşünde olan AB’nin bu talebe otomatik olarak olumlu yanıt vermesi söz konusu değil. Her şeyden önce İngiltere dışındaki tüm üye ülkelerin onay vermesi gerekiyor.
Talep gelmesi halinde AB’nin kararını 21-22 Mart’ta Brüksel’de yapılacak zirvede vermesi bekleniyor. Konu dün AB üyesi ülkelerin daimi temsilcileri tarafından ele alındı. Sayıları az olan bazı ülkeler İngiltere’nin tavrını eleştirerek olası erteleme talebinin geri çevrilmesinden yana tavır takınırken çoğunluk ‘Londra’ya bir şeyler verilmesi için hazır olunmasını isteyen’ bir yaklaşım sergiledi. AB herhangi bir adım atmadan önce İngiltere’nin tam olarak ne istediğini net şekilde görmek istiyor ve bu aşamadan sonra çözüm için ‘gözlerin Brüksel’e değil Londra’ya çevrilmesi’ gerektiği mesajını veriyor. İngiltere’nin net tavır ortaya koyamaması halinde Brüksel’in uzatmayı bazı şartlara bağlama ihtimali var.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN