Ankara`ya Heyet Yağmuru
Ekonomide, ekim sonundan başlayarak kasım bitene kadar, uluslararası kuruluşlarla yoğun bir heyet trafiği yaşanacak. Dün Türkiye`ye gelen ve bugün temaslarına başlayacak olan IMF heyetinin yanı sıra, Dünya Bankası`nın (DB) Kamu Harcama Reformu Heyeti de Ankara`da temaslarda bulunuyor. Kasım başlarında bir Türk uzmanlar heyeti de, OECD toplantılarına katılmak üzere Paris`te olacak. Ayrıca Moody`s`in de, açıklayacağı yeni kredi notu öncesinde kasım sonuna doğru Türkiye`ye gelmesi bekleniyor.
COTTORELLİ GELİŞİNİ ERTELEDİ;
3`üncü Gözden Geçirme Ziyareti`ni yapan IMF heyeti, yaklaşık 1 hafta süresince veri toplayacak. Heyete gelecek hafta başından itibaren Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli de katılacak. Ekonomi kurmaylarının bir bölümünün G-20 toplantıları nedeniyle yurtdışında olması ve bazı teknik datanın temininin zaman alması, Cottarelli`nin ziyaretini ertelemesine neden oldu. Bürokratlar, IMF heyetiyle görüşmelerin ağırlıklı olarak 2001 Bütçesi`ne yoğunlaşacağını, artık netleşmeye başlayan 2000 yılsonuna ilişkin makro gerçekleşmeler üzerinde de durulacağını belirttiler. Bürokratlara göre, 2001`e devredecek 10 puanlık enflasyon, yüzde 10-12`lik hedeflerin tutturulmasını zorlaştıracak. Ancak bu konunun, 12 aylık trendin ortaya çıkmasıyla, IMF`nin gelecek ilkbahardaki toplantılarının önemli gündem maddelerinden olacağı belirtildi.
DB KAMU HARCAMASINI DENETLİYOR;
2001 bütçe ve programına DB`nin de ilgisi büyük. Bütçe hazırlıkları biter bitmez Washington`dan Türkiye`ye gelen Kamu Harcamaları ve Yatırımları Gözden Geçirme (PEIR) heyeti temaslarını sürdürüyor. PEIR heyetiyle kamu harcamalarının disipline edilmesi ve harcama reformu için geçen marttan bu yana sürdürülen görüşmelerin ardından iki tarafın uzlaştığı ve tespitlerle olası önlemleri içerecek bir program ve rapor hazırlanacak. 2000 sonu ya da 2001 başına yetişeceği düşünülen raporda, kamu harcamalarında verimliliğin artırılması için gerekenler sıralanacak. Bürokratlar, rapordaki görüşlerin değil, bunların ne kadarının uygulanacağına dikkat çektiler. Bürokrasinin daha önce hazırladığı şeffaflık raporu da DB ve IMF tarafından beğenilmiş ve kurumsal çalışmalarında rapordan oldukça yararlanmışlardı.
Bu arada, DPT`den bir bürokrat grubu da, bu aysonunda başlayacak OECD`nin üye ülkelere yönelik ekonomik kalkınmayı izleme toplantılarına katılmak üzere Paris`e gidecek. Bürokratlara göre, ziyaret OECD`nin elindeki Türkiye`ye ilişkin makro verilerin güncellenmesi ve 2001 tahminlerinin ele alınması açısından yarar taşıyacak. Öte yandan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody`s heyetinin de kasım sonu ya da aralık başı gibi Türkiye`ye gelmesi bekleniyor. Halen Türkiye`yi izlemede tutan kuruluşun, kredi notunu olumlu yönde değiştirebileceği belirtildi.(FİNANSAL FORUM)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN