Ana gündem ekonomi olacak
Seçimlerin tamamlanmasıyla birlikte Nisan ayında Türkiye’nin ana gündeme ekonomi olacak, 8 Nisan haftasında yeni çerçeve açıklanacak. Kıdem tazminatı ve vergi reformu, hal yasası, kamu işçilerine verilecek zam ile kalkınma planı yeni dönemin ana gündemlerinden olacak.
Yerel seçimlerin sona ermesinin ardından bugünden itibaren Türkiye’nin ağırlıklı gündemi ekonomi olacak. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, seçimden sonra 8 Nisan haftasında ekonomide yeni çerçeveyi açıklayacaklarını belirtirken, önümüzdeki dönemde öncelik yapısal tedbirler olacak. Hürriyet gazetesinden Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre; Türkiye’nin yeni kalkınma planı da seçimden sonra TBMM’de görüşülecek. Albayrak geçen haftaki açıklamasında, yapılacak düzenlemelerin bir kısmının kararname, bir kısmının yönetmelik, bir kısmının da yasal düzenleme olacağını belirtmişti. Albayrak, “Alt kalemlerde bir lansman niteliğinde zannediyorum, 8 Nisan haftasına yetiştirebilirsek genel bir çerçeveyi açıklamayı düşünüyoruz” demişti.
KIDEM TAZMİNATI
Kıdem tazminatı reformu da yeni dönemin gündemlerinden olacak. Albayrak da açıklamasında, “Finansmanda likidite oluşturabilecek bireysel emeklilik sistemi başta olmak üzere uzun yıllardır süregelen kıdem tazminatı reformu başta olmak üzere birçok alan var, hem tasarruf ayağını hem finansmanı büyüteceğimiz” demişti. Yeni ekonomik programın da önemli ayakları arasında bulunan kıdem tazminatıyla ilgili çalışmaların Nisan ayından itibaren hız kazanması bekleniyor.
KAMU İŞÇİSİ ZAMMI
Kamuda çalışan yaklaşık 200 bin işçiye verilecek zam oranı da, seçimlerden sonra belirlenecek. Kamu işçileri için pazarlık masası seçim sonrası kurulacak. Türk-İş, zam oranı konusunda gerçekleşen enflasyon ile refah payı ve uğranılan maddi kayıpları kriter olarak alıyor. Kamu işçilerine verilecek zam oranı, önümüzdeki ağustosta memur ve memur emeklilerine yapılacak zammın belirlenmesinde kritik önem taşıyor.
KALKINMA PLANI
Türkiye 2019 yılına kalkınma planı olmaksızın girdi. 10. kalkınma planının süresi 2018 yılı itibariyle bitti. Araya giren seçim nedeniyle 2019 yılını da kapsayacak kalkınma planı hazırlanamadı. Çalışmaları halen devam eden kalkınma planı, 2020 yılından itibaren geçerli olabilecek. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın çalıştığı kalkınma planı, seçim sonrası açıklanacak. Önce Cumhurbaşkanı’nca imzalanacak olan plan, TBMM’ye sunulacak. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek olan plan, komisyondan sonra genel kurula sevk edilecek. Bu süreçte komisyon ve genel kuruldaki görüşmelerin aralıksız olması zorunluluğu bulunuyor.
VERGİ REFORMU
Seçimden sonra gündeme gelmesi beklenen bir diğer konu da hal yasası. Hal yasası, gıda fiyatlarının kontrol altına alınması için önemli bir adım olarak görülüyor. Vergi reformu da, seçim sonrası tartışılacak başlıklar arasında bulunuyor.
VARLIK FONU
Varlık fonunun denetim süreci de Nisan ayıyla birlikte başlayacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Türkiye Varlık Fonu’nun denetim raporlarını görüşecek. Fonun ilk denetim raporu görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yarım kalmıştı. Komisyonda yapılan görüşmenin basına kapalı olması ve tutanak tutulmaması tartışmalara neden olurken, muhalefetin itirazları sonrasında görüşmelerin başka bir tarihte yapılması benimsenmişti. Ertelenen denetimin önümüzdeki haftalarda tamamlanması öngörülüyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN