Altın Sektörü Markalaşıyor

24.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Her yıl ihracatını katlayan altın sektörü markalaşmaya yöneliyor. İki yıl içerisinde oluşturulacak markaların, yurtdışında perakende zincirlerde pazarlanması amaçlanıyor.


Altın sektörünün geleceğini markalaşmakta gören altın ihracatçıları, dünyada markalaşma öneminin henüz kavranmadığını belirttiler. Türkiye`nin önünde çok önemli bir fırsat olduğunu belirten sektör temsilcileri, yılda 300 tonluk ihracat gerçekleştirerek dünya lideri olan İtalya`nın önüne geçebileceklerini vurguladılar. Yaklaşık 100 tonluk ihracat ile Türk ekonomisine yılda yaklaşık 1 milyar dolar girdi sağladıklarını kaydeden Dünya Altın Konseyi (WGC) Türkiye Genel Müdürü Murat Akman, yurtdışında kuracakları perakende zincirlerde bu markaların pazarlanacağını açıkladı.


Dünya takı piyasasında pek fazla markalaşma olmadığını da söyleyen Akman, Türk altın sektörünün bu durumdan yararlanması gerektiğini kaydetti. Türkiye`deki firmaların günde 5 yeni takı ürettiğini belirten Akman, `Sektörümüzde yavaş yavaş franchising sistemi devreye girmeye başladı. Bunların sayısı daha da artacak ve böylece belirli bazı perakende markalar oluşmaya başlayacak. Ayrıca bu franchisingler dünyaya yayılacak` dedi.


Akman, malı üretip toptan satmanın belirli bir marjı olduğunu söyleyerek, `Halbuki malı perakende satabilirseniz, çok daha fazla gelir elde edebilirsiniz` dedi. Turistlere takı satmanın bu açıdan önemli olduğuna dikkat çeken Akman, ` Çünkü perakende fiyatından satabiliyorsunuz. Halbuki ABD`deki bir toptancıya mal satarsanız toptan fiyatından daha ucuza satmış oluyorsunuz. Sektörün daha fazla para kazanması ve daha fazla istihdam yaratabilmesi için perakende satışların öne çıkması gerekiyor` diye konuştu.


MARKALAR PERAKENDE SATILACAK;

Oluşturulacak markaları perakende zincirleri kurarak pazarlayacaklarını kaydeden Murat Akman, `Bunları ABD veya Avrupa`da açıp markalarımızı tüketiciye ulaştıracağız. Sektörümüzün hedefi perakendeye ağırlık vererek markalaşmak ve kendi tasarımlarımızı bütün dünyaya tanıtmak` dedi.


100 TRİLYONLUK İHRACAT;

Yılda yaklaşık 1 milyar dolar döviz girdisi sağlayan sektörün krizlerden ihracata yönelerek çıktığını ifade eden Akman, `1999 yılında en büyük satış kalemlerimizden biri olan turistik satışlarımızı tamamen kaybettik. Hem turist az geldi, hem de gelen kesimin geliri yüksek değldi. Dolayısıyla, turiste hiç altın satamadık. İç piyasada da deprem ve ekonomik kriz vardı. Fakat altın sektörü bu durumu ilginç bir şekilde değerlendirdi ve ihracata ağırlık verdi. ABD, Orta Doğu ve Japonya`da ofisler açıldı ve bir dış ticaret şirketi kuruldu` diye konuştu.


ALTINLA İLGİLİ İLGİNÇ NOTLAR;

Tarih boyunca çıkarılan ve bugün yeryüzünde bulunan 125 bin ton altının tamamı eritilse, bir kenarı 18 metre olan bir küpün içine sığabilir. Dünyada her yıl 3 bin ton altın yeryüzüne çıkarılıyor. Bu altınların yüzde 80`i altın takı üretiminde, yüzde 4`ü altın para, yüzde 6`sı altın külçe olarak yatırımcılara dönerken, yüzde 11`i ise endüstri ve dişçilikte tüketiliyor. Tarihte ilk altın para M.Ö. 560 yıllarında Anadolu`nun Ege sahillerinde, Lidya Krallığı tarafından basılmış. Bir kibrit kutusu kadar altın ile bir tenis kortunun tamamını kaplamak mümkün. Yılda 300 tonun üzerinde altın tüketiliyor. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.