Almanya'dan Yunanistan açıklaması
Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabril, Almanya'nın Yunanistan'ın Euro Bölgesi’nde kalmasını istediğini söyledi.
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4c4b601c04688fbd4841.jpg">
Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Almanya'nın Yunanistan'ın Euro Bölgesi’nde kalmasını istediğini ve bunun tersine bir olasılık için hiçbir hazırlık yapılmadığını söyledi.ımg>
Gabriel'in bu açıklamasından önce Alman medyasında, hükümetin Euro Bölgesi’nin Yunanistan'ın ayrılmasından etkilenmeyeceği görüşünde olduğu yolunda haberler çıkmıştı. Başbakan Angela Merkel'in Hıristiyan Demokrat Partisiyle koalisyon ortağı olan Sosyal Demokratların lideri ve Ekonomi Bakanı olan Gabriel, Pazar günü Hannoversche Allgemeine Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada şöyle konuştu: Alman hükümeti ve Avrupa Birliği'nin, hatta Yunan hükümetinin de hedefi Yunanistan'ı Euro Bölgesi’nde kalmasıdır.
Yunanistan anlaşmalara sadık kalmalı
Reuters'in haberine göre; bunun tersine bir plan hiç olmadı ve şimdi de yoktur. Bu nedenle bize şantaj yapılamaz ve bu nedenle başında kim olursa olsun, Yunan hükümetinin AB ile yaptığı anlaşmalara sadık kalmasını bekliyoruz. Yunanistan'da 25 Ocak'ta yapılacak erken genel seçimde bir hükümet değişikliği bekleniyor. Ancak Merkel'in sözcülerinden Georg Streiter daha önce yaptığı bir açıklamada, Yunanistan'ın AB ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yaptığı 240 milyar Euro’luk kurtarma yardımı anlaşmasının hükümlerine uymasını beklediklerini söyledi.
DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Streiter Cumartesi günü Der Spiegel dergisinde yer alan haber hakkında yorumda bulunmaktan kaçındı. Der Spiegel'deki haberde Alman hükümetinin Yunanistan hakkındaki görüşünün değiştiği ve artık Euro Bölgesi’nin Yunanistan'ın para birliğinden çıkmasından etkilenmeyeceği belirtiliyordu. Derginin haberine göre; Berlin, solcu muhalefet partisi Syriza'nın seçimi kazanması halinde Yunanistan'ın Euro Bölgesi’nden ayrılmasının kaçınılmaz olacağı görüşünde. Kamuoyu yoklamalarında az farkla da olsa önde görülen Syriza, tasarruf önlemlerine son verilmesini ve devlet borçlarının büyük bölümünün silinmesini istiyor.
Der Spiegel'in haberine göre; Merkel ve Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble Euro Bölgesi’nin, 2012 yılında en ağır dönemini geçiren finansal kriz süresince yaptığı reformlarla, artık Yunanistan'ın üyelikten ayrılmasını kaldırabilecek bir yapıda olduğu görüşündeler. AB'nin kasası sayılan Almanya, Yunanistan'ın kemer sıkma ve borç ödeme yükümlülüklerinden sıyrılmasını istemiyor çünkü bu durumun zorluk içindeki diğer Euro Bölgesi ülkelere reform çabalarını gevşetmeleri için kapı açacağından korkuyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN