Almanya'da sanayi üretimi nisanda düştü

07.06.2019 - 11:04 | Son Güncelleme :
Almanya'da sanayi üretimi nisanda düştü | Ekonomi Haberleri

Almanya'da sanayi üretimi nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,9 düşüş kaydetti.

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) açıkladığı geçici verilere göre, mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, mart ayına kıyasla yüzde 1,9 geriledi. Sanayi üretimi, Nisan 2018’e göre ise yüzde 1,8 azaldı. Yüzde 0,5 artış olarak açıklanan mart ayı verisi, teyit edildi. Piyasalar tarafından, ülkede sanayi üretiminin nisanda aylık yüzde 0,4 düşmesi bekleniyordu. Böylece, ülkede sanayi üretiminin nisanda beklenenden çok daha fazla düşüş göstermesi, Avrupa'nın lokomotif ekonomisinde yavaşlama korkularını yeniden artırdı.

Haberin Devamı

Veriler, ülkede martta önceki aya kıyasla enerji ve inşaat hariç sanayi üretiminin yüzde 2,5 azaldığını da ortaya koydu. Söz konusu dönemde sanayi üretimi içerisinde sermaye malı üretimi yüzde 3,3, tüketim malları üretimi yüzde 0,8 düştü. Sanayi dışında, enerji üretimi seviyesinde bir önceki aya göre yüzde 1, düşüş kaydederken, inşaatta yüzde 0,2 artış görüldü.

##$HABER_1455423$##

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığından yapılan açıklamada, otomotiv sektörünün üretiminde mart ve nisan döneminde, ocak ve şubat dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 1,9’lık bir düşüş görüldüğü belirtildi.

Üretim sektörünün aldığı siparişlerde bu yılın başından beri yavaşlama görüldüğünü hatırlatan bakanlık. bu nedenle, ülkede sanayi üretiminin gelecek aylarda yavaş seyretmesinin beklendiğini bildirdi.

ING Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, Almanya'nın nisan ayı sanayi üretimine ilişkin değerlendirmesinde, nisanda sanayi üretimdeki yüzde 1,9 düşüşün, mart ayındaki yüzde 0,5’lik yükselişin ardından geldiğini hatırlattı.

Bununda Alman endüstrisi için ikinci çeyreğe hayal kırıklığı ile başlamak anlamına geldiğini ifade eden Brzeski, "ülkede hem sanayi üretimi hem de ticaret, nisan ayında düştü. Bu da Avro Bölgesinin en büyük ekonomisinin yılın ilk çeyreğindeki büyüme hızını koruyamayacağına dair en son kaygıları artırdı." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Brzeski, küresel ticaret gerilimleri ile ülkedeki otomotiv ve kimya endüstrisindeki geçici problemlerin izlerini Alman sanayi üretiminde bıraktığını belirterek, “Tek seferlik faktörler (otomotiv sektörü yeni emisyon standartları gibi) şimdiye kadar ortadan kalkmış ve geçici pozitiflere dönmüş olmalıydı. Nisan ayı verilerinde mevsimsel etkilerin etkisi kısmen olabilir. Ancak, Alman ekonomisinin Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yeni endişelerini haklı çıkaracak şekilde bu yılın ikinci çeyreğine yönelik hayal kırıklığı oluşturan bir başlangıcı olduğu konusunda hiçbir şüphe yok. Şimdi durgun bir ekonomik döneme geri dönüşü engellemek için Mayıs ve Haziran aylarında daha güçlü bir yurt içi talebe ihtiyaç var." değerlendirmesinde bulundu.

Almanya ekonomisi, bu yılın birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,4 genişlemişti. Ülkede hükümetin resmi büyüme beklentisi bu yıl için aşağı yönlü revize edilerek yüzde 0,5 olarak açıklanmıştı. 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.