Alman Bankaları Türkiye`de Ne Halde?

01.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

John Mayo`ya yazık. Marconi`nin direktörü ve yeni icra başkanı güçlü sonuçlar elde edtti. Satışarın güçlenmesini ve kar marjinlerinin artacağını tahmin ediyor. Ancak Britanyalı elektronik grubunun, geçen Eylül ayında bu yana yarı yarıya düşen hisseleri negatif bir yanıt verdi. Piyasa şüphe içinde çünkü Marconi`nin müşterilerinin bütçelerinde kısıntıya gideceğinden korkuyor. Telecom tedarikçileri yüksek süratte data şebekeleri için yaptıkları yatırımları azaltamaya zorlanacak. Birçok tedarikçi muazzam yatırımlarından sonra ortaya gösterecek bir şey çıkartmadı ve yatırımcılar da artık bu harcamalara fon vermek arzusunda değil. Bu durum teçhizat sağlayaıcıları olan Marconi gibi şirketlere zarar verecek. Mauyo Marconi`nin darbeden kurtulacağını söylüyor. O, birinci yarıda alınan 6 milyon poundluk siparişe dikkat çekiyor. Bu grubun gelirlerini çoğu finansal anlamda güvenli en üst düzey şirketlerde geliyor. Daha da ötede Marconi ileri optik şebeke ürünlerini piyasaya daha erken sürmüştü. Bunlar verimlililiği muazzam bir miktarda artırıyor, dolayısıyla taşıyıcılar bunları harcamakta çekingen davranıyor.


Marconi gerçekten de birçok diğer tedarikçiden daha iyi durumda. Ancak şirket şüphesiz bir sancı çekecek. Optik teçhizat ve data - şebeke araç gerçeci telekom harcamalarının yüzde 20`sini oluşturuyor. Bu alanda o kadar çok para çekiyor ki, şirketlerin tasarrufa gitmesi kaçınılmaz gibi gözüküyor. Siparişler her zaman satışları desteklemez. Avrupa`da egemen tedarikçi olan Marconi burada kaybedebilir. Ve ABD piyasasına yeni giren bir şirket olarak Marconi, Nortel, Lucent ve Ciena`dan pay kapmaya çalışıyor. Fiyatlar üzerinde baskı oluşması kaçınılmaz.


ALMAN BANKALARI TÜRKİYE`DE NE HALDE?

Tam da gelişmekte olan ülkelere dönüşün güvenli olduğu düşünülürken, banka borçlarına ilişkin kaygılar yeniden yükseldi. Geçen ay İspanyol bankalarının hisseleri Arjantin`in çökeceğine ilişkin kaygılar nedeniyle değer kaybına uğradı.
Şimdi aynı şey Almanya`daki bankalara oluyor. Bunun nedeni potansiyel bir finansal kriz durumunda olan Türkiye`de bu bankaların expoze olması. Almanya`nın dört büyük bankası olan Deutsche Bank, HypoVereinsbank, Commerzbank ve Dresdner`in hisseleri iki günde yüzde 4 değer kaybetti. İspanya`nın BBVA bankasının sancıları yanında bu durumun o kadar ciddi olmadığı doğru. BBVA`nın hisseleri 1 hafta içinde yüzde 10`dan fazla düştü. O dönemde Arjantin uçurumun kenarındaydı. Ancak Arjantin`in sorunlarının Türkiye`den daha derin olduğu söylenebilir. İspanya`daki borç durumları neredeyse iki kat daha fazla. Daha ötede, Arjantin`in yabancı döviz bonolarının değeri 120 milyar dolar. Bunun çoğu yabancıların elinde. Türkiye için aynı rakam sadece 20 milyar dolar ve bunun yarısı yerel piyasanın elinde.


En kötü durumları bile düşünsek, Büyük Dörtlü Almanya`nın toplam 11 milyar dolarlık Türkiye borcundan daha fazlasına sahip olamaz. Yüzde 20`lik bir borç silme onlara sadece 1 milyar dolara malolurdu. Bu sert ama kriz olmaz.
Ayrıca bu rakam, Deutsche Bank`ın geçen ik gündür ortadan kalkan 2 milyar dolar civarındaki sermaye kapitalizasyonundan daha az. Bu düşüş daha çok yatırım bankalarının global manzaraya ilişkin kaygılarından ve Deutsche`nin büyük hissedarı olduğu DaimlerChrysler`ın hisselerindeki düşüşten kaynaklandı.
Yine de en kaygılı anlarda dışarıya koşmak için her bahane kullanılır. Türk Başbakanı Bülent Ecevit`in de dediği gibi, spekülatörleri yakalamanın zamanı geldi.


EM.TV;

Bir medya grubu için EM.TV iletişim kurma konusunda çok kötü. Şubat`daki çıkıştan sonra hisseler yüzde 80 değer kaybetti. Burada yanlış bir durum var. Yatırımcılar EM.TV`nin bu yıl yaptığı 2.3 milyar dolarık şirket alımını entegre etmesine ilişkin olarak duydukları güveni kaybetti. Grubun muazzam bir kar uyarısında bulunarak, mevcut konsolide hesapları ilan edemeyeceğine ilişkin söylentiler çoğalıyor. Ayrıca şirketin yaptığı alımlardan birisinde çok büyük bir koşullu sorumluluk yüklendiğinden de bahsediliyor. Ancak bütün bu karışıklara rağmen, EM.TV ısrarla sessiz kaldı. Şimdi, özel Kirch Group`un EM.TV`yi sancılarından kurtaracağı söylentisi patladı. Buan göre Kirch, grubun icra başknı Thomas Haffa`nın sahibi olduğu denetleyici hisseleri satın alacak. Sürekli nakit krizinde olan Kirch`in EM.TV`i olduğu gibi satın alacağına inanmak zor. Küçülmüş haline rağmen EM.TV`in fiyatı 4.2 milyar euro. Ve Kirch EM.TV`in çocuk TV`siyle ilgileniyor olabilirse de, Bernie Ecclostone`s Formula One şirketinin yüzde 50`sini istemeyebilir. Oysa bu şirketin EM.TV`nin en iştah kabartıcı parçası olduğu düşünülüyor.


Doğal olarak EM.TV bütün kartlarını ortaya koymak zorunda kalacak - eğer Kirch ile bir anlaşma gerçekten yapılacaksa. Ancak bu arada Kirch`e şirketin değerine ilişkin konularda bilgi vermek inanılmaz bir yanlışlık olurdu. Daha ötede eğer bir anlaşma imzalanırsa bile, yatırımcıların, Kirch ve Haffa`nın neler pişirdiğine ilişkin konularda fazla bir şey söyleyebileceğine ilişkin bir kanıt da yok. Ve Haffa`nın hissedarların çıkarlarını korumak çerçevesinde çalkantılı geçmişi gözönüne alınırsa, yatırımcıların geleceklerini onun ellerine bırakmaması için iyi bir neden olduğu ortada. Karışıklığa bakın.


Gucci / LVMH;

Gucci ve LVMH arasındaki itdalaşı hafifleme belirtisi göstermiyor. Fransız lüks mallar grubunun, Gucci`nin üst düzey yönetimine bir takım opsiyonlar verdiği yönündeki bir dizi iddiasının ardından, İtalyan moda evi iftira davası açmıştı.
Bu yasal savaşta hüküm vermek mahkemeler için oldukça zor olacak. Ancak önemli bir gerçek ortada: Gucci, hisselerinin yüzde 4`ünün opsiyonlarını kreatif direktörü Tom Ford`a verdi. Şimdiden kazanılmış opsiyonları alarak, Ford yaklaşık 19 milyon dolar civarında bir kağıt üzerinde karın üzerinde oturuyor. Dört yıllık süre içinde, hisse fiyatı arttırmayı sürdürürse, toplam karı bundan kat kat fazla olabilir. Bu kadar zengin bir özedirici mazur görülebilir mi? Muhtemelen. Ne de olsa Ford moda evine yeniden hayat verdi ve sanal olarak mevcut başarıyla eş anlamlı bir durumda. Belkide bu büyük opsiyonun verilmesi, hissedarların çıkarına uygundu. Ancak, bu onlara hiç bir zaman mazur gösterilmedi. Hissedarlar, bu ödülü, yalnızca LVHM Gucci`yi sır vermeye zorladığı için işittiler. Bu, Gucci şirket yönetiminin olması gereken kadar güçlü olmadığı gerçeğinin altını çiziyor. (FİNANSAL FORUM -THE WALL STREET JOURNAL)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.