Açlık ve yoksulluk sınırı düştü
TÜRK-İŞ araştırmasının sonucuna göre, açlık ve yoksulluk sınırında düşüş gözlendi.
TÜRK-İŞ Araştırmasının Mart 2016 ayı sonucuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.400,08 TL oldu. Bir önceki ay açlık sınırı 1.407,42 TL seviyesinde bulunuyordu.
TÜRK-İŞ'ten yapılan açıklamaya göre, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.560,54 TL oldu. Bir önceki ay yoksulluk sınırı 4.584,44 TL seviyesindeydi.
Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 1.738,50 TL/Ay olarak hesaplandı.
GEÇMİŞ YILLARIN ENFLASYON RAKAMLARI İÇİN TIKLAYIN...
Açıklamada şu bilgiler verildi:
"TÜRK-İŞ hesaplamasına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı bir önceki aya göre 7 TL gerilerken, bir önceki yıla göre 99 TL artış göstermiştir. Yoksulluk sınırı ise son bir ayda 24 TL gerilemiş ve fakat son bir yılda 322 TL artmıştır.
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,52 oranında geriledi. Yılın ilk çeyreğinde artış oranı yüzde 1,07 olarak gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 7,60 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 13,14 olarak hesaplandı.
Süt, yoğurt, peynir grubunda geçtiğimiz aya göre önemli bir değişiklik tespit edilmedi. Ancak süt markalarındaki fiyat hareketliliği dikkat çekti.
Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta kıymanın fiyatı bu ay yine gerilerken, kuşbaşı fiyatı aynı kaldı. Bu arada hesaplamada dikkate alınmayan bonfilenin kilogram fiyatının 78,90 TL olduğu da dikkat çekti. Tavuk fiyatı aynı kalırken, mevsimi sona ermeye yakın balık fiyatındaki artış devam etti. Balık fiyatı hesaplanırken -her zaman olduğu gibi- bol ve fiyatı nispeten ucuz olan çeşitlere ağırlık verildi. Yumurta fiyatı bu ay 1 kuruş geriledi. Sakatat fiyatı yine aynı kaldı. Bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb.) ürünlerinde bazı fiyat değişikliği olmakla beraber ortalamada bir fiyat farklılığı görülmedi.
SEBZE FİYATLARINDA GERİLEME MUTFAK HARCAMASINI RAHATLATTI
Geçtiğimiz ay 3,88 TL olarak hesaplanan ortalama sebze kilogram fiyatı bu ay 3,78 TL oldu. Ortalama kilogram meyve fiyatı ise 2,46 TL’den bu ay 3,00 TL’ye yükseldi. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarından hareket edildi. Bu ay ortalama yaş sebze-meyve kilogram fiyatı 3,56 TL olarak hesaplandı.
Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta ekmek fiyatı değişmedi. Aynı grupta yer alan pirinç, makarna, bulgur, un, irmik gibi ürünlerden bulgurun fiyatı artış gösterdi, diğerlerinin fiyatı değişmedi.
Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden tereyağı ve zeytinyağı fiyatı artış gösterdi, margarin ve ayçiçeği yağı fiyatı aynı kaldı. Zeytin ortalama kilogram fiyatı biraz geriledi. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlerinden ceviz ve fıstık fiyatı biraz geriledi, fındık fiyatı ise arttı. Şeker, bal, reçel ile tuz fiyatı bu ay da değişmedi, pekmez fiyatı biraz arttı. Ancak balda ürün çeşitliliği ve aralarındaki fiyat farkının yüksekliği -her zaman ki gibi- dikkat çekti. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb.) ürünleri ile salça fiyatı aynı kalırken, çay ortalama fiyatı ise biraz geriledi. Ihlamur fiyatı yine aynı kaldı."
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN