83 Milyon Dolar Borsada Buharlaştı
Demirbank`ın Fon`a devredilmesiyle borsadaki hisse senedi işlem sırası kapandı.
Bankanın hisse senedi yatırımcılarının elindeki kağıtların değeri de sıfırlandı. Türkiye`de halka açılan ilk bankalardan biri olan Demirbank`ın hisseleri, İMKB`nin yanı sıra Münih ve Frankfurt borsaları ile ABD`de aynı anda işlem görüyor. Demirbank`ın sermayesinin yüzde 27`si yurtiçi ve yutdışındaki yatırımcıların elinde bulunuyor.
Borsanın yüzde 20 değer kazandığı Salı günü Fon`a devredileceği söylentilerine rağmen Demirbank hisseleri de yok satmıştı. Yüzde 15.5 değer kazanan ve satıcısız kapanan hissenin fiyatı 760 liraya kadar yükseldi. Almanya`dan bir şahsi yatırımcının yoğun alım yaptığı belirtildi. Almanya`da çok sayıda Türk ve Alman yatırımcıda da Demirbank hissesi bulunuyor.
Türkiye`de 13 bin 681 bin kişide Demirbank hisse senedi var. Bu hisselerin toplam değeri 83.1 milyon dolar değerinde.
1953`te kurdu, devri görmeden vefat etti
Demirbank, 7 Eylül 1953`te İstanbul Galata`da demir ticaretini geliştirmek için kuruldu. 1940`lı yıllarda Ankara ve İstanbul`da demir ve çimento işlerine ağırlık veren Cıngıllıoğlu ailesi ticaret hayatının ilk yıllarında bankacılığa ilgi duymaya başlamıştı.
1953 yılında Kayserili Cıngıllıoğlu Ailesi`nin oğlu Nuri Cıngıllıoğlu tarafından kurulan Demirbank`ın öyküsü ilginç. Bankacılığın duayenlerinden Nuri Cıngıllıoğlu, bu öyküyü şöyle aktarıyor: Demircileri bir araya getirerek banka kurduk. Kimisi girdi, bazıları girmedi. İster istemez ben kaldım. Mehmet Bey beni kolumdan tutarak `Mutlaka bu işi yürüteceksin Nuri Bey` dedi. Ben de yürüttüm.
1960`lı yıllarda Nuri Cıngıllıoğlu Demirbank ile bütünleşti. Kızı Sema Cıngıllıoğlu ve oğlu Halit Cıngıllıoğlu da 1980`li yıllarda kriz ortamında Demirbank`ı satın almak isteyenlere karşı çıktı. Halit Cıngıllıoğlu`nun yönetiminde olduğu 1993 yılından itibaren Demirbank yurtdışına da açıldı.
Nuri Cıngıllıoğlu yaklaşık iki ay önce, bankanın Fon`a devrini görmeden vefat etti.
Finans sektöründe imparatorluğa doğru
Enflasyonla mücadele programının başlamasıyla bono yoğun bankacılıktan bireysel bankacılığa geçiş yapmayı hedefleyen Demirbank, bu yönde çalışmalarını hızlandırdı. Son olarak Aralık`ta açılanlarla şube sayısı 193`e çıktı. Telefon bankacılığı ve internet bankacılığı alanında hızlı adımlar attı. Kredi kartı pazarında agresif hedeflerle pay kapmaya çalıştı.
Demirbank finans sektöründe yoğunlaşmayı seçen Cıngıllı Holding`in amiral gemisi konumundaydı. Holding bankacılık dışında finans sektöründe leasing, factoring, sigorta ve menkul değerler alanlarında da faaliyet gösteriyor. Bankanın, KKTC`de Girne, Gazimağusa, Lefkoşa, Bahreyn, Malta`da da yurtdışı şubeleri bulunuyor.
DİĞER SEKTÖRLER
Holding enerji ve hava yolları ulaşımı alanında da faaliyet gösteriyor. Holding`in 1926`da kurulan Kayseri ve Civarı Elektrik`e ortaklığı da var. Türkiye`nin ilk özel elektrik şirketi Kayseri`nin elektrik üretimini ve dağıtımını yapıyor. 1998`de kurulan Demir Enerji, Türkiye ve Orta Asya enerji projelerinde, proje hazırlama safhasında teknik danışman ve inşaat yüklenicisi olarak hizmet veriyor.
1997`de kurulan Demir Havayolları, her türlü hava aracı ile yurtiçi ve yurtdışında tarifeli ve tarifesiz yolcu ve yük taşımacılığı, zirai ilaçlama, yangın söndürme, hasta ve yaralı nakli, film çekimi uçuşları yapıyor ve 2 uçağı bulunuyor.
Cıngıllı`nın mali sektör şirketleri
* Bank 2000 Off Shore Ltd
* Demir Halk Bank Nederland NV
* Demir Kazakhistan Bank
* Demirbank (Romania) SA
* Demir Kyrgyz International
Bank
* Demirbank Bulgaria AD
* UB Ulusal Bank
* Demir Yatırım Menkul Değerler
* Alfa Menkul Değerler
* UB Ulusal Yatırım Menkul
Kıymetler
* Demir Finansal Kiralama
* Dünya Leasing
* Romlease SA
* Demir Factoring
* İlke Factoring
* Demir Hayat Sigorta
* Demir Sigorta
Rakamlarla Demirbank (Trilyon TL)
Aktifler 2.395
Krediler 905
Mevduat 1.773
Özkaynak 230
Nazım hesaplar 4.457
Kar (Eylül sonu) 127(SABAH)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN