570 Şüpheli Banka İşlemi
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Nejat Coşkun, 3 yıllık süreçte önlerine ihbar ve şüpheli işlem olarak bin 100 olay geldiğini, bunların 570`inin bankalarla ilgili olduğunu bildirdi. Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği (VAVEK) tarafından düzenlenen Yolsuzlukla Mücadele-Türkiye ve Dünya konulu panelde konuşan Coşkun, Birleşmiş Milletlerin Sınır Aşan Suçlarla Uluslararası Mücadele Sözleşmesi`nin yolsuzluğu, Kamu otoritesinin, kişinin kendi ya da üçüncü şahısların menfaatine kullanılması şeklinde nitelediğini söyledi. Türkiye`de de yolsuzluğun tanımında hemfikir olunması gerektiğini kaydeden Coşkun, yolsuzluğun kamunun hizmet maliyetini büyüttüğünü, kaynakların adil dağılımını engellediğini vurguladı. MASAK Başkanı, yolsuzlukların nedenlerini de şöyle sıraladı:
Bu nedenler, kamu görevlilerinin yetkilerinin geniş, sorumluluklarının ise sınırlı olması, yakalama ve cezalandırma ihtimalinin düşüklüğü, yolsuzlukta taraf olanların karşılıklı ilişkisi ve işlerin kapalı kapılar ardında yapılması, kamudaki ücret düşüklüğü, liyakate dayalı ücret anlayışı olmaması olarak sayılabilir. Karmaşık işlemleri aşabilmek için de kişiler rüşvete başvurabilmektedirler. En kötüsü ise sisteme olan güvensizlik ve yolsuzluğun kanıksanmış olmasıdır.
Türkiye`de karaparanın öncül suçu bulunmadığına dikkat çeken Coşkun,
Yolsuzlukla mücadele ve karapara ile mücadele aynı şey demek yanlıştır. MASAK`ın Alaattin Çakıcı`nın öncül suçlarını, adam kaldırma, silah kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı gibi öncül suçları tespit hakkı bulunmamaktadır dedi. (YENİ BİNYIL)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN