5 Tarım Ürününe Destekleme Primi Ödenecek
2000 Yılı Ürünü Kütlü Pamuk, Yağlık Ayçiçeği, Soya Fasulyesi, Kanola Ve Zeytinyağına Prim Ödenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı Yayımlandı -Pamuk İçin 9 Cent, Ayçiçeği İçin 6 Cent, Zeytinyağı İçin 28 Cent, Soya Ve Kanola İçin De 8`Er Cent Destekleme Primi Ödenmesi Öngörülüyor.
ANKARA (A.A) - 5.12.2000- Tarımda destekleme alımlarının kapsamının daraltılmasıyla önem kazanan destekleme primi ödemesi yapılacak ürünler belli oldu. Bakanlar Kurulu`nun, 2000 yılı ürünü kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola ve zeytinyağında üreticilere destekleme primi ödenmesine ilişkin kararı, Resmi Gazete`nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karar, Tarım ve Köyişleri, Sanayi ve Ticaret ile Hazine Müsteşarlığı`nın bağlı olduğu devlet bakanlıkları tarafından yürütülecek. Destekleme prim tutarının belirlenmesinde, Hazine Müsteşarlığı`nın bağlı olduğu devlet bakanlığının görüşü üzerine, Tarım ve Köyişleri ile Sanayi ve Ticaret bakanlıkları ortaklaşa yetkili olacak. Prim ödemeleri için gerekli finansman, 2001 yılı mali bütçesinin Pamuk ve Diğer Tarım Ürünlerinin Desteklenmesi İçin Yapılacak Ödemeler kaleminden tahsis edilecek ödenekten karşılanacak.
Destekleme ödemeleri, Ziraat Bankası aracılığı ile doğrudan üreticilere yapılacak. Üreticilere ödenecek prim tutarının binde 5`i kadar, Ziraat Bankası`na hizmet komisyonu verilecek. Üreticilere destekleme primi ödenebilmesi için, üreticinin mülkiyetinde ya da kullanımındaki araziyi gösterir belge (tapu, köy senedi, kira sözleşmesi v.b), üretici belgesi, vergi mevzuatına göre düzenlenmesi gereken alım-satım belgeleri, zeytin sıkma hizmeti karşılığında düzenlenecek belge (tasiriye faturası) ve uygulama tebliğleri ile belirlenen diğer belgelerin ilgili mercilere ibraz edilmesi gerekiyor. Prim ödemeleri, tebliğlerde belirlenen ilgili mercilerce yapılacak incelemelerin sonuçlanmasının ardından yapılacak. Destekleme primi ödemelerinin denetimini sağlayacak tedbirleri almaya, Tarım ve Köyişleri, Sanayi ve Ticaret bakanlıkları ile Hazine Müsteşarlığı yetkili olacak. Bu amaçla, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile tarım satış kooperatifleri ve birlikleri ile sulama birlikleri gibi diğer ilgili birliklerin hizmetlerinden yararlanılacak.
ÖDEMELERDE MÜŞTEREK SORUMLULUK;
İlgili merciler, kendilerine ibraz edilen ve destekleme primi ödemesine esas teşkil eden belgelerin gerçekliğini araştırmakla yükümlü olacak. Bu yükümlülüğünü yerine getirmeyerek, haksız yere destekleme primi ödenmesine neden olanlar ile haksız yere destekleme priminden yararlanmak üzere sahte ve ya içiriğe itibariyla gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar hakkında gerekli cezai ve diğer kanuni işlemler yapılacak. Ayrıca bu durumu saptananlar ile borsada gerçek dışı fiyatla ürün alım satım tescili yaptırdığı anlaşılanlar, destekleme uygulamalarından yararlanamayacaklar. Haksız yere destekleme priminden yararlanıldığının tespit edilmesi halinde, ödenen prim, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Kanunu uyarınca, haksız ödemeyi sağlayan belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişilerden, tarım satış kooperatifleri, birlikler, çırçır işletmeleri, yağ fabrikaları, yem fabrikaları, gıda fabrikaları, zeytin sıkma tesisleri ve diğer ilgililerden geri alınacak. Destekleme primine konu olacak ürünlerin son satış ve belge ibraz tarihlerinin belirlenmesi konusunda, kararın yürütülmesi ile görevlendirilen bakanlıklar ortaklaşa yetkili olacak.
DESTEKLEME PRİMİ TUTARLARI;
Bakanlar Kurulu Kararı`na dayanarak, söz konusu ürünlere ödenecek destekleme primi tutarlarını gösteren, ödeme usul ve esaslarını düzenleyen tebliğin de yakında Resmi Gazete`de yayımlanması bekleniyor. A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Tarımda Yeniden Yapılandırma ve Destekleme Kurulu, Ağustos ayında yaptığı toplantıda, kg başına, 2000 yılı ürünü ayçiçeğine 6 cent, pamuğa 9 cent, zeytinyağına 28 cent, soya ve kanolaya da 8`er cent destekleme primi ödenmesini kabul etmişti. Kurul üyesi bürokratlar, kendi bakanlarının uygun görüşünü aldıktan sonra, karar yazılı olarak tamamlanıyor. Yetkililer, prim tutarlarının, bundan düşük olmayacağını, ancak bir takım siyasi gerekçelerle artırılabileceğini belirtiyorlar. Geçen yıl, ayçiçeği için kg`da 5 cent, pamuk için 12 cent, soya için de 8 cent destkeleme primi ödenmişti. 1998 yılında ise pamuğa 10 cent, zeytinyağına 40 cent destekleme primi ödemesi yapılmıştı. Destekleme primi ödemeleri için, bu yıl bütçeye 170 trilyon lira ödenek konulurken, 2001 yılı için bu ödenek 190 trilyon liraya çıkarıldı. IMF ile yapılan stand-by anlaşması gereği, destekleme tutarlarının her yıl azaltılması gerekiyor. Üreticiler, pamuk için 15 cent düzeyinde destekleme primi bekliyordu. Primleri belirleyen kurul, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı başkanlığında, Maliye, Sanayi ve Ticaret bakanlıkları, Hazine, DPT ve Dış Ticaret müsteşarlıkları, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği temsilcilerinden oluşuyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN