25 dakikalık kavgaya 30 saat alarm durumu

21.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Bülent Ecevit arasında önceki sabah 25 dakikalık sürede gerçekleşen kavganın yarattığı ekonomik kriz yüzünden, hükümet, IMF ve bürokratlar 30 saat süren alarm durumu yaşadı. IMF Birinci Başkan yardımcısı Fischer`in önceki akşam 19.00`da Ecevit`le görüşmesiyle başlayan alarm durumu, dün bütün gün sürdü.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Bülent Ecevit arasında önceki sabah MGK toplantısında 25 dakikalık sürede yaşanan kavga, hükümet, IMF ve bürokratlarda dün akşam saatlerine kadar süren bir alarm durumu yaşattı. Türkiye`yi sarsan kriz gecesi, önceki akşam saat 19.00`da Başbakan Bülent Ecevit`in Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer başkanlığındaki heyeti kabuluyle başladı. Arkasından IMF ekibi, Devlet Bakanı Recep Önal`ın ev sahipliğinde, ekonomi bürokratlarının da katıldığı 7 saat süren yemekte krizi atlatma formüllerini tartıştı. IMF ile görüşmeler dün akşam saatlerine kadar uzadı.

Merkez Bankası Sosyal Tesisleri`nde biraraya getiren akşam yemeği tam yedi saat sürdü. Akşam 20.00 sularında başlayan yemek, sabaha karşı 03.00`de sona erdi.
Yemekli toplantının ağırlıklı gündem maddesini, dünkü Hazine ihalesini en az hasarla atlatma konusunda formül arayışları oluştururken; ekonomi bürokratları, IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer ile Avrupa Bölüm Başkanı Michael Deppler`a iki önemli eleştiri getirdi. Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel`in, Fischer onuruna verdiği yemeğe, Devlet Bakanı Recep Önal, Deppler, IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp`in yanısıra, iki kurumun üst düzey bürokratları katıldı.İki ayrı masanın düzenlendiği yemek yoğun bir geliş-gidiş trafiği altında geçti. Yemek sürerken, Demiralp, Erçel ve Temizel`in birara başbakanlığa geçerek tekrar geri döndüler.


Fischer ile Deppler`ın, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Bülent Ecevit kavgasıyla tırmanan siyasi kriz hakkında özel bir yorum yapmadıkları, ancak bu krizin ekonomik göstergelere yansıması üzerine yoğunlaştıkları öğrenildi. Sohbet sırasında, Fischer`ın bir ara devalüasyonun gerekebileceğinden sözetmesine karşın, bürokratlar buna karşı çıkarak, hükümetin gündeminde böyle bir konunun olmadığını söylediler. Ekonomi bürokratları, Fischer ile Deppler`a uygulanan ekonomik program konusunda iki önemli eleştiri getirdiler:


Ek Rezerv daha önce gelmeliydi:

Bu programın Ek Rezerv kolaylığı ile desteklenmesi gerektiğini biz Kasım krizinden çok önce önermiştik. Siz de bize, ‘‘gerekirse olabilir’’ demiştiniz. Ama bunun gerekmeden ve kriz çıkmadan gelmese gerekiyordu.


Bankacılık iyileşmeden program zor yürür:

Mali sektörde bir rehabilitasyon yapılıp tamamlanmadan, böyle bir ekonomik programın uygulanmasının sakıncalarına dikkat çekmiştik. Ama buna da yeterince özen gösterilmedi. Ve beklenen zorluklarla karşılaşıldı. Fischer ile Deppler`ın bu iki eleştiriye hak veren bir yaklaşım sergiledikleri öğrenildi.

Yemekte, krizle çıkan 5 milyar dolar ile yükselen faizlerin maliyetinin, ekonomik program hedeflerinde bir değişiklik yapmayı gerektirebileceği üzerinde de duruldu. Bu konu tartışılırken, ekonomi bürokratları, ‘‘Biz bu yıla da zaten farklı bir parametreyle başladık. Kasım krizi patladığında bütçe Melcis`teydi. Hedeflerde bir değişiklik yapmadık Ama mümkün olduğunca yaklaşmaya çalıştık. Şimdi de yapılması gereken o’’ dediler.

Döviz çıkışının tamamen güven psikolojisiyle ilgili olduğu tartışılan toplantıda,
‘‘Yatırımcı, gitmesine neden olan psikolojiden kurtulduğu zaman, tam tersi iişlem yaparak aldığı dövizi satabilir. Bunu zorla yaptıracak birşey uygulamak mümkün değil. Dolayısıyla, güven ortamının tazelenmesi önemli’’ yaklaşımı sergilendi.


Dünkü trafik:

Hükümet, uzun süren kriz yemeğinin sabahına da hızlı başladı. Türkiye`de bulunan IMF Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Avrupa Sorumlusu Michael Deppler ve Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli Başbakan Bülent Ecevit ile 40 dakika süren bir görüşme yaptı. Görüşmeye Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel de katıldı.


Önal: Hazine tıkır tıkır öder:

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal, Hazine`nin rahat olduğunu ve borçlarını, ‘‘tıkır tıkır’’ ödeyeceğini açıkladı. Önal, MGK`da yaşanan kriz sonrasında Merkez Bankası`ndan 5 milyar dolara yakın döviz çıkışı yaşandığı iddialarını yalanladı. Önal, ‘‘Bizim hesaplarımızda böyle bir para çıkışı görünmüyor’’ dedi. Enflasyon ile mücadelenin devam edeceğini kaydeden Önal, lobicilerin çabalarının sonuç vermeyeceğini bildirdi. Ekonomide yüzde 100 matematik hesabı yapılamayacağını belirten Önal, şunları söyledi: ‘‘Birinci sorun dış açıklardı, onu bu yıl hallediyoruz. İkinci sorun ise Temmuz`da esnek kura geçilmesi. Merkez Bankası yasasını değiştireceğiz. Merkez Bankası`nın eline piyasayı düzenleyebilmesi için yeni enstrümanlar vereceğiz. Bunu erken gerçekleştirmenin hesabını yapıyoruz. Paniğe kapılmadan yürümeliyiz.’’

Temel sorunun siyasi istikrar olduğunu, bununda elbirliğiyle sağlanması gerektiğini anlatan Önal, istikrar programının ikinci yılında çok daha büyük destek aldığını anımsattı. Hazine`nin borçlanma ihalesini yeni bir yöntemle gerçekleştirdiğini kaydeden Önal, ‘‘Bu da Hazine`nin rahatlığını gösterir. Hazine borçlarını tıkır tıkır ödeyecektir’’ dedi.


Demiralp: Devalüasyon yok:

Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, ortaya çıkan siyasi krizin ardından bir devalüasyonun sözkonusu olmadığını söyledi. Demiralp, Reuters`a yaptığı açıklamada Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmelerin sürdüğünü belirterek, ‘‘Piyasa koşullarına göre hareket edeceğiz. Piyasaları görüp, karşılıklı oturup konuşacağız’’ dedi.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.032 Değişim: -2,18% Hacim : 83.769 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.023 20.11.2024 Yüksek 9.308
Açılış: 9.273
34,4601 Değişim: -0,06%
Düşük 34,3396 20.11.2024 Yüksek 34,5577
Açılış: 34,4818
36,2587 Değişim: -0,86%
Düşük 36,2366 20.11.2024 Yüksek 36,6645
Açılış: 36,5732
2.933,81 Değişim: 0,47%
Düşük 2.897,85 20.11.2024 Yüksek 2.937,12
Açılış: 2.920,16
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.