"2019'da artış iki kat değil, yüzde 50"
Artan yabancı turist sayısı, kurlardaki yükseliş ve enflasyon nedeniyle otellerin yüzde 100’e varan zam yaptığını geçen günlerde Hürriyet gündeme getirmişti. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Erkan Yağcı yüzde 100’lük fiyat artışına itiraz ederek, “Bu oranı genele yaymak doğru değil. Ortalama olarak değerlendirirsek otellerin yaptığı zam yüzde 30 ile yüzde 50 arasındadır” dedi.
Yaz tatili için erken rezervasyon kampanyalarının başlamasının ardından fiyat artış tartışmaları da beraberinde geldi. Tatilini satın almak isteyen tüketiciler geçen yıla göre otel fiyatlarını karşılaştırırken, fiyatların bir hayli yükselmesinden şikayetçiydi. Hüriyet’ten Burak Coşan’ın haberine göre; biz de artan şikayetlerin ardından birkaç tur şirketinin geçen yıl ile bu yılki fiyatlarını karşılaştırdık. Buna göre Akdeniz ve Ege’de tatil yörelerinde yaşanan fiyat artışı yüzde 38 ile yüzde 100 arasındaydı. ‘Side’de tatile iki kat fatura’ başlığı ile yayınladığımız haberin ardından birçok otel yöneticisi fiyat artışlarının çok yüksek olmadığını, kurlardaki yükselişi ve enflasyonu fiyatlara yansıttıklarını söyledi.
GERÇEKÇİ OLMAZ
Fiyat artışlarının bölgeden bölgeye, otelden otele farklılık gösterdiğini dile getiren Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Erkan Yağcı, fiyatların pazar beklentilerine göre oluştuğunu ifade etti. Otellerin yaptığı zamların kur ve enflasyon kaynaklı olduğunun altını çizen Yağcı, “Otellerin yaptığı zamlar değişiklik gösterebilir. Ancak ortalama olarak bakıldığında geçen yıla göre yaşanan fiyat artışı yüzde 30 ile yüzde 50 arasındadır. Yükselen kurlar, artan maliyet ve enflasyon nedeniyle otelciler bu fiyat artışını yapmak zorundaydı. İşletmelerin maliyetleri TL bazında bir hayli arttı. 2015’ten sonra oteller neredeyse hiç zam yapmadı. 2019’a gelindiğinde geçmiş yıllardaki fiyatları beklemek de gerçekçi olmaz” dedi.
İÇ PAZAR ÖNEMLİ
Artan yabancı turist sayısıyla birlikte otellerde yerli turiste ayrılan payın düşürüldüğü iddialarına da cevap veren Erkan Yağcı, “Otelciler olarak özellikle 2016’dan sonra iç pazarı çok fazla kolladık. Çünkü o yıllarda yabancı turist sayısı düşerken yerli turist bir anlamda otellerin kurtarıcısı oldu. Otelciye en zor zamanda destek olan yerliyi unutmamız mümkün değil. Yerli müşteriye artan yabancı turist nedeniyle payını düşüren oteller olabilir. Ancak hala yerli turiste ayırdığı payı koruyanlar olduğu gibi, arttıran dahi var. İç pazar otelci için iyi günde de kötü günde de çok büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
ERKEN REZERVASYON KAÇIRILMAMALI
BU yıl fiyat yükselişlerden en az şekilde etkilenmek için tüketicinin erken rezervasyon fırsatlarını kaçırmaması gerektiğine dikkat çeken Erkan Yağcı, “Yabancı turist nedeniyle otellerde istenilen zamanda uygun fiyata yer bulmak zorlaşacak. Ayrıca yüzde 50’ye varan fiyat avantajı var. Bu indirim oranı azalıyor” dedi.
BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN