2001, dünya ekonomisi için test yılı
Financial Times, ABD`nin büyümesindeki yavaşlamanın tüm dünya ülkelerini etkileyeceğini belirtti.
Makalede, Meksika gibi ABD ekonomisindeki yavaşlamadan etkilenen Latin Amerika ülkelerinde ve ABD piyasalarına bağımlı olan Asya ülkelerinde ekonomik krizleri aşmayı sağlayan `baskıcı kur politikası`na Türkiye`nin devam etmesi önerildi. Son dokuz yıldır ABD ekonomisinde yaşanan rekor düzeydeki büyüme ve ertesinde yavaşlamanın gelmesiyle, 2001 yılının ABD ekonomisi için önemli bir test yılı olacağı belirtiliyor. `Süper gücün`` ekonomik büyümesindeki yavaşlamanın tüm dünya ülkelerini etkilemesi kaçınılmazken İngiltere`de yayımlanan Financial Times gazetesinin ünlü yazarı Martin Wolf , 2001 yılında dünya ekonomisinin testlerle dolu bir yıl olduğunu ifade ediyor.
Wolf, Türkiye`de uygulanan kur politikasıyla ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomileriyle ilgili görüşlerini de dile getirdiği makalesinde, 2001 yılında dünya ekonomisinde karşı karşıya kalınacak 6 farklı gelişmeyi şöyle anlatıyor:
1-ABD Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan : ABD Merkez Bankası Başkanı konusunda görüşler iki kampa bölünüyor. Büyük bir çoğunluk Greenspan`in makro-ekonomi politikalarını beğenirken, ufak bir grup ülkedeki `köpük` ekonomiden sorumlu olduğunu düşünüyor. Wolf`a göre eğer ABD`de talepteki büyüme oranının yavaşlayarak yaklaşık yüzde 3`lere çekilmesi halinde Greenspan`in politikalarını beğenen ilk grup haklı çıkacak. Ancak bu gelişmeler yaşanmazsa olumsuzluklar sürecek.
2-Yeni ekonomi : Wolf, 2001`de test edilecek önemli gelişmelerden birinin de yeni ekonomi konusunda olduğunu belirtiyor. Eski iş modellerinin artık yıkıldığı ve teknoloji şirketleri için kâr etmenin önemli olmadığı görüşlerinin 2000`de gerçekleşmediğini belirten Wolf, ancak ABD`nin `benzersiz` bir teknolojik devrimin ortasında olduğuna işaret ediyor. Wolf, ABD`de büyümenin yavaşlamasına karşın verimliliğin arttığına dikkat çekerek ``OECD`nin ABD ekonomisinin büyüme oranını potansiyel olarak yüzde 4 olarak kabul ediyor. Ülkedeki işgücü verimliliğindeki uzun vadeli büyüme ise yüzde 3`lerin biraz altında. Bu oran 1973-95 yılları arasındaki eğilimin iki katına ulaşıyor`` açıklamasını yapıyor.
3.Gelişmekte olan ülkeler : Wolf, özellikle Meksika gibi ABD ekonomisindeki yavaşlamadan etkilenen Latin Amerika ülkelerinde ve ABD piyasalarına bağımlı olan Asya ülkelerinde ekonomik krizleri aşmayı sağlayan `baskıcı kur politikası` na Türkiye`nin devam etmesinin önemli olduğu görüşünü dile getiriyor. Wolf, ABD ekonomisindeki yavaşlamanın gelişmekte olan ülke ekonomileri içinde bir test niteliği taşıdığını ileri sürerek bu sürecin ``söz konusu ülkelerin 1990`lardaki mali krizler sonrasında ekonomilerini güçlendirip güçlendirmedikleri konusunda önemli ipuçları vereceği`` açıklamasını yapıyor. Özellikle Rusya`daki gelişmelerin ilgi çekici olduğunu dile getiren Wolf, petrol fiyatlarının yükselmesinin ülke ekonomisindeki iyileşmeye yardımcı olacağını söylüyor.
4.Euro : Büyük umutlar ve iyimserliklerle piyasaya sürülen Avrupa ortak para birimi Euro`nun geçen 2 yılda önemli değer kayıpları yaşadığını ifade eden Wolf, 2000 yılının sonunda Euro`nun biraz olsun güçlendiğini belirtiyor.
Wolf, ABD ekonomisindeki gerilemenin, Euro`nun 2000 yılı sonunda 0.94 ABD Doları`na kadar çıkmasına neden olduğunu söyleyerek ``2001 yılında ya Euro sağlam ve tutarlı bir çizgi izleyecek ya da kimi analistlerin söylediği gibi `tuvalet para birimi` olacak` görüşünü dile getiriyor.
5 . AB`deki işsizlik endişesi : Avrupa Birliği`ndeki(AB) işsizliğin endişelere yol açtığını belirten Wolf, 2000 yılında AB`deki işsiz sayısının 125.4 milyona kadar çıktığını ifade etti. Wolf, Avrupa ekonomilerinin yeni iş yaratmak ve işsizliği azaltmak durumunda olduklarını söylüyor.
6 . Japonya : Tüketimin, yatırımları arttırarak canlandırılmaya çalışıldığını hatırlatan Wolf, ancak hala ülkedeki finansal sektörün zayıflığına dikkat çekiyor. Wolf, ülkede yeniden bir duraklama yaşanmasını önlemek için politikacıların yeni radikal kararlar alması gerektiğini belirtiyor. (CUMHURİYET)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN