15 ünlü ekonomist Trump'ı uyardı: Faturası ağır olacak
Aralarında eski ABD başkanlarının danışmanları, Nobelli ekonomist Stiglitz, ve eski Fed başkanları Ben Bernanke ile Alan Greenspan’ın da bulunduğu 15 ABD’li ekonomist, Başkan Donald Trump’a mektup yazarak, “İthal çelik üzerine kısıtlamalar getirme” uyarısı yaptı.
ABD Başkanı Trump’ın ‘Section 232’ yasasını kullanarak çelik ithalatını kısıtlama arzusu, eski ABD başkanlarının ekonomi danışmanlarını harekete geçirdi. Hürriyet’in önceki gün manşetinde Türk çeliğine karşı uygulanacağı ve Avrupa Birliği’nin de buna karşılık viski restini çektiğini belirterek duyurduğu Trump’ın adımı ABD’de de ekonomi çevrelerini karıştırdı. Washington Post’un da geniş yer verdiği mektupta dünyanın ve ABD’nin en prestijli 15 ekonomisti olarak kabul edilen Martin Baily, Ben Bernanke, Michael J. Boskin, Martin Feldstein, Jason Furman, Austan Goolsbee, Alan Greenspan, Glenn Hubbard, Alan B. Krueger, Edward Lazear, Greg Mankiw, Christina Romer, Harvey S. Rosen, Joseph Stiglitz ve Laura Tyson’ın imzası bulunuyor. Ünlü ekonomistler Trump’a yazdıkları mektupta çelik ithalatına yönelik kısıtlamaların diplomatik ve ekonomik faturasının çok ağır olacağı, bu hatadan kaçınılması gerektiğini belirttiler.
DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
İLİŞKİLERİMİZ ZEDELENİR
Mektupta, çelik ithalatına kısıtlama konulmasının zarar verici olacağını düşündüklerini vurgulayarak şöyle denildi: “Medyadan, çelik ithalatına kısıtlama konulmasına ilişkin süreci başlattığınız ve milli güvenliğe tehdit olduğu iddiasıyla ‘Section 232’den güç alacağınızı görüyoruz. Yönetiminizi uyarıyoruz, bu adımı atmayın. ABD hali hazırda çelik ithalatına karşı 150’yi aşkın anti damping uyguluyor. Ve yüzde 266’ya varan oranlarda gümrük vergilerimiz var. 110’u aşkın ülkeden ithalat yapıyoruz, ithalatımızda önde gelen ülkeler ise Kanada, Brezilya, Güney Kore ve Meksika. Eğer bu kısıtlamayı ve ilave tarifeyi uygularsanız bu ülkelerle olan ilişkilerimizi zedeleyecektir. Zaten, Kanada, İngiltere, Almanya, Hollanda ve AB yetkilileri bu konudaki kaygılarını ilettiler.”
Daha önce eski ABD Başkanı Bush döneminde uygulanan kısıtlama adımlarını hatırlatan 15 ekonomist mektubuna şöyle devam etti: “Bush döneminde uygulanan acil gümrük tarifesi kısıtlamanın ABD’ye zarar vereceği kaygımızı destekliyor. O dönemde, Kanada, Meksika, Arjantin ve Türkiye bu kısıtlamalara tepki verdi ve sonunda Dünya Ticaret Örgütü de çelik tarifelerine ilişkin nihai kararlar yayınladı. Getireceğiniz kısıtlamanın ekonomik faydalarının diplomatik maliyetlerine eşit olması gerekiyor. Ve ek gümrük tarifesi ABD ekonomisine zarar verir. Kısıtlamalar ABD’li üreticilerin maliyetlerini yükseltecek ve imalatta istihdamı azaltacak. Aynı şekilde tüketicilere ulaşan çelik fiyatı da artacak. Sizi uyarıyoruz. Bu adımdan kaçının. Diplomatik ve ekonomik maliyeti olacak bu girişimden kaçının. Kazanacağınız ulusal güvenlik kazançlarından çok daha pahalıya mal olacak bu adımı atmayınız.”
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN