140 milyar liralık krediniz ‘garanti’
Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü Gergerli, bu yıl 200 milyar liralık kefalet verdiklerini 2018’de ise 140 milyar lirayı bulacak kefalete imza atacaklarını söyledi. Gergerli, bunun geri ödemeler ve 50 milyar liralık yeni kefaletle sağlanacağına dikkat çekerken bunun için Bakanlar Kurulu kararı beklediklerini belirtti.
Kredi Garanti Fonu (KGF), 2017 yılında kredilere verdiği 200 milyar liralık kefalet miktarını 2018 yılında 140 milyar lira olarak uygulamayı planlıyor. Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre; KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli, 50 milyar liralık yeni kefalet, bu yıl geri ödenen 25 milyar ve gelecek yıl geri ödenecek 63 milyar lira ile birlikte yaklaşık 130-140 milyar liralık bir kefalet verilebileceğini açıkladı. Gergerli, “Göreve hazırız” derken, kredi kullandırımı için Bakanlar Kurulu kararının çıkmasının beklendiğini ifade etti.
ORTALAMA FAİZ YÜZDE 15.22
Gergerli Hürriyet’e yaptığı açıklama ile şimdiye kadar verilen kredilerin ayrıntılarını ve 2018 yılı planlarını anlattı. KGF ile Hazine’nin 200 milyar liralık kefalet için sözleşme yaptığını, 30 Kasım tarihi itibarıyla 365 bin firmaya 220 milyar lira kredi kullandırıldığını, bunun için de 197 milyar liralık kefalet verildiğini söyledi. Kullandırılan 220 milyar liralık kredinin yüzde 54’ünün ilk defa kullandırılan kredilerden oluştuğunu dile getiren Gergerli, yüzde 33’ünün ilave kredi, yüzde 5’inin de yenileme kredisi olduğunu belirtti. Kullandırılan kredilerin yüzde 98.2’sinin birinci grup kredi olduğunu vurgulayan Gergerli, yüzde 84’ünün TL, yüzde 16’sının da döviz kredilerinden oluştuğunu bildirdi. Gergerli, kredilerin ortalama büyüklüğünün 532 bin lira, ortalama faiz oranının da yüzde 15.22 olduğunu bildirdi.
BİRİNCİ SINIF KREDİ
KGF’lerin amacını finansmana erişimi kolaylaştırmak, bunu yaparken de uygun vade ve maliyet sağlamak olarak özetleyen Gergerli, “Hazine garantili olduğu için birinci sınıf kredi sayılıyor. Karşılık ayrılmıyor, risk karşılama oranı sıfır, maliyeti yok. Bunun için KGF kefaleti çok kıymetli. Bizim kefaletimizin ucuz finansman için iyi bir imkân olduğunu söylüyorduk. Buna örnek olarak TOBB’un nefes kredisini örnek gösterebiliriz. TOBB öncülüğünde odalar mevduatlarını bankaya yatırdılar, karşılığında 10 kat kredi olsun denildi. 2.6 milyar lira, 27 bin işletmeye kullandırıldı. O günlerde yüzde 17’lerden ancak kredi alınabilirken yüzde 9.90’la kredi kullandılar. Sadece 61 firma takibe düştü. Takip oranı binde 1.5’ta kaldı. Bu örneği KGF gibi kurumların maliyeti düşürücü etkisini göstermek için veriyorum” diye konuştu.
EV, OTOMOBİL ALMAYI KISITLAMIYORUZ
KGF kredileri verilirken alınan krediyle araba, ev alındığına yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine Gergerli, “Hiç yok demek hayatın gerçeğine aykırı. Herhangi bir zamanda alınan krediyle ev, araba alınması ne kadar mümkünse bu kredide de mümkün. Sıfırdır diyemeyiz ama herkes yat, kat aldı demek de doğru olmaz. 365 bin firmanın içinde 3-5 tane varsa bilemem ama projenin tamamına sirayet eden bir yoruma yol açmamalı” dedi. Bunu söyleyenlere “Bilgi verir misiniz?” sorusunu yönelttiğini dile getiren Gergerli, “Bizim uygulamamızda bunu kısıtlayan bir durum yok. Ama işletme kredisi alıp makina yatırımında kullanan da var. Biz de (Sen niye işletme kredisi aldın da makina yatırımı yaptın) demiyoruz. Biri bunu ortaya atıyor, biz de öyle değil demek için uğraşıyoruz. Bugüne kadar bana somut bir veri de gelmedi” diye konuştu.
KGF’nin iki tane bağımsız denetim, Hazine ve Sayıştay denetimine tabi olduğunu kaydeden Gergerli, “Şeffaf ve hesap verebilir bir kurumuz. Matematiksel bir modelle çalışıyor. Sonuçları yerinde de görüyoruz. Gaziantep, Denizli, Antalya’ya gittik araba alanı görmedim ama yatırım yapanı gördüm” diye konuştu.
İŞLETME KREDİLERİNDE 39, YATIRIMDA 65 AY VADE
Gergeli, kullandırılan kredilerde oluşan vadeleri de açıkladı. Gergerli, “Ortaya şu sonuç çıktı; işletme kredilerinde ortalama vade 39 ay oldu, ödemesiz dönem de 9 ay. Yatırım kredilerinde ödemesiz dönem 29 ay, vade 65 ay oldu. 25 milyar lira geri ödendi” dedi. Kredilerin yüzde 74’ünün KOBİ’lere, yüzde 31’inin imalat sanayine kullandırıldığını anlatan Gergerli, “7 bin 568 ihracatçıya 27.7 milyar kredi verildi. Bunlardan 7.5 milyar lirasını ihracatçı KOBİ’ler kullandı. Eximbank 210 firmaya 1.8 milyar lira kullandırdı, 3.2 milyar liralık limiti var. Turizmde 13 bin 25 firmaya 6.2 milyar liralık kredi kullandırıldı” bilgisini verdi.
HEMEN BAŞLAMAYA HAZIRIZ
Gergeli, ilave 50 milyar ile geri dönüş kredilerinin imalat ve ihracat yapan firmalarla kadın girişimcilere kullandırılmasının planlandığını söyledi. Gergerli, “2018 yılında yüzde 15-18 kredi büyümesi olacak. KGF’nin büyümeye etkisi yine yüzde 1.5-2’lerde olur” dedi. 140 milyar liralık kefalet için Bakanlar Kurulu kararının çıkması gerektiğini hatırlatan Gergerli, “Hazine ile protokol yapıp hemen başlayabileceğiz. Bakanlar Kurulu kararı bu yıla yetişirse hemen başlayabiliriz” dedi.
GÜNDE 13 BİN TALEBİ KARŞILADIK
KGF’nin geçmişte 35-40 günde talebi sonuçlandırırken kurulan yeni bir sistemle işlerin hızlandığını anlatan Gergerli, “Bir reyting derecelendirme sistemi kurduk. Geçmişte yılda bin firmaya hizmet verebiliyorduk. Şimdi de günde yaklaşık 4 bin işletmenin talebini karşılıyoruz” dedi. Gergerli, kredi kullanan 365 bin işletmenin yüzde 64.2’sinin A ve B reytingine sahip olduğunu belirtirken, takibe dönüşüm oranının da binde 3’te kaldığını ifade etti.
MEVDUAT FAİZLERİ YÜKSEK
Mevduat faizlerinin yüksek olduğunu söyleyen Gergerli, “Bazı bankalar sendikasyon ya da sermayedarlarından 7-8 milyar dolarlık kaynak getirdiler. KGF’de bu kaynağı kullandılar. KGF yurtdışından kaynak temini için de rahatlatıcı. Kaynaklar sınırlı. Mevduat faizlerini artırıcı bir neden yok” dedi.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN