13 milyon çalışandan aylık 100 lira kesilecek

06.06.2016 - 09:32 | Son Güncelleme :
13 milyon çalışandan aylık 100 lira kesilecek | Ekonomi Haberleri

Çalışanlar için zorunlu bireysel emeklilik, 250 ve üzeri çalışanı olan kamu ve özel tüm işletmelerden başlayacak. Çalışanların maaşlarından her ay 100 lira kesilecek ancak işveren hiçbir katkı yapmayacak.

Hürriyet'ten Noyan Doğan'ın haberine göre; Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in, son yaptığı açıklama ile tüm çalışanları, Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) dahil edecek ‘otomatik katılım’ın detayları netleşmeye başladı. Gelin, yeni başlayacak uygulama ile bildiklerimizi alt alta sıralayalım. 

45 yaş altı tüm çalışanlar, işverenleri tarafından, zorunlu olarak BES’e dahil edilecek. Çalışanlardan her ay 100 lira kesilecek ve bu paralar kişilerin kendi adlarına açılacak bireysel hesaplarda tutularak, emeklilik fonlarında değerlendirilecek. Çalışanlar isterlerse, 6 ay sonra sistemden çıkabilecek. Çıkarken de hem kendi yatırdıkları paraları hem de getirisini alabilecek. Yani, sisteme giriş zorunlu, ancak çıkış serbest olacak. Bunlar, Mehmet Şimşek’in açıklamaları.

Haberin Devamı

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Bir de buna, bizim bildiklerimizi ekleyelim. Otomatik katılım uygulaması, 250 kişi ve üzeri çalışanı olan; kamu ve özel tüm işletmelerden başlayacak ki, birkaç ay öncesine kadar bu, 50 ve üzeri işletmelerdi. İşverenden herhangi bir kesinti yapılmayacak yani, işveren sisteme katkıda bulunmayacak. Devlet ise, sistemi teşvik etmek için bir katkıda bulunacak, ancak bu katkının, bugünkü gibi yüzde 25 olup olmayacağı henüz net değil. Hangi oranda olursa olsun, mevcut bireysel emeklilikte olduğu gibi kişilerin hesabına devlet katkısı aylık olarak yatmayacak; belli dönem sonunda örneğin, bir yıl ya da iki yıl sonra hesaba geçecek. Tabi uygulama hemen başlamayacak. Mehmet Şimşek’in açıklamasına göre, önce Ekonomi Koordinasyon Kurulunda değerlendirilecek, ardından yasal altyapısı oluşturulacak ve 2017’nin başında başlayacak.

Haberin Devamı

KİMLERİ KAPSAYACAK?

Gelin bir de yeni uygulamanın kaç kişiyi kapsayacağına bakalım. Genel görüş, uygulamanın 13 milyon çalışanı kapsayacağı yönünde. Küçük bir araştırma yaptım. 2016’nın ilk üç aylık verilerine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK), kayıtlı 13,9 milyona yakın zorunlu sigortalı var. 250 ve üzeri işyeri dediğinizde; yine SGK’nın verilerine göre, 3 milyona yakın çalışandan bahsediyoruz. Eğer, ‘otomatik katılım 50 kişi ve üzeri çalışanı olan işletmelerden başlayacak’ derseniz, bu da 6 milyona yakın çalışan anlamına geliyor. Yani, ciddi bir kesim BES’e katılmış olacak.

Öncelikle şunu belirteyim, otomatik katılım uygulamasına karşı değilim; aksine, sonuna kadar destekliyorum. Ülke tasarruflarının artması ve kişilerin gelecek adına birikim yapmaları için çok doğru bir model. Ancak bazı gerçekleri de uygulama başlamadan, hatta yasal altyapı oluşturulmadan ortaya koymak gerekiyor. Nedir, bunlar?

SENDİKALARDAN İLK TEPKİ

Açıkçası, aylık 100 lira kesinti yüksek bir rakam. Hele ki, çalışanların yüzde 40’nın asgari ücretli olduğu düşünülecek olur ve sene başında da asgari ücretin 1.300 liraya çıkartıldığı da hesaba katılırsa; verilen 1.300 liranın, 100 lirasını çalışandan geri almak anlamına gelir ki, bu yüksek bir rakamdır. Yine bu çerçevede 6 aylık bekleme süresi de uzun bir süredir. Ve tüm bunlar, işçi sendikalarının tepkisine yol açacaktır. Nitekim otomatik katılımın detayları şekillenmeye başlayıp da çalışanda aylık 100 lira kesileceği açıklanır açıklanmaz Hak-İş, “İşçinin ücretinden kesilecek 100 lira, onun bütçesinde açık anlamına gelir. Bu uygulamaya karşıyız. Asgari ücretlinin parasına dokundurmayız” diyerek ilk tepkiyi gösterdi.

İŞVERENSİZ BAŞARILI ÜLKE YOK

Tüm bunların ötesinde daha da önemlisi, işveren katkısının olmamasıdır. Açıkça söyleyeyim, dünyada birkaç ülkede işveren katkısız otomatik katılım uygulamaları vardır ama hepsi de başarısız olmuştur. İşveren katkılı uygulamaların tamamı ise başarılı olmuştur. Diyeceğim o ki, işveren katkısı olmadan bu sistem yürümez. Daha açık şöyle anlatayım; siz, ‘işverenin üzerinde çok yük var’ deyip, bu işin dışında tutarsanız, çalışana ne tasarrufu anlatabilirsiniz ne de aylık 100 lira kesintiyi. Hal böyle olunca da zorunlu olduğundan 3 milyon ya da 6 milyon ya da 13 milyon, bir anda sisteme girer, 6 ay sonra yüzde 80’ini çıkar. Biliyorum, bu söylediklerime işverenler bozulacaktır ama maalesef işin doğrusu bu.

Haberin Devamı

Son olarak şunu da belirteyim: Eğer mevcut uygulamada ısrar edilirse, önümüzdeki dönemde tüm işçi sendikaları tepki gösterecektir. Sadece işçiler de değil, bireysel emeklilik şirketleri de itiraz edecektir. Ne mi demek istiyorum? Mutlaka otomatik katılım uygulamasına geçelim ama yapıyı doğru kurgulayalım ve yüzde 1 katkı da yapacak olsa, mutlaka işvereni bu sistemin içine katalım.

Otomatik katılım kamu çalışanlarını da kapsıyor

Otomatik katılım, kamu şirketlerini de kapsayacak ve yaklaşık 3 milyon kamu çalışanı bireysel emekliliğe dahil olacak. Kamu kurumlarının, emeklilik şirketi seçimindeki tercihi ise şimdiden endişe konusu. Özel emeklilik şirketleri, kamunun, yine kamuya ait emeklilik şirketlerini tercih etmesinin haksız rekabete neden olacağını söylüyor. Hatta kamuya ait emeklilik şirketlerine kıyak yapılacağını bile savunuyor. Haksız da sayılmazlar. Çünkü otomatik katılımda 100 lira kesintiler, çalışanların maaş hesaplarından yapılacak. Malum kamuda çalışan personelin maaş ödemeleri için ihaleye çıkılıyor ve en fazla promosyonu veren banka seçiliyor. Bireysel emeklilikte böyle bir yöntem uygulanamayacağından maaş ödemesini ihalede alan bankaya otomatik katılımın bonus olarak verilmesi ya da bankanın bireysel emekliliği de ihalede şart olarak koşması da bir başka endişe konusu.

İsteyen 6 ay sonra çıkabilecek

* 45 yaş altı tüm çalışanlar BES’e otomatik dahil edilecek.
* Çalışanların maaşlarından her ay 100 lira kesilecek.
* Sisteme giriş zorunlu olacak, ancak 6 ay sonra isteyen çıkabilecek.
* 6 ayın sonunda çalışanlara sistemden çıkış kararı için 2 aylık süre verilecek.
* Sistemden çıkanlar 6 aylık kesintileri ile birikimlerinin getirisini alabilecek.
* İşverenden şimdilik kesinti yapılmayacak.
* Otomatik katılım 250 kişi ve üzeri çalışanı olan şirketlerden başlayacak.
* Yeni uygulama hem özel hem de kamu şirketlerini kapsayacak.
* Devlet katkısı olacak ancak oranı henüz belli değil. Devlet katkısı kişilerin hesaplarına aylık yansımayacak, belli seneden sonra yatırılacak.
* Yeni sistemde sadece fon işletim ücreti kesilecek.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: 0,00% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4773 Değişim: 0,12%
Düşük 34,3142 18.11.2024 Yüksek 34,4972
Açılış: 34,4347
36,3731 Değişim: 0,23%
Düşük 36,1357 18.11.2024 Yüksek 36,5103
Açılış: 36,2908
2.874,25 Değişim: 1,31%
Düşük 2.827,08 18.11.2024 Yüksek 2.879,44
Açılış: 2.837,00
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.