10 Milyar Dolar İstiyorlar
TOBB Başkanı Miras ‘Reel sektörün rehabilitasyonu için hükümete 10 milyar dolarlık fon öneriyoruz, Sayın Başbakandan bugün yanıt ve randevu bekliyoruz’ dedi.
Mali sektörde yaşanan krizin sanayi, ihracat, küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) ile reel sektörde yarattığı sıkıntılara çözüm bulunmasını isteyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bugünkü olağanüstü genişletilmiş yönetim kurulunda, acil önlemler raporunu görüşerek hükümete sunacak. Miras, Başbakan Ecevit’in de toplantıya davet edildiğini, belirterek, Sayın Başbakan genişletilmiş yönetim kurulu toplantımıza katılamadıkları takdirde, biz kendilerini ziyaret ederek, önerilerimi ve taleplerimizi ileteceğiz dedi. TOBB Başkanı Fuat Miras, geçen hafta TÜSİAD, TİM ve bazı oda başkanlarının da katılımıyla Başbakan Ecevit’le yaptıkları görüşmenin ardından yapılan çalışmalarda reel sektörün rehabilitasyonu için 10 milyar dolarlık acil kaynağa ihtiyaç olduğunun belirlendiğini söyledi.
HAZİNE DESTEK OLSUN;
Miras, IMF’nin Türkiye’ye ek rezerv kolaylığı ve stand - by kredi anlaşması ile sağlayacağı tutar kadar bir büyüklüğü ifade eden bu kaynakla ilgili olarak şöyle konuştu: Hükümete ileteceğimiz öneri bu tutarda bir fonu uluslararası piyasalardan sağlamak üzere yedi - sekiz büyük bankanın, tabii şimdi bu sayıda büyük banka kaldı mı, o da bir soru olarak ortada duruyor, ama kamu ve özel bu bankaların bir araya gelerek, Hazine’nin de desteğini almalarıyla bir konsorsiyum oluşturmaları. Bu konsorsiyumun da 10 milyar dolarlık bir reel sektör rehabilitasyon fonunu oluşturması. Bu fonun yakın gelecekteki ve orta vadedeki, ihtiyaçları karşılayarak, ihracatçıya, sanayiciye, KOBİ’lere destek olması. Bunun modelini kurduk ve hükümete de götüreceğiz. Miras, TOBB önderliğinde, diğer özel sektör kuruluşlarının da, bu fona destek verdiklerini söyledi.
BATARSAK ONLAR DA BATAR;
İki, üç ay içinde yeni önlemler ve reel sektörü rahatlatacak kararlar alınmadığı takdirde oldukça vahim tablolarla karşılaşılabileceğini savunan Miras, şöyle devam etti: Bankalar mali krizin acısını, bizlerden reel sektörden çıkartma peşindeler. Vadesi gelmeyen kredileri geri çağırıyorlar. Ya da TL kredilerine yüzde 500’e, döviz bazındaki kredilere de yüzde 25 - 50 arasında yeni faizler uygulamak istiyorlar. Bu yıl yüzde 5.5’in üzerinde büyüyen ekonomide özel sektörün bu büyüme içindeki payı yüzde 8 - 9’dur. Ama şimdi bu özel sektör hiç bir bankanın kapısını çalamaz durumda. Önlem alınmazsa, böyle bir rehabilitasyon fonu kurulmazsa iki, üç ay sonra binlerce işyeri kapanacak, anahtarlarını götürüp bankalara vereceğiz. Reel sektörle birlikte bankalar da batar. Onbinlerce işçinin de sokağa bırakılmak zorunda olacağını kaydeden Miras, Böyle bir şey olursa, hükümet de yerinde duramaz. Bu rehabilitasyon fonunun kurulması şart dedi. Fonun kurulması halinde dışarıdan ciddi kaynak sağlanabileceğine ilişkin olumlu sinyaller geldiğini de belirten Miras, şöyle dedi: ABD Büyükelçisi ile görüştük, iki ülke KOBİ’lerinin işbirliği için 1 milyar dolarlık bir kaynağın sağlandığını, ancak Türk hükümetinin bunu kullanmadığını söyledi. Hükümet hakem olsun, ve bankaların oluşturacağı konsorsiyum ve Hazine ile bizleri bir araya getirsin.
ATO, VERGİLERE ÖDEME KOLAYLIĞI İSTEDİ;
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Şartlı Salıverilme Yasası ile adam öldürenlerin, hırsızların, suistimalcilerin, işkencecilerin affedildiğini söylerek, vergi borcu olanlara da ödeme kolaylığı sağlanmasını istedi. Aygün, 2001 yılı vergi gecikme oranlarının yarı yarıya düşürülmesi ve tahsil edilemeyen vergilere
ödeme kolaylığı getirilmesi gerektiğini ifade etti. Tahsil edilmeyen vergilerin 6 milyar doları bulduğunu belirten Aygün, 1 Ocak itibarıyla vergi borçlarının dondurularak yüzde 1 faizle taksitlendirilmesini istedi.
ASO Başkanı Çağlayan: SANAYİCİ KEBAB OLUYOR;
Ankara Sanayi ve Ticaret Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Türk sanayicisi, Türk ekonomisi yavaş yavaş kebap oluyor dedi. Ankara Ticaret Borsası’nın (ATB) verdiği iftar yemeğine katılan Çağlayan, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mali piyasalardaki dalgalanmaların durulmasının ardından sanayicilerin durumunun sorulması üzerine Çağlayan, Burada sadece ateş sönmüştür ama köz devam ediyor. Biliyorsunuz kebap közde olur. Ama bu közde pek kebap olmaz. Şu anda Türk Sanayicisi, Türk ekonomisi yavaş yavaş kebap olmakta diye konuştu. (MİLLİYET)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN