Koinim'in kurucusu Yüksel, bigpara'ya konuştu
Yüksel, Türkiye’de insanların kolayca Bitcoin kullanabilmesine imkan vermek için kurdukları koinim'i bigpara.hurriyet.com.tr'a anlattı
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5a40601c04688fbd9f19.jpg">
Koinim borsasının kurucusu Çağatay Yüksel, ımg>Türkiye’de insanların kolayca Bitcoin kullanabilmesine imkan vermek için kurdukları koinim'i bigpara.hurriyet.com.tr'a anlattı.
İşte o röportaj;
Kısaca kendinizden bahseder misiniz Çağatay Bey?
Ankara doğumluyum. 26 yaşındayım, Kocaeli Fen Lisesinde liseyi bitirdim. İTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Sonra hem okurken hem çalışmaya başladım. Markafoni, Rocket İnternet ve Metglobal’de çalıştım. Nisan 2013’te Veriyol’u kurduk. Bir e-ticaret girişimimiz oldu. Daha sonra Koinim’e biraz daha fazla ağırlık vermek için onu kapattık. Kasım 2013’te açtığımız Koinim ile ilgileniyoruz.
Koinim’i biraz anlatır mısınız?
Koinim, Türkiye’de faliyet gösteren bir Bitcoin/Litecoin borsasıdır.
Koinim’i kurarken beklentileriniz nelerdi? Beklentileriniz karşılandı mı?
Koinim’i kurarken beklentiden ziyade hedefimiz vardı. Hedefimizde şuydu; Türkiye’de insanların kolayca Bitcoin kullanabilmesine imkan vermek. Türkiye’de Bitcoin’in yaygınlaşması için emek göstermek. Bununla ilgili atılması gereken adımları atmak. Topluluk oluşumunda atılması gereken adımları atmaktı. Bunların bir kısmı bizim çabamızla bir kısmı ise kendiliğinden oluşmaya başladı. Bu bakımdan şu anda beklentilerimizin karşılandığını söyleyebilirim. Başlangıç olarak gayet iyi. Türkiye’de canlı bir topluluk oluştu. İyi kötü bir Bitcoin hacmi var ve insanların arasında Bitcoin’in bilinirliği de günden güne artıyor. Basın konuya ilgi gösteriyor, bunlar hep güzel gelişmeler bence.
Peki Bitcoin’de sizi çeken nedir?
Bir kere Bitcoin teknik olarak çok önemli bir gelişme. Teknik altyapısı, sunduğu olanaklar, problemlere getirdiği yeni bakış açısı, bilgisayar biliminde ki o tekniklerin bir araya getirilmesi. Bir yazılımcı gözüyle bakıldığında Bitcoin gerçekten çok önemli bir gelişme. İçerisinde devrim niteliği taşıyan bir potansiyele sahip. Benim tahminim, şu anda olduğundan daha çok Bitcoin kullanılacağı ve daha da yaygınlaşacağı yönünde.
Koinim ilk kurulduğunda davetiye usulü çalışmasının nedeni neydi?
O zamanlar daha çok bir prototip gibiydi. Daha fazla insana ulaşabilmesi için, daha fazla kişiye hizmet verebilmesi için, üstünde daha fazla altyapı çalışması yapmamız gerekiyordu. Bir yandan da değerlendirme süreci olsun istedik. En iyi görüşleri bu işin kullanıcılarından alıyorsunuz. Koinim’de de bizim en çok önem verdiğimiz konu bu aslında kullanıcı görüşleri çok önemli. Sürekli kullanıcı görüşlerini değerlendirerek ne eklememiz gerektiğine karar veriyoruz. O kapatlı beta süreci de bunun için iyi bir fırsat oldu bize.
Mesela şöyle bir şeyde yapabilirdik; yurt dışında ki exchange sitelerinden birisini direk alıp kullanabilirdik. Ancak insanların ülkeden ülkeye, toplumdan topluma değişen kullanım alışkanlıkları oluyor. Dolayısıyla biraz daha özgün bir şeyler çıkartmak istedik.
Yurt dışı - Yurt içi bir çok Bitcoin borsası var. Koinim bunların arasında nasıl bir fark yaratabilir?
Öncelikle hedefimiz, Türkiye’de Bitcoin’in en kolay adresi olmak. Şu an için dünyada ki diğer borsalarla rekabet üzerine bir stratejimiz yok. Ancak sunulan hizmetler açısından dünyada ki diğer borsaların kalitesini aratmayacak bir hizmet sunmaya çalışıyoruz. Dünya ile eşdeğer değil, dünya ile sınırlı kalmama hedefindeyiz. Tabi bu iyi hizmet dünya çapında bir rekabet getirirse bunu da değerlendiririz.
Veriyol nedir? Veriyol ile Koinim arasında nasıl bir bağlantı var?
Veriyol bir yazılım firmasıdır. Daha çok e-ticaret üzerine uzmanlaşmış. O yönde hizmet sunan bir firmadır. Veriyol’u kurarken amacımız, hem bu yönde sektöre hizmet sunmak. Aynı zaman da kendi geliştirdiğimiz projeleri hayata geçirmekti. Veriyol bu amaçla kuruldu.
Koinim’de projelerimizden birisi, en çok önem verdiğimiz, en çok emek harcadığımız, en çok enerji harcadığımız projemiz. Bir taraftan da bahsettiğim gibi Veriyol diğer faaliyetlerini de sürdürüyor. Ancak dediğim gibi en büyük odağımız Koinim.
Peki Koinim olarak Bitcoin açısından Türk Kanunlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bir sorun yaşıyor musunuz?
Şu anda yazılı bir kanun yok. Aslında yaşamak durumunda olduğumuz bir sorun yok. Ancak devletin bu konuda son sözümü söyledim ben dememiş olmasından dolayı bir belirsizlik var. Bu belirsizlik hem bizim üzerimizde bir stres yaratıyor, hem de Türkiye piyasası açısından olumlu olmayan bir faktör. Parayı ilgilendiren bir durum var burada. Kimse parasını bir belirsizlik durumu içerisine koymak istemez. Bu Türkiye’de ki teknoloji yatırımcılarının fikirlerine de yansıyor. Şu ana kadar yapılan tek çağrı BDDK’nın Bitcoin’den çıkabilecek sorunlardan, aksaklıklardan sorumlu olmadığı yönündeydi. Olumsuz bir tınısı vardı çünkü Bitcoinlerin çalınabildiğinden bahsediliyordu. İlk aşamada devletin bunu olumlu bir şey olarak görmediği yönünde bir duyuruydu ama açık ve net bir şekilde kullanmayın da denmiyordu. Ben şöyle düşünüyorum; Amerika’da yakın zamanda işin yasal bölümü adına çalışmalara başlandı ve hala sürdürülüyor. Tamamen yasal olarak tanımlamış ülkeler var. Mesela kullanımını sınırlayan ülkeler var Almanya gibi. Yasaklayan ülkelerde var Çin gibi. Çok katı denetimler getirenler var Rusya gibi. Ülkeler, olumlu ya da olumsuz ve ya nötr bir tavır almaya başlıyorlar ama bir adını koyuyorlar bunun.
Bu da tabi o ülkede, bunun ne kadar önemli bir konu olduğuna bağlı. Şimdi bizim hem gündemimiz çok yoğun, sürekli bir değişkenlik, sürekli bir dinamik böyle bir faktör var. Bizim toplumumuzun kimyası sürekli değişiyor, sürekli önceliklerimiz değişiyor. Bunun gündeme gelmemiş olması doğal aslında Türkiye’de. Çünkü Bitcoin’i gündeme getiren ülkeler Amerika, Kanada, Avrupa vesaire Bitcoin günlük işlem hacimlerinin ciddi rakamlara ulaştığı ülkeler. Bu ülkelerinde önünde fazla mesele yok ki buna bir el atalım diyebiliyorlar. Herhalde bizde de yakın zaman da oturup bir incelenecektir.
Koinim olarak biz bunda aktif rolde almak istiyoruz. Ben sunum yapmak için Başbakanlığa da ulaştım. Randevu talebinde bulundum. Olumlu mu olumsuz mu karşılanır bilmiyorum. Bir an önce devletin yok saymaktan vazgeçmesi Türkiye’de ki sektörün gelişmesi için çok önemli.
Koinim Türkiye’de Litecoin alım-satım yapan tek borsa. Bitcoin veLitecoin dışında başka bir kripto para entegre etmek gibi bir düşünceniz var mı?
Dogecoin eklenecek. Ancak bu konudaki çalışmaları daha da öteye taşımayı düşünmüyoruz. Daha başka projelerimiz var. Coin çeşitliliğini arttırmaktan ziyade, Coin kullanımını arttırmak önceliğimiz. Sadece alım-satıma odaklanan değil, işe yarar hizmetler sunmak istiyoruz. DogeCoin’i ekleyeceğiz gibi görünüyor. Ancak her gün yeni bir Coin eklemek gibi bir düşüncemiz yok.
Bitcoin’in Türkiye’de yaygınlaşması adına medyanın desteğini yeterli buluyor musunuz?
Bitcoin’in Türkiye’de yaygınlaşması adına medyanın desteğini yeterli buluyor musunuz?
Mesela Bigpara’nın katkısı çok olumlu, büyük bir ekonomi sitesinin Bitcoin’e özel bir bölüm açması, güncel haberler girmesi vesaire Türkiye açısından çok faydalı.
Diğer ana medya dediğimiz gazetelerin, televizyonların olaya çok yüzeysel bakarak haber yapması olumsuz şeyler. Bitcoin’in CEO’su tutuklandı-intihar etti gibi haberler hiç iyi değil tabi ki. Ancak genel olarak işlenmesi gayet güzel, mesela yarışma programlarında da soru olarak çıktı.
Medyanın ana hatlarıyla bu konuları ele alması güzel, bilinirlik artıyor ama biraz daha detaylı çalışsalar görüş alsalar çok daha iyi olur.
Kripto paraları gelecekte nerelerde görüyorsunuz? Nakit paranın yerini alabilir mi?
Nakit paranın yerini alması kısa vadede bence mümkün değil, uzun vade belirsiz. Zaten Bitcoin’den nakit paranın yerini alması da beklenmiyor. Bitcoin internet üzerinde dolaşabilen bir değerdir. İnsanların algısında değerinin mutlak karşılığı reel para olarak düşünülüyor olabilir. Ancak internet üzerinde Bitcoin kullanırlar, çevrimdışı olarak ta Bitcoin kullanırlar. Bildiğimiz anlamda nakit para da devam eder. Bitcoin kısa vade de, değer transferi sektöründe çalışan firmaları yakalayabilir. Ancak bunlar vakit alacak şeyler.
Peki, Koinim DDoS saldırılarına karşı ne gibi tedbirler aldı?
Koinim, DDoS’a karşı korumalı. Yurt dışından bir güvenlik şirketiyle çalışıyoruz. Yalnızca DDoS değil diğer birçok tehlikeli durumlar için korumamız var. Ancak DDoS her sitenin başına gelebilecek bir şeydir. Alabileceğimiz tedbirleri aldık. Sistemlerde sürekli ekranlarda gözlemleniyor. Olağanüstü durumlar karşısında. Bu konuda rahatız.
Koinim’in günlük Bitcoin ve Litecoin işlem hacmi kaç civarında?
Ortalama 20-30 Bitcoin’e çıktığı zamanlarda oldu. Son zamanlarda 7-8 BTC civarında. Litecoin, bakımından gerçekten iyiyiz. Günlük hacmin 300-500 LTC olduğu zamanlarda oluyor.
Hala büyüyoruz, hala müşterilerimiz artıyor. Bitcoin ne kadar gündemde kalırsa insanlarda o kadar al-sat yapıyor.
İlk günlerine nazaran Bitcoin değerleri artık daha sabit olmaya başladı. Sizce ne zaman tamamen oturur?
Zamanla insanlar olumlu ve olumsuz haberler sayesinde panik olmamaya başladı. Eskiden bir haber çıkar, Bitcoin değeri 300-400 dolar düşerdi. Şimdi insanlar Bitcoin’in tamamen yasaklanmasından korkmuyor. Bitcoin artık istikrarlı büyüyor ve bence Bitcoin’in bu şekilde büyümesi daha doğru. Çok önemli bir haber çıkmadığı sürece büyük fiyat değişiklikleri yaşamayız.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN