HSBC’den ayrıldı, Bitcoin madeni kurdu
İzlanda’da sanal para Bitcoin `madeni` kurdu...
<ımg hspace="10" vspace="5" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6244601c04688fbdd4ce.jpg" align="right">HSBC’deki işini bırakan bir İngiliz, ekimde İzlanda’da sanal para Bitcoin “madeni” kurdu. Jeotermal enerjiyle çalışan ve buz gibi havayla soğuyan süper bilgisayarlarla 4 milyon dolarlık Bitcoin çıkardı.
ımg>
Sanal para birimi ‘bitcoin’ çılgınlığı sınır tanımıyor. Bir İngiliz girişimci işinden ayrılarak İzlanda’nın ucuz jeotermal enerjisiyle çalışan ve buz gibi havasıyla soğuyan süper bilgisayarlarla Bitcoin madenciliği yapmaya başladı.
Bitcoin sistemi 2009 yılında Satoshi Nakamoto adını kullanan kişi ya da kişilerce kuruldu. Bu para sisteminin sorumlusu veya bir merkez bankası yok. Bu nedenle internette alışveriş için kullanılabilen Bitcoin ciddi riskler taşıyor.
Sınırlı sayıda Bitcoin piyasaya çıkıyor. Bunun için Bitcoin ‘madenciliği’ yapılıyor. Bitcoin “çıkarmak” için güçlü bilgisayarlar çok zor matematik işlemleri çözmek zorunda.
21 milyonda bitecek
Tüm dünyada girişimciler bilgisayarlar yardımıyla bitcoin elde etmeye çalışıyor. Girişimciler rakiplerinden önce Bitcoin problemlerini çözerse belirli bir miktar Bitcoin serbest kalıyor. Ancak bazen elde edilen Bitcoin bilgisayarlara yapılan yatırımı karşılamayabiliyor.
BITCOIN İLE İLGİLİ TÜM VERİLERİ VE HABERLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN...
ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Problemler çözüldükçe 25’lik bir Bitcoin bloğu serbest kalıyor. Ağa bağlanan “madenciler” bir problemi 10 dakikadan kısa sürede çözerse problem zorlaşıyor. Her 4 yılda Bitcoin bloğunun büyüklüğü yarıya düşüyor.
2140 yılına kadar Bitcoin arzı 21 milyona ulaşacak ve orada arz sona erecek. Şu anda bunun yarıya yakını piyasada. 21 milyona ulaşmak için Bitcoin madenciliğinin 100 yıl sürebileceği hesaplanıyor.
Kasım ayında 1 bitcoin’in değeri 1100 dolara kadar yükseldi. Para şu an 650 dolar civarında işlem görüyor.
Kurşun geçirmez cam
New York Times’ın haberine göre Emmanuel Abiodun (31) adlı İngiliz girişimci enerjinin çok ucuz olduğu İzlanda’da çok gizli bir bitcoin “madeni” kurdu. Daha önce Kansas’ta olan tesis ekimden bu yana kutuplara yakın Reykjanesbaer’te yer alıyor.
Abiorun’un tesisindeki süper bilgisayarlar ucuz jeotermal ve hidroelektrik enerjisinin yardımıyla gece gündüz bitcoin elde etmek için çalışıyor.
Güvenliğin yoğun olduğu tesiste kontrol noktaları ve kurşun geçirmez camlar dikkat çekiyor. Bilgisayarlar o kadar elektrik kullanıyor ki, bu işte kâr enerji maliyetini düşürmekten geçiyor.
Buradaki 100 civarındaki bilgisayar dışarıdaki dondurucu havayla soğutuluyor. Bir bilgisayarın değeri yaklaşık 20 bin dolar.
4500 müşteriye 4 milyon dolar
Şirketinin adı Cloud Hashing olan Abiodun bilgisayarlarının adeta para bastığını, o yüzden güvenliği yüksek tuttuğuu söylüyor. Abiodun HSBC bankasında bilgisayar programcısı olarak çalışırken bu yıl ayrılarak tesisi kurmuş.
Cloud Hashing bilgisayarlarında parayla Bitcoin madenciliği için yer de kiralıyor. Yaklaşık 4500 müşterisi var. Şirket kapasitesinin yüzde 20’sini kendisi için, kalanını müşterileri için kullanıyor.
Cloud Hashing birkaç ay içinde yaklaşık 4 milyon dolarlık Bitcoin çıkarmış. Tüm dünyada Bitcoin için çalışan bilgisayarlar, ABD hükümeti için çalışan en güçlü bilgisayar olan IBM Sequoia’dan 4500 kat güçlü.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN