Bitcoin küresel ısınmayı hızlandıracak

22.12.2017 - 13:54 | Son Güncelleme :
Bitcoin küresel ısınmayı hızlandıracak | Bitcoin Haberleri

Hem dijital para madenciliği hem de bu paraları kullanmak elektrik tüketimi açısından oldukça olumsuz bir tabloyu beraberinde getiriyor.

Herkesin gündeminde Bitcoin ve dijital paralar var. Özellikle Bitcoin'in 16 bin doları geçmesi bu yeni para biriminin herkes tarafından konuşulmasına sebep  oldu. Finans uzmanlarından taksicilere kadar her kesim artık Bitcoin'i konuşuyor. Dijital paraların bu denli gündeme oturmasını tek sebebi var. O da yükseliş trendinde olan bu değerin kolay yoldan para kazandırma ihtimali. Ancak bir de madalyonun diğer yüzünden başka bir konu var. O da elektrik tüketimi. Hem dijital para madenciliği hem de bu paraları kullanmak elektrik tüketimi açısından oldukça olumsuz bir tabloyu beraberinde getiriyor.

Haberin Devamı

TÜM DÜNYAYA EŞİT

Hürriyet'ten Ahmet Can'ın haberine göre ;önce dijital para madenciliğinden bahsedelim. Şifrelenmiş olarak bir veri zincirinde yer alan dijital paraları üretebilmek için bilgisayarların bu şifreleri çözmesi gerekiyor. Şifre çözüm işi için oldukça güçlü işlemci ve ekran kartı gibi donanım istiyor. Dolayısıyla bu da elektrik tüketimi demek. Söz konusu elektrik tüketimi o kadar çok ki, yakında dünyadaki toplam elektrik tüketimine eşit gelecek. Digiconomics adındaki web sitesinin verilerine göre Bitcoin madenciliği şu anda Sırbistan'ın toplam elektrik tüketimine eşit bir harcama sağlıyor. 

2019 yılında bu tüketim ABD'nin toplam tüketimini karşılayacak. Bu tarihten bir yıl sonra yani 2020 yılında ise Bitcoin madenciliği için tüketilecek elektrik tüm dünyaya eşit olacak.

Şu an itibariyle bakıldığında en çok Bitcoin için harcanan elektrik birçok ülkeyi geride bırakmış durumda. Dünyanın en çok elektrik harcayan ülkeler sıralamasında Bitcoin madenciliği 59'uncu sırada yer alıyor. Madencilik için harcanan veri şu anda yıllık 35.77 terawatt saate (TWh) dayandı. Bitcoin'in hemen arkadan yıllık 34.9 terawatt saat ile Bulgaristan yer alıyor.

Haberin Devamı

İşin diğer boyutundan ise dijital paralarla yapılan işlemlerde harcanan elektrik miktarı var. Bir şey satın aldınız veya birine bir Bitcoin transferi gerçekleştirdiniz. İşte bu anda eklenmesi gereken blok veriler devreye giriyor ve bu işlem yaklaşık 10 dakika sürüyor. Bu sırada çalışan bilgisayar yüksek bir enerji tüketiyor. Bu işlemin bir saatlik elektrik tüketimi Bitcoin için yaklaşık 200 kW'yi buluyor. Yani bunun Türkiye'deki faturası 8.4 TL'yi buluyor. Diğer bir dijital para birimi olan Ethereum'da da durum farklı değil, ancak daha az elektrik tüketimi söz konusu.

GELENEKSEL DAHA ÇEVRE DOSTU

Ethereum işlemlerin yaklaşık bir saatte 37 kW elektrik tüketiliyor. Bunun faturası ise 1.5 TL. Peki şu anda kullandığımız ödeme sistemlerinin elektrik tüketimi ne kadar? Yapılan araştırmaya göre ödeme sistemi şirketi Visa'nın platformunda yapılan ödemeler 0.01 kW elektrik harcıyor. Bu da 0.0042 kuruşa denk geliyor. Başka bir deyişle dijital paraların oldukça altında olduğu görülüyor.

Özellikle son dönemlerde sürdürülebilir ve enerji verimliliği yüksek projelerinin geliştirildiği düşünecek olursak dijital paraların bu hassasiyete aykırı olduğunu görebilmek mümkün. Dijital paraların yüksek enerji tüketimi için ne gibi çözümler yapılacağını merakla bekliyoruz.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.