Bitcoin borsalarının denetimi başlıyor

29.09.2014 - 14:28 | Son Güncelleme :

BTC Trader, Bitcoin borsalarında denetim gerçekleştiriyor

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf53a2601c04688fbd79c0.jpg">

Türkiye’deki ilk Bitcoin borsası olarak açılan ve hizmetine devam eden BTCTürk’ün altyapısını sağlayan BTC Trader, geliştirdiği hizmet ile birlikte ağındaki Bitcoin borsalarının denetimini gerçekleştirmeye başlıyor.

Mt.Gox’tan sonra kullanıcıların Bitcoin borsalarına temkinli yaklaştığını ve güven sorunu duyduğunu tüm Bitcoin dünyası olarak tecrübe ettik. Daha sonra ise Bitcoin şirketleri, sahip oldukları Bitcoin miktarlarına yönelik denetimler gerçekleştirerek, kullanıcıların yüreklerine su serptiler.

coinkolik.com'dan Kartal Yağız Akdil'in haberine göre; Bitcoin borsalarının denetimi, kullanıcıların borsaların güvenilirliğinden emin olmaları açısından oldukça önemli bir yer teşkil ediyor. Konu ile ilgili BTC Trader CTO’su Emre Kenci, “Bitcoin borsalarının yaptığı iş menkul kıymetler borsalarının yaptığı işe nazaran çok daha basit bir iş. Buna rağmen kullanıcı bakiyelerinin borsalar üzerinde tutulması bizim gibi şirketlere aynı ciddiyet ve sorumluluk bilinciyle hareket etme zorunluluğu getiriyor.” şeklinde açıklama yapıyor.

BTC Trader da, kendi ağında bulunan borsalara sunduğu altyapı sayesinde, bu borsaların kendi denetimlerini yaparak bunları halka açık bir şekilde kullanıcıları ile paylaşmalarını sağlıyor. Bu da Bitcoin kullanıcılarının, kullandıkları borsalara olan güvenlerini tazeliyor.

Peki BTC Trader bu denetimi nasıl gerçekleştiriyor, izlediği adımlar neler?

BTC Trader ağındaki borsalar bu sonuçları kullanıcılar ile paylaşabiliyorlar. Tabloda kullanıcıların toplam Bitcoin bakiyelerini, cold storage da ve dolaşımda olan Bitcoin (warm storage) miktarları görülebiliyor. Bitcoin miktarları, transferlerde gerçekleşen en az 1 onaydan sonra güncel bir biçimde yansıtılıyor.

BTC Trader CTO’su Emre Kenci, denetim sisteminin nasıl çalıştığı ile ilgili CoinKolik’e oldukça detaylı açıklamalarda bulundu:

“audit.btctrader.com sayesinde, “müşteri bakiyeleri kadar elimizde Bitcoin var mı?” sorusunun cevabını biz her dakika verebilecek durumdayız. Bu hesapta oluşabilecek herhangi bir aksaklık bize anında bilgi olarak düşüyor ve gerekli düzeltmeler yapılıyor. Kendi içimizde denetim için kurduğumuz bu sistemi müşterilerimiz ile paylaşmakta da bir sakınca görmüyoruz.

Bu site sayesinde kullanıcılarımızın Bitcoin bakiyelerini  karşılayacak kadar Bitcoin’e sahip olduğumuzu kanıtlayabiliyoruz.

Bir banka ya da menkul kıymetler şirketi, her ne kadar regülasyona da tabi olsa, denetlense de, müşterileri bakiyelerine sahip olduğunu bu verimlilikte kanıtlaması oldukça zor. Denetim sitemiz sayesinde herhangi bir an, herhangi bir kişi tarafından ve neredeyse sıfır eforla yapılabilecek denetimi, finansal kurumlar ancak yılda birkaç kez ve çok büyük maliyetlerle denetim şirketlerine yaptırabiliyor.

Bunu düşündüğünüzde, Bitcoin’in sadece para transferlerinde ve saklanmasında değil; muhasebe, denetim ve birçok diğer alanda finansal şirketlere ciddi avantajlar sağlayabileceğini görebiliyoruz.

Bu avantajların uzun vadede müşterilere yani bizlere yansıyacağını ve teknoloji sayesinde finansal kurumlardan alınan hizmetlerin daha ucuz ve daha kaliteli hale geleceğini düşünmek bize heyecan veriyor.

Bitstamp ve Kraken geçtiğimiz aylarda sistemlerini özel bireylere denetime açtılar ve bu özel bireyler aldıkları sonuçları yayınladılar. Bu sonuçlar, sadece denetimi gerçekleştiren kişilere güvendiğiniz takdirde anlamlı. Kurduğumuz sistemde buna gerek kalmadan denetim sağlanabiliyor. Bildiğim kadarıyla dünyada hesaplarını bu şekilde denetime açan başka bir Bitcoin borsası bulunmamakta.

Buna rağmen, bizim için bu kadarı yeterli değil. Warm Storage’ların da tıpkı Cold Storage cüzdanımız gibi deterministik hale getirilip bakiyelerinin kanıtlanabilmesi ve Cold Storage’ların sigortalanması hedeflerimiz arasında.”

BTCTrader Bitcoinleri cold storage ortamlarda tutmak için Armory Bitcoin cüzdanını kullanıyor. Kullanıcılarına güven verebilmek için de cüzdanı halka açık bir şekilde paylaşıyor. (İzleyici modunda) Aynı zamanda BTC Trader, dijital imza ile cüzdanın sahipliğini de kanıtlıyor.

BTCTrader şu anda cold storage ortamında müşteri fonlarının %94.15′lik bir yüzdesini bulunduruyor. Bu da audit.btctrader’da yer alan bilgiye göre 1477.67385 BTC’ye denk geliyor. BTCTrader’da online olarak dolaşımda olan Bitcoin miktarı ise 94.725423 BTC.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4200 Değişim: 0,26%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,3231 Değişim: 0,25%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.840,96 Değişim: 0,23%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.