Merkez faizde indirime gidecek mi?
Gözler bugün, son PPK toplantısında piyasayı şaşırtan Merkez Bankası`nın kararında olacak
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6adc601c04688fbe0c00.jpg">Gözler bugün, son PPK toplantısında piyasayı şaşırtan Merkez Bankası`nın kararında olacak.ımg>
CEREN DİLEKÇİ / THE LİRA
Geçtiğimiz haftalarda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı`nın reel efektif kur endeksinin (REK) 120`yi aşması halinde ölçülü faiz indirimi gelebileceği açıklaması sonrası gözler bugünkü PPK toplantısına çevrildi.
Dünyada faiz indiriminin olduğu ortamda özellikle Japonya Merkez Bankası`nın parasal genişleme hamlesinin ardından Türk lirasında görülen güçlenme, TL`nin değeri konusunda hassas olan TCMB`nin politika faizinde indirime gideceği beklentisini arttırdı.
Mart ayında bir önceki aya göre 119,75`ten 119,95`e yükselerek 120 sınırına yaklaşan reel kur endeksinin, TL`de değerlenmenin hız kazanmasıyla Nisan ayında 120 seviyesini aşacağına kesin gözüyle bakılıyor.
TL`deki aşırı değerlenme baskısının yanısıra 2012 yılında yüzde 2,2 ile beklentilerin altında büyüyen Türkiye ekonomisinde büyüme kaygılarının ön plana çıktığı ortamda ekonomistler, TCMB`den 25 veya 50 baz puanlık politika faizinde indirim bekliyorlar.
Son PPK toplantısında sermaye çıkışının hakim olacağı senaryoya doğru geçiş yaparak piyasayı şaşırtan TCMB`nin, son toplantısından bu yana özellikle Moody`s`den gelen değerlendirmeyle artan not artışı beklentisiyle sermaye girişlerinin hızlandığına dikkat çeken ekonomistler, TCMB`den yeniden bir söylem değişikliği gelmesinin muhtemel olduğuna dikkat çekiyorlar.
``REEL KUR ENDEKSİ 120`Yİ AŞACAK``
Erste Securities Başekonomisti Nilüfer Sezgin, politika faizinde 25 baz puanlık indirimin kurdaki değerlenme baskısını bertaraf edebileceğini düşünmedikleri için politika faizinde 50 baz puan indirim beklediklerini söyledi. Önceki toplantıda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı`nın reel kur endeksinin 120 seviyesini aşması durumunda politika faizinde indirime gidebilecekleri açıklamasını hatırlatan Sezgin, Nisan ayında endeksin belirgin bir şekilde 120 seviyesini aşmasını beklediklerini dile getirdi.
Döviz cinsi zorunlu karşılıklarda en az 50 baz puan ve ROK`ta 0,1 puan artış beklediklerini bildiren Sezgin, kredi büyümesinde ek hızlanma olmasa da büyümenin hızlı gittiğini belirtti.
``PARA GİRİŞLERİ HIZLANIYOR``
Sezgin, TCMB`nin kredi büyümesine ilişkin çok ciddi tedbir almayı düşünmeyeceğini, zorunlu karşılık artışlarıyla yetineceğine dikkat çekti. Önceki toplantıda Başçı`nın sermaye girişlerindeki yavaşlamanın kredi büyümesinde yavaşlamaya sebep olacağı beklentisini paylaştığını hatırlatan Sezgin, senaryonun değiştiğini ve para girişlerinin hızlandığını dile getirdi. Bu ortamda TCMB`nin kredi büyümesinin hızlanmasını bekleyebileceğini kaydeden
Sezgin, bu toplantıda bankanın kredi büyümesine dikkat çeken mesajlar verebileceğini söyledi. Sezgin, mevcut durumunda ek hızlanmanın görülmediği kredi büyümesinde hızlanma görülmesi halinde Merkez Bankası`nın zorunlu karşılık artışını hızlandırmak gibi ek önlemler alabileceğini ya da BDDK`nın devreye girebileceğini ifade etti.
``BORÇ ALMA FAİZİ İLE POLİTİKA FAİZİNE İNDİRİM GELEBİLİR``
EFG İstanbul Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, değerlendirmesinde, sepet bazında TL`nin 2,06 seviyesindeki seyrine devam etmesi halinde reel kur endeksinin Nisan ayında 120 seviyesini aşacağını belirtti.
Gelişmiş ülkeler tarafından verilen ek genişleme kararlarının gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının politika faiz indirimleri için zemin hazırladığını kaydeden Bürümcekçi, TCMB tarafından yakından izlenen 10 gelişmekte olan ülkede ortalama politika faiz oranının yüzde 5 seviyelerine gerilediğini ifade etti.
Son günlerde repo faiz oranlarında görülen keskin düşüşe değinen Bürümcekçi, bu toplantıda TCMB`nin TL`de değerlenme baskısını hafifletmek amacıyla borç alma faiz oranı ile birlikte politika faiz oranında indirime gidebileceğini dile getirdi.
``SÖYLEM VE POLİTİKA TERCİHLERİNİ DEĞİŞTİREBİLİR``
Ekspress Yatırım Yatırım Başekonomisti Özlem Derici, politika faizinde 25 baz puan, alt ve üst bant 25`er baz puan indirim beklediklerini söyledi. Merkez Bankası`nın kurdaki değerlenmenin önüne geçmek amacıyla alt bantta, hem koridor genişliğini değiştirmek istemeyeceği ve tüketici kredilerinin halen ticari kredilerin üzerinde gitmesi nedeniyle önlem olarak üst bantta indirim beklediklerini dile getirdi.
Munzamlarda değişiklik beklemediklerini bildiren Derici, TCMB`nin ROK katsayılarında sınırlı artışa gidebileceğini söyledi. TCMB`nin bir önceki toplantıda sermaye çıkışlarına vurgu yaparak Avrupa belirsizliğinin had safhada olduğu bir dönemde olduğuna vurgu yaptığını ve Merkez Bankası`nın kurdaki değer kaybına karşı hazırlanmış gibi gözüktüğünü kaydeden Derici, sermaye girişlerindeki hızlanmaya dikkat çekerek not artışı beklentisinin de ön plana çıkmasıyla TCMB`nin söylemi ve politika tercihlerini buna uygun olarak değiştirebileceğini belirtti.
POLİTİKA FAİZİNDE İNDİRİM BEKLENTİSİ 25-50 BAZ PUAN ARASINDA DEĞİŞİYOR
ING Başekonomisti Sengül Dağdeviren, Nisan ayında reel kur endeksinin 120 seviyesini aşacağı öngörüsünü paylaşarak, TCMB`nin politika faizinde 25 baz puanlık indirime gitmesini beklediğini söyledi.
Dağdeviren, dünyada faiz indirimi, büyümeye ilişkin bol likiditenin olduğu ortamda TCMB`nin büyümeyi desteklemek için bu yönde bir adım atmasını beklediklerini dile getirdi.
Ata Yatırım Başekonomisti Elif Gülay Girgin, TCMB`nin TL`deki aşırı değerlenmeyi önlemek ve büyümeyi desteklemek için politika faizinde 50 baz puanlık indirime gidebileceğini belirtti.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN