Faizsiz 3 yatırım aracı yolda
SPK`nın yeni Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş,faize duyarlı kesim için üç yeni yatırım aracı daha hazırladıklarını söyledi
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6d0b601c04688fbe17df.jpg">SPK`nın yeni Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş,faize duyarlı kesim için üç yeni yatırım aracı daha hazırladıklarını söyledi.ımg>
Zaman`dan Ercan Baysal`ın haberine göre Sermaye Piyasası Kurulu(SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, faize duyarlı kesim için üç yeni yatırım aracı daha hazırladıklarını söyledi. Buna göre uluslararası piyasalarda uygulanan dört çeşit sukuk ihracına ilişkin düzenleme yapılacak. Mevcut uygulamada sadece kira gelirine endeksli kira sertifikası ihracı yapılabiliyor. Türkiye’nin son 10 yıllık dönemde birçok alanda beş kat büyüdüğünü ifade eden SPK Başkanı, buna karşılık Borsa’daki yatırımcı sayısının azaldığını belirtti. Paranın kolay kazanılmadığına dikkat çekerek internetteki dedikodulara kanarak yatırım yapılmaması gerektiğinin altını çizdi.
SPK`nın yeni Başkanı Vahdettin Ertaş, yatırımcıya önemli uyarılarda bulundu. Ertaş’ın tavsiyesi aracı kuruluşlardan danışmanlık hizmeti alınması. Türkiye’nin son 10 yılda birçok alanda beş kat büyüdüğünü ifade eden Ertaş, Borsa’daki yatırımcı sayısının ise azaldığını söylüyor.
2002 sonunda Borsa’da 1 milyon 97 bin olan yatırımcı sayısı 2012 sonu itibarıyla 1 milyon 88 bine geriledi. Yatırımcı sayısının artması gerekirken azaldığını belirten Ertaş, bu sayının 2 milyonu bulması gerektiği görüşünde. Aktif işlem yapan sayısının da düşük olduğunu belirten Ertaş, yeni dönem stratejisini şu sözlerle anlattı: “Bırakın büyümeyi, küçülme yaşamışız. Tabii ki pek çok sebebi olabilir. Bunun başında güven unsuru geliyor. Bizim yeni politikalarımızda güven oluşturmak temel amaç. Bunun için aracılık sektörü, şirketler ve vatandaş nezdinde çalışmalar yapıyoruz.”
SPK’nın hazırladığı yönetmelikle BES’te maliyetleri düşürücü yeni bir adım atıldı. Yeni strateji ile fonların maliyeti azalırken, yatırımcıya yansıyacak getirisi artacak.
Borsa aracı kurumlarına yönelik SPK yeni yol haritası üzerinde çalışıyor. 2012 sonu itibarıyla sektörde aktif olarak faaliyet gösteren 93 aracı kurumdan 47’si zarar etti. Yeni dönemde aracı kuruluşlar yatırım bankacılığı yapabilecek. SPK’nın yeni kanunu aracı kurumlara yatırım bankası olma imkânı getiriyor. Aracı kurumlar artık sadece alım satım aracılığı değil halka arz aracılığı, kredi bulma, şirket finansmanı, birleşme ve bölünme gibi mevduat toplama dışında bütün işlemleri yapabilecek. Ertaş, “Buna yönelik çalışma başlattık. Birkaç hafta içerisinde kamuoyu ile paylaşacağız. Hedef daha güçlü aracılık sektörünü ortaya çıkarmak. Birleşme olabilir. Sektörden ayrılma, faaliyet alanını değiştirme olabilir.” dedi.
Vatandaşın tek başına hangi hisseye yatırım yapacağına karar vermesinin zor olduğuna dikkat çeken SPK Başkanı Ertaş, nasıl yatırım yapılması gerektiğini şöyle anlattı: “Bireysel yatırımcılara doğrudan hisse senedine yatırım yapmak zor bir iş. Şimdi sermaye piyasaları daha karışık, eskisi gibi değil. Çok sayıda şirket ve ürün var. Özel sektör tahvilleri var. Dolayısıyla bunların içerisinden en uygununu bulmak bütün vatandaşların yapacağı bir iş değil. Her ailenin bir doktoru varsa, her bireyin bir finansal danışmanı olması lazım. Parası çok olanın da az olanın da bunu yapması lazım. Tek başına internet sitelerine dedikodulara bakıp yatırım yapma. Para zor kazanılıyor. Doğru adrese yatırım yapılmalı. İnternet sitelerindeki dedikodular tehlikelidir, her haberi ihtiyatlı okumak lazım.``
Anadolu firmalarını Borsa’ya davet eden Ertaş’ın bu konudaki değerlendirmesi ise şöyle oldu: “Anadolu firmalarının Borsa’ya gelmemesinin bize göre üç sebebi var. Ya paraya ihtiyacı yoktur gelmiyordur ya da bu piyasanın nimetlerinden haberi yoktur. Ya da bunlardan haberdardır ancak çekiniyordur. Şeffaf olması gerekiyor. Biz diyoruz ki paraya ihtiyacınız varsa bakın seçenekler var. Sadece banka kredisi ile üretimi tek başına sürdürmek kolay değil. Anlata anlata şirket sayımızı artırmamız lazım.”
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN