Faizde neler olması bekleniyor?
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6a6e601c04688fbe0941.jpg">Babacan`ın ticari kredi faiz oranlarını düşürecek çalışma yapıldığını açıklamasının ardından gözler olası senaryolara çevrildi.
ımg>BDDK ve Merkez Bankası`nın ticari krediler üzerindeki yükü hafifletmek için çalıştığını kaydeden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye`ye döndükten sonra kurumların çalışmasına bağlı olarak ticari kredilerdeki yükü hafifletmeye yönelik tedbirleri en kısa sürede açıklayacaklarını söyledi.
The Lira`dan Ceren Dilekçi`nin haberine göre; bankaların maliyetlerini aşağı çekecek adımlar arasında, BDDK`nın kredilere ayrılan karşılıklarda indirime gitmesi, Merkez Bankası`nın yetki alanı içerisinde olan munzam karşılık oranlarının düşürülmesi, munzamlara faiz verilmesi, Maliye Bakanlığı`nın yetki alanı içerisinde bulunan Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) ile yüzde 5 olan Banka Sigorta Muameleleri Vergisinin (BSMV) düşürülmesi gibi opsiyonlar yer alıyor.
Munzam oranlarının düşürülmesi ve munzama faiz verilmesi senaryolarına olasılık vermeyen uzmanlar, diğer senaryolar üzerinde yoğunlaşıyor.
Son iki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına kadar zorunlu karşılık oranlarında artışa giden Merkez Bankası`nın zorunlu karşılık oranlarında indirime gitme kararının kendi polikalarına ters düşeceğini kaydeden uzmanlar, başka bir opsiyon olan munzama faiz seçeneğine ise, munzam enstrümanını kullanılmaz hale getirmesi nedeniyle olasılık vermiyor.
``MERKEZ BANKASI`NDAN ADIM BEKLEMİYORUM``
Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürü Ali İhsan Gelberi, munzamların düşürülmesi ve munzamalara faiz verilmesi hariç diğer senaryoların uygulanabileceğini belirtti.
Son aya kadar Merkez Bankası kredi büyümesini kontrol etmek amacıyla munzamları yükselttiğini kaydeden Gelberi, bankanın munzam oranlarını aşağı indirmekle kendi politikalarıyla çelişeceğini dile getirdi.
Munzama faiz vermek gibi bir seçeneğin ise dünyada uygulanmadığını bildiren Gelberi, munzama faiz verildiği anda o munzam enstrümanının etkisini tamamen yitirdiğini söyledi.
Ticari kredi faizlerini düşürmek için Merkez Bankası`ndan adım beklemediğini, Maliye Bakanlığı ve BDDK`nın önlem alabileceğini ifade etti.
KKDF`nin yurtdışı krediler üzerinden, BSMV`nin ise hem TL hem döviz tüm krediler üzerinde olan bir maliyet olduğunu bildiren Gelberi, BSMV oranlarının düşürülmesinin faizler üzerinde daha etkili olacağını belirtti.
``MUNZAMLA İLGİLİ TEBDİRLER ÇOK ETKİLİ OLMAZ``
Ekspres Yatırım Ekonomisti Özlem Derici ise, Merkez Bankası`nda çok da az miktarda TL munzam tutulduğunu kaydederek munzamla ilgili tedbirlerin çok etkili olmasını beklemediklerini belirtti. Türkiye`de kaldırılan munzama faiz yönteminin yurtdışında merkez bankaları tarafından da tercih edilen bir yöntem olmadığını bildiren Derici, munzama faiz verildiği zaman munzam oranlarını düşürüp arttırmanın hiç bir fonksiyonunun olmadığını söyledi.
Derici, ayrılan karşılıkların düşürülmesi, risk katsayısının düşürülmesi ve/veya BSMV`lerin indirilmesi üzerine çalışılıyor olabileceğini belirtti.
BDDK`nın alabileceği önlemler arasında kredilere ayrılan karşılıklarda indirime gidilebileceğini ifade eden Derici, daha önce kredi büyümesini yavaşlatmak için risk ağırlıklarında değişikliğe gitme gibi ticari kredileri destekler şekilde bir ayrıma gidebileceğini bildirdi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN