Faiz inince ne olacak?

18.04.2013 - 08:41 | Son Güncelleme :

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6aaf601c04688fbe0b1a.jpg">Milliyet Gazetesi yazarı Güngör Uras, bugünkü yazısında faizin düşmesi halinde ekonomide nelerin değişeceğini yazdı.

İşte Uras`ın yazısı...

Merkez Bankası ise, (1) Faizin inmesini hem istiyor, hem istemiyor. (2) Faizi indirerek dışarıdan döviz girişinin yavaşlamasını hem istiyor, hem istemiyor.

-  Merkez Bankası, yurt dışından döviz girişinin “azının karar-çoğunun zarar” olduğunu biliyor. Tasarruf açığımız var. Bu nedenle yurtdışından her ay yaklaşık 5 milyar dolar döviz girişi bekliyoruz. Tasarruf açığını kapatacak olandan az döviz girer  ise, döviz fiyatı yükseliyor. Fazla girer ise bu defa döviz fiyatı düşüyor. Halbuki Merkez Bankası döviz fiyatında istikrarı sağlamaya çalışıyor.

ABD ve Japonya’nın başını çektiği ülkeler piyasaya bolca para salıyor. Dışarıda faiz sıfır. Bu nedenle ülkeye döviz girişi hızlanmaya başladı. Merkez Bankası bu durumda faizi aşağıya çekerek döviz girişini “kararda tutmak” arayışında.

-  Merkez Bankası, cari açığın büyümemesi için, iç talepteki artışı kontrol altında tutmaya çalışıyor. İç talebin “ölçüyü kaçırmadan” canlandırılmasına ihtiyaç var. Çünkü ekonominin 2013 yılında en az yüzde 4 büyümesi hedeflendi. Ancak talebin canlanmasının da azı karar, çoğu zarar. Faiz ucuzladı diyerek, tüketici, yatırımcı, üretici kredileri artar ise, önce cari açık (döviz açığı) büyüyecek sonra enflasyon kontrolden çıkacak.

İstikrar öne çıktı

İşte bu tabloda, Merkez Bankası, (1) Yurtdışından döviz girişinin “kararda kalmasını sağlayacak ölçüde” faizi indirirken, (2) Ucuzlayan faizin içeride kredi kullanımını artırmaması, tüketimi coşturmaması için, tedbirler alıyor. Kredi büyümesine sınır getiriyor. Bankaların kaynaklarına el koyarak, kredi fiyatını hızla aşağıya çekmelerini güçleştiriyor.

Sonuçta ne oluyor?

-  Merkez Bankası faizi indirince mevduat faizi de hemen aşağıya iniyor. Bankada birikimi olanlar enflasyonun altında faize mahkum ediliyor.

-  Kredi faizlerinde önemli ölçüde ucuzlama görülmüyor.

-  Hazine daha ucuz faiz ile borçlanıyor. İç borçların bütçeye yükü azalıyor.

Üretim unutuluyor

Gelelim birikim sahiplerinin durumuna. Halkın çoğunun birikimi (az da olsa çok da olsa) bankalardaki mevduat hesaplarında veya faiz getirisi olan diğer yatırımlarda...

Faiz enflasyonun altına inince, mevduat hesaplarındaki ve diğer faiz getirisi olan yatırımlardaki para enflasyon karşısında erir oldu. Alternatif yatırım alanlarından altın rezil durumda.

Döviz sağlam bir liman değil. Bu durumda halkımız nasıl olacak da tasarrufunu artıracak? (Sakın halk borsaya gitsin demeyiniz. Daha önce gidenler kötü silkelendi!) (1) Halk tasarrufunu artırmaz ise, (2) Halk tasarruf edecek yerde elindekini avucundakini harcamaya başlar ise, tasarruf açığı büyüyecek. Açığı kapatmak için daha çok dış tasarrufa gerek olacak. Sonunda cari açık sorunu gene gündeme gelecek.

Sezar’ın hakkını Sezar’a verelim Merkez Bankası “dinamik politikalar” ile bıçak sırtında dengeyi bugüne kadar tuttu. Bundan sonra da tutacak görünüyor. Bu politikalarla günü-yılı kazasız-belasız geçiririz. Ama üretimde kalıcı bir canlanma, sağlıklı bir büyüme ümidi (henüz) yok.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4317 Değişim: 0,29%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,3402 Değişim: 0,30%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.840,54 Değişim: 0,22%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.