Düşük faizler kredilere yansımadı! BDDK uyuma!
Çağlayan, düşük faiz ortamının bankalar tarafından vatandaşa etkin olarak yansıtılmadığını kaydetti
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6a12601c04688fbe0677.jpg">Düşük faiz ortamının bankalar tarafından vatandaşa etkin olarak yansıtılmadığını kaydeden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Bankaların kredilerini düşük faizle revize etmek isteyenlere uyguladığı yüzde 4 komisyon ahlaki değil. Düzenleme yapıp kısıtlama getireceğiz” uyarısı yaptı.
ımg>Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, zaman zaman Merkez Bankası’na yönelik yüksek faiz eleştrilerini bu kez, bankalara yöneltti. Bankacılık sistemini etkin bir denetim için uyaran Çağlayan, son dönemde faizlerde yaşanan düşüşün kredilere yeterince uygulanmadığına dikkat çekti. Çağlayan, “Maalesef bankalar bu düşük faiz işini henüz kavrayabilmiş değil. Hala eski alışkanlıklarına devam etmek istiyorlar, eski yüksek kârlara devam etmek istiyorlar ve faizlerdeki düşüşü kendi kredilerine, üreticiye, tüketiciye, KOBİ’ye, esnafa ve çiftçiye yansıtmıyorlar” dedi. Bu konuda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) süratle devreye girmesi gerektiğini söyleyen Çağlayan, “BBDK ve Türkiye Bankalar Birliği’nin oturup düşen faizleri kendi bankalarına yansıtması gerekiyor” diye konuştu.
YENİ HASTALIK BAŞLADI
Forum İstanbul’un 2. gün açılışının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çağlayan, Türkiye’nin elde ettiği faiz avantajının bankacılık sistemi tarafından vatandaşa etkin olarak yansıtılması gerekirken, vatandaştan “kredi kapatma komisyonları” talep edildiğini anımsattı.
Çağlayan, şöyle konuştu: “Yeni bir hastalık başladı. Bankacılık sistemi şu anda gidip geçmişteki yüksek maliyetlerle bugünkü düşük maliyetleri revize etmek isteyenlerin üzerine yeniden yüzde 4 gibi kredi kapatma komisyonu koymaya başladı. Bu hiçbir şekilde etik değildir. Bu bankaların adı bende var. Bu bankaları ahlaki davranmaya davet ediyorum” çağrısında bulundu.
TAVAN SINIRI GELECEK
Konut kredileri için mevcut yasalarda yüzde 2’lik bir tavan bulunduğunu söyleyen Çağlayan, diğer alanlarda bu alanın sınırlanmadığını dile getirerek, “Şu anda bir tasarımızın içine bununla ilgili bir madde koyarak bu alanı bankacılık sisteminin keyfine bırakmayacağız. Yapılacak yeni düzenlemeyle buna bir maksimum tavan fiyat getiriyoruz. Böyle bir sürece bankaların, finans kuruluşlarının önem vermesi gerekiyor. Vatandaşı, çiftçimizi, KOBİ’mizi, köylümüzü bankaların elinde oyuncak olmaktan çıkartacağız” diye konuştu.
BDDK uyuma!
FAİZLERİN rekor oranda düştüğü bir dönemde bankacılık sisteminin daha insaflı davranması gerektiğini vurgulayan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) oturduğu yerde oturmaması gereken, ciddi ciddi çalışması gereken bir döneme girildi. Buradan BDDK’ya sesleniyorum; uyuma BDDK! Bakın böyle bir imkan gelmiş bugün bankacılık sisteminin bir kısmı halen geçmişteki alışkanlıklarını devam ettiriyor. Değişen faizi revize etmek isteyen KOBİ’ye yüzde 4 gibi kapatma faizi isteyen bankalar var. Allah’tan korkmak lazım.”
Saygınlığımız ‘Merkez’le arttı
GEÇTİĞİMİZ dönemde Merkez Bankası’nın uyguladığı faiz politikasına yönelik sert eleştrileriyle gündeme gelen Zafer Çağlayan, bu kez Merkez Bankası’yla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Merkez Bankası, son müdahalesiyle Türkiye dünyada uluslararası kuruluşların dikkatini çekerek saygınlığını arttırdı. Ancak hala faizlerin aşağı yönlü gitmesi gereken uzun bir mesafe var.” Merkez Bankası’nın son uygulamasının (faiz indirimi) doğru ama geç kalmış bir adım olduğunu belirten Çağlayan, “Merkez Bankası bu uygulamayı daha önce yapacaktı. Merkez Bankası maalesef proaktif davranma konusunda zaman zaman kendisine yön ve istikamet bulamıyor. Son yaptığı uygulamayı daha erken yapsaydı bugün biz size Sanayi Üretim Endeksi’ndeki hızın azalmasından bahsetmeyecektik. Maalesef Merkez Bankası’nın yaptığı operasyon mart ayını kurtaramamıştır” değerlendirmesini yaptı.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN