Bankalar kredi faiz oranlarını indirecek mi?
Merkez Bankası’nın merakla beklenen Para Politikası Kurulu’ndan tüketici ve reel kesim için indirim çıktı
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf565c601c04688fbd872e.jpg">
Merkez Bankası’nın merakla beklenen Para Politikası Kurulu’ndan tüketici ve reel kesim için indirim çıktı. Bankaların kredi faizlerinin duyarlı olduğu faiz üst limitinde 0.75 puanlık indirim yapan Merkez Bankası bankalara ‘Hadi siz de indirin’ mesajı verdi.
ımg>Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararında dün “sıkı duruşa devam” mesajı verdi. Bir hafta vadeli repo faiz oranını 8.25 ile sabit tutan Para Politikası Kurulu (PPK), gecelik faiz oranlarında 0.75’lik indirim yaparak “enflasyon düşerse faizi indiririm” dedi. hurriyet.com.tr'den Neşe Karanfil'in haberine göre; 0.75’lik indirimin özellikle reel kesimin kullandığı ticari ve tüketici kredilerinin faizlerinin duyarlı olduğu üst bantta yapılması bankaların bu faizleri düşürmesinin de önünü açıyor.
KREDİ BÜYÜMESİ ILIMLI
İHTİYAÇ KREDİLERİNİ KIYASLAMAK İÇİN TIKLAYIN...
PPK, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 12’den 11.25’e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 11.5’ten 10.75’e indirdi. Kurul, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8.25 ve Merkez Bankası borçlanma faiz oranını ise yüzde 7.5 düzeyinde sabit tuttu. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 oranında sabit tutuldu ve borç verme faiz oranı yüzde 13.5’ten yüzde 12.75’ye indirildi. Merkez Bankası’ndan PPK sonrası yapılan açıklamada, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilerek, “Bu gelişmelerle uyumlu olarak yurt içi özel kesim nihai talebi ılımlı bir eğilim sergilemektedir” denildi.
TAŞIT KREDİLERİNİ KIYASLAMAK İÇİN TIKLAYIN...
KURAKLIK METİNE GİRDİ
PPK açıklamasında, geçen yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımalarının kademeli olarak azaldığına dikkat çekilerek, şöyle devam edildi:
TÜM KONUT KREDİLERİNİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN...
“Öte yandan, gıda fiyatlarındaki yüksek seyir enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Kurul, bu çerçevede kuraklığın ve jeopolitik risklerin enflasyon görünümü üzerindeki etkilerini de ele almıştır. Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, kısa vadeli faizlerdeki mevcut duruşun daha simetrik bir faiz koridoru içinde sürdürülmesine karar vermiştir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.”
KREDİ FAİZİ DÜŞEBİLİR
Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, Merkez Bankası’nın gecelik faiz oranlarında yaptığı indirimle tüketici kredilerinin rahatlayacağını belirterek, bu yolla büyümeye destek vereceğini söyledi. Daha önce alınan indirim kararları ile konut ve ticari kredilerin zaten rahatladığını dile getiren Özavcı, yüzde 20’ler seviyesinde olan ihtiyaç kredilerinin faizinin düşebileceğini kaydetti. Aldığı bu kararla içeriye mesaj verdiğini anlatan Özavcı, dışarıya da 8.25’i sabit tutarak mesaj verdiğini söyledi. Özavcı, “Riskli bir karardı, doğru karar verildi” dedi.
ENFLASYON DÜŞERSE FAİZ İNER
Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, Merkez Bankası’nın açıklamasında enflasyon konusunda piyasada yer alan kaygılara atıfta bulunulduğunu gördüklerini belirterek, “Yine de Merkez Bankası borç verme oranını indirerek önümüzdeki dönemde yüksek faize ihtiyacın azalacağını beklediğini belirtmiş oluyor. Enflasyondaki düşüşün daha anlamlı olacağı yılın son çeyreğinde MB’nin faiz indirimlerine devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.
NE KADAR İNDİRİM GELİR?
(YILLIK FAİZ ORANLARI)
Konut kredisi
NEYDİ: %12-14
NE OLUR: %11-14
İhtiyaç kredisi
NEYDİ: %17-25
NE OLUR: %16-24
Ticari kredi
NEYDİ: %12.5
NE OLUR: %11.5
Dolar iki haftanın en düşüğü
Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandında indirime gitmesine karşın politika faizinde herhangi bir indirim yapmaması ardından dolar, 2.1506’ya kadar gerileyerek iki haftanın en düşük seviyesini gördü. Politika faizinde küçük de olsa indirim ihtimalini fiyatlayan bono piyasasında ise iki yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 9’u aştı.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN