`Yeni yatırımcıları cezbetti`

03.04.2013 - 08:55 | Son Güncelleme :

Ali Babacan, Varlık Kiralama Şirketi`ne ilişkin eleştirilere değindi

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6b86601c04688fbe0f98.jpg">Ali Babacan, Varlık Kiralama Şirketi`ne ilişkin eleştirilere değindi

TBMM Genel Kurulu`nda, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesine ilişkin tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Babacan, Varlık Kiralama Şirketi`ne ilişkin eleştirilere değinerek kira sertifikalarının dünyada gittikçe yaygın şekilde kullanılan finansman enstrümanı olduğunu ifade etti.

Bu enstrümanın Türkiye`de öncelikle Hazine Müsteşarlığı tarafından kullanılmaya başlandığını anlatan Babacan, yatırımcı tabanından geniş bir talebin söz konusu olduğunu, özellikle ihracatta, öngörülenin 7-8 katı kadar talep geldiğini bildirdi.

Kira sertifikalarının işleyebilmesi için Varlık Kiralama Şirketi`nin kurulması gerektiğine işaret eden Babacan, şöyle konuştu:

``Meclis, geçen yıl çıkardığı yasayla, Hazine Müsteşarlığı`na bu şirketi kurma yetkisi verdi. Tescil işlemleri Hazine Müsteşarlığı bünyesinde yapıldı. Süreç, uluslararası hukuk bürolarınca da incelendi ve sağlam hukuki zeminin oluşturulduğu kanaatine varıldı. Bu, yatırımcılara da raporlandı.

Şirket, Türkiye`ye şimdiye kadar ilgi göstermemiş yeni yatırımcı kitlesini de cezbetti. Türkiye`de bazı hassasiyetlere sahip yatırımcının yatırım yapmasına da imkan sağladı. Mevzuat, özel sektörün de kira sertifikası çıkarmasının altyapısını hazırlamış oldu. Ayrıca, konuyla ilgili maddede bir düzenleme yapılarak, şirketin Sicil Gazetesi`nde yayınlanması da öngörüldü.``

Babacan, tasfiye sürecine girmiş tarım satış kooperatifleri ile ilgili düzenleme yapılması yönünde talep geldiğini, konuyu değerlendirdiklerini, hazırlanacak önergeyle, görüşülen tasarı üzerinde bir düzenlemeye gidilebileceğini belirtti.

REKABET MUTLAKA İŞLEMELİ

Rekabet Kurulu`nun bankalarla ilgili aldığı kararlara yönelik soruları da yanıtlayan Babacan, Türkiye`de mutlaka rekabet mevzuatının işlemesi gerektiğini söyledi.

Babacan, şöyle devam etti:

``Rekabet Kurulu bağımsızdır. Karar almadan önce tarafları dinleyen ve değerlendirmelerini dikkate alan bir kurul. Bu kurul çok önemli. Türkiye`de rekabet gerçek anlamda işliyorsa bu öncelikle halkın menfaatini, ürün ve hizmetlerin kaliteli olmasını sağlar. Ayrıca düşük fiyat sağlar.

Şirketler açısından da önemli. Rekabet ortamında çalışan şirketler etkinliklerini artırırlar. Türkiye`de gücü kazanan şirketler, dünyada da rekabete hazır olur. Rekabete fazla tabi olmayan şirketler dünya şirketi olamıyor.

Rekabetin bizim uygulamakta olduğumuz ekonomik politika açısında da önemli olduğunu düşünüyoruz. Gelir dağılımı açısından da önemli. Rekabetin iyi işlediği ortamlarda şirketlerin aşırı karı mümkün olamıyor. Bugün Türkiye`de pek çok sektörde rekabet var.``

Tasarının birinci bölümü üzerinde görüşmelere geçildi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.